Ukochane danie

napisał/a: ~gość 2010-12-18 21:09
Jakie jest wasze ulubione danie, za które jesteście w stanie skoczyć w ogień?
Oryginalne przepisy mile widziane
napisał/a: czarna_mamba90 2010-12-19 22:28
Mojej babci pyzy z grzybami :) Cudowne dzieło i niepowtarzalne.
napisał/a: Dyskrecja 2011-02-08 17:31
Lasania, tortilja, hm...pycha:)
napisał/a: ~gość 2011-02-08 17:55
kartacze
napisał/a: errr 2011-02-09 20:49
moje kochanie jak chce mi kulinarnie dogodzić to robi coś takiego:

napisal(a):
KURCZAK MUGHLAI
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego Chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
½ szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe
4 goździki
¼ szklanki oleju
Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części ( MOŻE BYĆ PIERŚ Z KURY przyp. Marmuzia)
2 cebule, posiekane
1 kubek greckiego jogurtu
1 szklanka bulionu z kury
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania

Potrzebny sprzęt: mikser


Włóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.

Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.

Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.

Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.

Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.

Przed podaniem posyp płatkami migdałów.
http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2007/09/odcinek11-korzenne-kurczak-mughlai.html


zajmuje mu to coś ponad pół godziny i jemy zaraz po zrobieniu.
Przepyszne. W sam raz dla wielbicieli porządnie przyprawionych dań.
napisał/a: takaona1 2011-02-13 16:23
Marmuzia, przepis wyglada na przepyszny, ale mam jedno pytanie: co robicie na koncu z gozdzikami i cynamonem? zostaja po prostu w sosie czy je wyciagacie?
napisał/a: errr 2011-02-13 16:44
cynamon dajemy mielony a goździki zostają w sosie. W sumie to faktycznie możnaby je wyciągnąć.
napisał/a: takaona1 2011-02-13 17:59
Marmuzia napisal(a):cynamon dajemy mielony a goździki zostają w sosie. W sumie to faktycznie możnaby je wyciągnąć.


rozumiem, dziekuje. recepte napewno przy okazji wyprobuje.
napisał/a: Ladybird 2011-02-14 09:49
pizza
spaghetti
truskawki z makaronem, ryżem, śmietaną