Tłusty Czwartek
napisał/a:
Miśka27
2014-02-23 19:03
Tigana, ja mam na pączki, absolutnie najlepsze na świecie (wg mojej babci). Dam Ci link jak będę później na kompie.
napisał/a:
Misiowa1
2014-02-23 19:18
Proszę bardzo
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
łyżka spirytusu
szczypta soli
5 łyżek kwaśnej śmietany
olej
cukier puder do posypania
Do mąki dodać żółtka, spirytus, sól i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę, by ciasto było elastyczne. Podzielić na kilka części i kolejno cieniutko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Następnie wykroić prostokąty szerokie na ok 4cm i długie na ok. 10cm. Każdy kawałek naciąć na środku, potem przez to nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
[ Dodano: 2014-02-23, 19:19 ]
Może i ja w tym roku skuszę się na pączki własnej roboty
napisał/a:
Blanka:)
2014-02-23 20:53
Misiowa, a na jakim tłuszczu smażysz? W rondlu czy na głębokiej patelni?
napisał/a:
chorera
2014-02-23 21:14
u mnie w przepisach na fawork jest zawsze bicie ciasta walkiem by napowietrzyc
napisał/a:
Misiowa1
2014-02-23 21:26
Blanka:), w rondlu na oleju słonecznikowym
też o tym słyszałam ale nie próbowałam
też o tym słyszałam ale nie próbowałam
napisał/a:
Blanka:)
2014-02-23 21:43
Może spróbuję zrobić faworki w takim razie, bo wygląda, że nie jest to strasznie skomplikowane ;)
napisał/a:
Misiowa1
2014-02-23 21:47
Blanka:), naprawdę proste
napisał/a:
mnpszmer
2014-02-25 11:19
Jesli chodzi o paczki to jest najlepszy przepis na swiecie (jak dla mnie i kazdego ktory je u mnie jadl :D)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6192.html
dziewczyny tylko ja daje mniej masla.
[ Dodano: 2014-02-25, 11:23 ]
a co do faworkow to ja wole mrowisko :D jakby ktos nie wiedzial to o tym mowie.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe49583.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6192.html
dziewczyny tylko ja daje mniej masla.
[ Dodano: 2014-02-25, 11:23 ]
a co do faworkow to ja wole mrowisko :D jakby ktos nie wiedzial to o tym mowie.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe49583.html
napisał/a:
~gość
2014-02-25 11:24
Walentina, o raju wyglądają jak te moje ulubione z piekarni!!! :D
napisał/a:
mnpszmer
2014-02-25 12:01
vanilla, bo ci mowilam juz kiedys, ze sa BOSKIE!
napisał/a:
~gość
2014-02-25 12:09
a powiedz ile z tej porcji wychodzi?
napisał/a:
Blanka:)
2014-02-25 13:02
Nigdy nie jadłam ani nie słyszałam o mrowisku będę też musiała zrobić spróbować!