Tort na roczek

ania2012
napisał/a: ania2012 2008-08-09 11:58
Za dwa miesiące pierwsze urodziny mojej córeczki.:) Zastanawiam się jaki tort wybrać - czy mają być dwa - dla małej jeden specjalny (na mleku modyfikowanym) i dla gości drugi. Jak wy urządziłyście to wspaniałe przyjęcie ?A może macie jakiś sprawdzony przepisik ?:)
napisał/a: ewelcia0803 2008-08-09 13:44
Polecam tort z bitą śmietaną o różnych smakach. U mojej córeczki na I urodzinki był taki i wszyscy byli zachwyceni jego smakiem i wyglądem. Tort robiła znajoma,która się w tym specjalizuje.
ania2012
napisał/a: ania2012 2008-08-09 21:00
Tak, to prawda z bitej śmietany są najlepsze. A dla małej? Myślałam żeby zrobić jej osobny tort taki który by mogła zjeść. Moja córcia to mały łakomczuszek!
napisał/a: ewelcia0803 2008-08-10 20:04
Moja córeczka zjadła mały kawałeczek tego toru, co wszyscy i nic jej nie było po tym. Myślę, że taki torcik nie zaszkodzi również Pani Córeczce
Smacznego życzę!
napisał/a: kukurydza26 2008-08-11 23:35
A ja sądzę, że jednak by mógł zaszkodzić. Roczne dziecko jest jeszcze za małe by jeść takie rzeczy! Dziwię się że w dzisiejszych czasach ludzie są tak bardzo zacofani.
napisał/a: kukurydza26 2008-08-11 23:42
Mam super przepis na biszkopcik :
1,5szkl maki
o,5szkl cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
0,25 lyzeczki sody
0,5 szkl karobu ( do kupienia w sklepie ze zdrowa zywnoscia)
210 ml mleka sojowego (lub tolerowanego przez dziecko)
60g roztopionej bezmlecznej margaryny
0,5 lyzeczki aromatu waniliowego

Wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia,sode i karob, dodac roztopiona margaryne i aromat i wszytsko jeszce mieszac 2 min,
Przelozyc do formy i piec minimum 25 min, w temp 180st
napisał/a: ewelcia0803 2008-08-12 10:02
kamila82 napisal(a):A ja sądzę, że jednak by mógł zaszkodzić. Roczne dziecko jest jeszcze za małe by jeść takie rzeczy! Dziwię się że w dzisiejszych czasach ludzie są tak bardzo zacofani.


kamila82 sama jesteś zacofana!!
Dla twojej wiadomości-moja córeczka miała więcej zabawy przy PRÓBIE zjedzenia odrobiny sama, niż przy samym jedzeniu.
Więcej tego tortu miała na buzi niż w buzi.
Tort spróbowała jak smakuje, a nie, żeby się najeść do syta!
A twój przepis też nie jest wcale zdrowy, bo cukru dziecku nie powinno się dawać, a w twoim przepisie jest. Więc ty też jesteś zacofana,bo chyba tego nie wiesz! I w ogóle ciastek słodkich nie powinno jeść. Odrobinę spróbować może ale bez przesady,żeby piec mu ciasto, bo niby samo ma całe zjeść??
napisał/a: czarna77 2008-08-12 11:39
Ja na roczek mojego synusia też nie bawiłam się w jakieś "specjalne" torty.Miałam biszkopt z masą śmietanową ,mały zjadł i nic mu nie było.Zapytajcie waszych mam,czy też dawały wam takie "rewelacje" jak mleko sojowe i karob(nie wiem nawet co to jest)Wychowały nas i jakoś obyło się bez takich dziwactw!!!
ania2012
napisał/a: ania2012 2008-08-12 13:33
Ja też myślę, że nie będę się bawić w robienie osobnych tortów, tym bardziej ,że ten przepis wygląda niesmacznie. Chyba kawałeczek tortu nie zaszkodzi mojej córeczce ,a na pewno sprawi jej dużo radości spróbowanie go. Dzięki za rady. Pozdrawiam
Basia8212
napisał/a: Basia8212 2008-08-12 14:16
Niedawno byłam na urodzinach córeczki kuzynki,gdzie był przepiękny tort urodzinowy dla dziewczynki z cukierni wygladał jak Lalka Barbie,od góry lalka a tort stanowił jej suknię,wszystkim smakował nawet mój roczny synek go jadł i nc mu nie było.
roczne dziecko może jeść już wiele rzeczy i kawałeczek tortu napewno nie zaszkodz,nie przesadzajcie.:)
napisał/a: kukurydza26 2008-08-12 14:27
czarna77 napisal(a):karob(nie wiem nawet co to jest)


Karob – mączka chleba świętojańskiego - produkowana z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego (Drzewo chlebowca świętojańskiego, Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L. - to wiecznie zielone drzewo, rosnące w ciepłym klimacie (kraje śródziemnomorskie i zachodnioazjatyckie). Nie zawiera kofeiny i posiadaja bardzo małą ilość tłuszczu. Jest substytutem kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku czekolady. Stosowany do wypieków, nadaje im ciemną barwę (podobnie jak kakao).
napisał/a: czarna77 2008-08-12 14:44
Dziękuję za wyjaśnienie.