Ulubione (smaczne i niezawodne) sosy
napisał/a:
alaola1
2011-10-14 22:51
Jakie robicie? Jak robicie? Do czego podajecie?
Ja: czosnkowy - do ryb, brokuł, szpinaku, sałatek; vinegret - do sałatek i serów; majonezowy - do wszystkiego
Bez szaleństw, ale jestem otwarta na Wasze egzotyczne przepisy :)
Ja: czosnkowy - do ryb, brokuł, szpinaku, sałatek; vinegret - do sałatek i serów; majonezowy - do wszystkiego
Bez szaleństw, ale jestem otwarta na Wasze egzotyczne przepisy :)
napisał/a:
tojapolka
2011-10-16 14:48
Zrobić dobry sos,to sztuka.Ale każda pani domu robi go i domownicy uważają,że jest najlepszy na świecie.I bardzo dobrze.O to chodzi.Ja np.robię z żeberek wieprzowych tak - na oliwie podsmażam cebulkę potem umyte żeberka układam na głębszej patelni posypuję wegetą, wkładam 2 liście laurowe,kilka ziarenek ziela angielskiego i żeberka przyrumieniam na lekki brąz,Potem dolewam zimnej wody,tyle,żeby zakryć dobrze mięso i wkładam podrobione dwie kromki zwykłego chleba,/podłużny/wymieszam i lekko musi się gotować,aż chlebek się rozpuści,a sos zgęstnieje.Podobnie robię sos z polędwicy wieprzowej,są przepyszne.Do usłyszenia.
napisał/a:
alaola1
2011-10-17 13:15
A jakiej oliwy używasz do tego?
Opisałaś tak, że aż zrobiłam się głodna :)
napisał/a:
Escherichia1
2011-10-17 13:25
Ja nie potrafie robic sosow.
Jedynie czosnkowy i vinegret ;)
Jedynie czosnkowy i vinegret ;)
napisał/a:
alaola1
2011-10-17 13:59
Na pewno potrafisz :) Tylko jeszcze o tym nie wiesz.
Mam nadzieję, że dodadzą nam tu jakieś łatwie i przepyszne receptury.
PS Czosnkowy i vinegret to już coś!
Mam nadzieję, że dodadzą nam tu jakieś łatwie i przepyszne receptury.
PS Czosnkowy i vinegret to już coś!
napisał/a:
Escherichia1
2011-10-17 14:10
Ala_Ola, dzieki ;)
napisał/a:
errr
2011-10-17 22:36
ja poza czosnkowym i vinegret umiem jeszcze zrobić pieprzowy do miąska
napisał/a:
~gość
2011-10-18 09:58
Ale to mają być sosy na zimno, czy ciepło?
U mnie króluje czosnkowy - do wszystkiego,
poza tym musztardowy - do mięsa z grilla, jajek,
salsa - do quesadilla, tortilli,
guacamole - do warzyw, pieczywa,
tzatziki - do mięsa,
pieprzowy - do mięs,
tatarski - do jajek.
Na ciepło, jako dodatek np. do mięsa, jajek itp. - chrzanowy, koperkowy, pomidorowy, kurkowy, pieczarkowy.
Pewnie nie wymieniłam wszystkich, jak mi się coś przypomni, to dopiszę.
U mnie króluje czosnkowy - do wszystkiego,
poza tym musztardowy - do mięsa z grilla, jajek,
salsa - do quesadilla, tortilli,
guacamole - do warzyw, pieczywa,
tzatziki - do mięsa,
pieprzowy - do mięs,
tatarski - do jajek.
Na ciepło, jako dodatek np. do mięsa, jajek itp. - chrzanowy, koperkowy, pomidorowy, kurkowy, pieczarkowy.
Pewnie nie wymieniłam wszystkich, jak mi się coś przypomni, to dopiszę.
napisał/a:
~gość
2011-10-18 13:20
Laski! a przepisy gdzie? :)
napisał/a:
alaola1
2011-10-25 09:15
Bardzo mnie zaintrygowało, poproszę o sprawdzony przepis :)
napisał/a:
ABCKuchni_pl
2012-03-02 14:05
Z takich na zimno uwielbiam czosnkowo-majonezowy. Dobry do sałatek, kanapek, tostów.. praktycznie do wszytskiego.
Na ciepło bardzo lubie białe. Beszamelowy albo smietankowo koperkowy;)))
Na ciepło bardzo lubie białe. Beszamelowy albo smietankowo koperkowy;)))
napisał/a:
ruruszka
2012-04-30 12:40
ja uwielbiam musztardowy - mieszam z olejem rzepakowym, miodem i sokiem z cytryny, dodaję pieprz cytrynowy i taki sosik serwuję do sałatek :) świetnie się sprawdza na grilla (a że olej rzepakowy ma sporo betakarotenu to jest jak znalazł na sezon opalania ^^)