tortilla
napisał/a:
dudek2
2007-10-29 21:29
Może znacie jakiś ciekawy, niebanalny przepis na tortillę (nadzienie)?
napisał/a:
Beata_H2O
2007-10-30 13:07
Mówisz o nadziewaniu takich nalesnikow kukurydzianych?:)
ja proponuje:
-sałata
-ogorek
-pomidor
-pierś z kurczaka
-przyprawy
-dipy
sałate najlepiej lodową, ogorka i pomodora kroimy plasterki kostki lub inne mozliwe kawałki:P kurczaka kroimy i przyprawiamy po czym podsmazamy na patelni
całosc zawijamy w tortille i do piekarnika
:D
A dipy to juz indywidualne przepisy:P
ja proponuje:
-sałata
-ogorek
-pomidor
-pierś z kurczaka
-przyprawy
-dipy
sałate najlepiej lodową, ogorka i pomodora kroimy plasterki kostki lub inne mozliwe kawałki:P kurczaka kroimy i przyprawiamy po czym podsmazamy na patelni
całosc zawijamy w tortille i do piekarnika
:D
A dipy to juz indywidualne przepisy:P
napisał/a:
lady
2007-10-30 13:31
a znacie moze przepis na tortille-placek (naleśniki kukurydziane-jak napisała Beata H2O)?
napisał/a:
dudek2
2007-10-30 16:57
dZIEKI BEATA H20: spróbuję tak zrobić, bo przepis łatwy i chyba bedzie smakował. Wszystkie co dotychczas widziałam były z jakimś miesem, a ja wolę bez! Pozdrawiam
napisał/a:
Beata_H2O
2007-10-31 17:40
Przepisu na tortille nie znam ale wiem gdzie mozna kupic:D w tesco:D albo w Piotrze i Pawle:D pozdro
napisał/a:
Violkaw1
2007-12-16 23:12
Właśnie takie 2 przepisy ściągnęłam sobie...
-200 g maki pszennej
-150 g maki kukurydzianej
-oliwa z oliwek
-woda
Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich łyżkę oliwy
oraz trochę wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni.
Taki naleśnik jest bardziej sztywny od naszego tradycyjnego, więc zamiast zwijać go w rulon po nałożeniu farszu można złożyć go w pół
lub
400g maki
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody
1.
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.
Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
-200 g maki pszennej
-150 g maki kukurydzianej
-oliwa z oliwek
-woda
Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich łyżkę oliwy
oraz trochę wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni.
Taki naleśnik jest bardziej sztywny od naszego tradycyjnego, więc zamiast zwijać go w rulon po nałożeniu farszu można złożyć go w pół
lub
400g maki
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody
1.
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.
Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
napisał/a:
Violkaw1
2007-12-16 23:13
Właśnie takie 2 przepisy ściągnęłam sobie...
-200 g maki pszennej
-150 g maki kukurydzianej
-oliwa z oliwek
-woda
Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich łyżkę oliwy
oraz trochę wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni.
Taki naleśnik jest bardziej sztywny od naszego tradycyjnego, więc zamiast zwijać go w rulon po nałożeniu farszu można złożyć go w pół
lub
400g maki
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody
1.
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.
Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
-200 g maki pszennej
-150 g maki kukurydzianej
-oliwa z oliwek
-woda
Obie mąki przesiewamy i dodajemy do nich łyżkę oliwy
oraz trochę wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni.
Taki naleśnik jest bardziej sztywny od naszego tradycyjnego, więc zamiast zwijać go w rulon po nałożeniu farszu można złożyć go w pół
lub
400g maki
1 łyżka soli
6 łyżek smalcu
280 ml gorącej wody
1.
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.
Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.
Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
napisał/a:
dudek2
2007-12-20 13:09
Przepyszną tortille (wegetariańską) jadłam ostatnio w Centrum Handlowym Plaza w Poznaniu. Polecam!
napisał/a:
Ritka
2008-01-18 20:57
a ja kupuję gotowe placki tortilli Delecty. i do tego mają oprócz kukurydzianej również wersję pełnoziarnistą :) a jeśli chodzi o wsad w środek to proponuję mięsko mielone z przecierem poddusić, do tego czerwona fasolka z puszki, kukurydza, ostre przyprawy i palce lizać!
napisał/a:
Jablko
2008-02-04 19:45
ja tez kupuje gotowe, bo nie chce mi sie tego robic. Do tego miesko, warzywa, sos i danie gotowe.
napisał/a:
marta_siar
2015-07-29 12:08
korzystając z tygodnia iberyjskiego w polo, zakupiłam kilka rzeczy na tzw. zieloną tortillę, którą bardzo polecam! Tutaj macie przepis z ich strony :)
Warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na dużym ogniu z dodatkiem 1 ząbka czosnku. Pozostały czosnek wyciskamy do jogurtu naturalnego, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Na patelni układamy tortillę, przekładamy warzywami, posypujemy serem i przekładamy kolejną warstwą tortilli. Całość smażymy 2–3 minuty z każdej strony. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem czosnkowym. Danie można serwować także w klasycznym zwiniętym placku, na zimno.
Warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na dużym ogniu z dodatkiem 1 ząbka czosnku. Pozostały czosnek wyciskamy do jogurtu naturalnego, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Na patelni układamy tortillę, przekładamy warzywami, posypujemy serem i przekładamy kolejną warstwą tortilli. Całość smażymy 2–3 minuty z każdej strony. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem czosnkowym. Danie można serwować także w klasycznym zwiniętym placku, na zimno.