Tort - pomoc potrzebna

napisał/a: ziekotka 2008-03-31 10:36
Mój małżonek ma niedługo urodziny, i chciałabym mu upiec tort.... ale nigdy wcześniej tego robiłam.
Czy zrobienie tortu jest trudne? Przy czym chodzi mi o taki dość tradycyjne tort, z dżemem w środku. Najlepiej kawowo - orzechowy.
napisał/a: gosiulek4 2008-04-02 19:16
Witaj, myślę że mam idealny przepis dla Ciebie na tort orzechowo-kawowy.Ja robię go bardzo często,ponieważ mój mąż przepada za nim.Myślę,że nie jest to trudny przepis,jeśli umiesz upiec jakiekolwiek ciacho, to się uda.A więc do dzieła:
Na ciasto:
6 jajek
3/4 szkl mąki
1/2 szkl.zmielonych orzechów włoskich(ja mielę maszynką do mięsa)
3/4 szkl.cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto robisz jak biszkopt-jajka ubić z cukrem na sztywną masę,póżniej delikatnie wsypać mąkę z proszkiem i orzechy na końcu,najlepiej mieszać drewnianą łyżką.
Przygotować wcześniej tortownicę o średnicy ok.21 cm, wysmarować margaryną całą tortownicę i wysypać mąką bądz kaszą manną.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto i piec w 175 st.C, niestety nigdy nie liczę czasu trzeba doglądać, ale ok.40 min.
Najlepiej upiec ciasto dzień wcześniej,dlatego że lepiej je rozkroić na aż 3 krążki. każdy krążek skropić wywarem z herbaty ostudzonym.
Na krem:
1 kostka masła bądz bobrej margaryny+1 łyżka masła
2 łyżki mąki
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 żółtko
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Mąkę rozprowadzić łyżką masła podgrzanego w rondelku energicznie mieszając, powoli wlać mleko (najlepiej mieszać mikserem), zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, kawę, a jak trochę ostygnie dodać żółtko.
Zimną masę wymieszać z roztartym wcześniej masłem.
Przełożyć krążki ciasta:1 krążek na spód,posmarować masą,przykryć 2 krążkiem,znów masa i posmarować dzemem z czarnych pożeczek, na to 3 krążek, na wierzch równiesz masa i na boki.Ja zawsze przygotowuję więcej zmielonych orzechów i "przyklejam" do masy na całym torcie te orzechy.Można oprócz tego dowolnie udekorować tort.Schłodzić.
polecam i smacznego!:)
napisał/a: ziekotka 2008-04-07 13:42
Dzięki wielkie!