W czym grillować?

napisał/a: czarny_mak 2014-07-04 21:29
Preferujecie grille tradycyjne czy doceniacie też elektryczne?Znacie jakieś dania, które lepiej wychodzą jednak w dymie, w ogrodzie niż z wersji na prąd lub odwrotnie? Dla mnie dania z grilla elektrycznego są troszkę jak na parze...
Czy ktoś z Was zna jakieś rodzaje mięs, czy warzyw, które warto przyrządzić na patelni grillowej?
napisał/a: mata_hari7 2014-07-07 12:35
Ja jestem wegetarianką, więc grilluję jedynie warzywa i ewentualnie pieczywo, pieczarki. Od czasu do czasu robię tradycyjnego grilla, ale wolę zdecydowanie patelnię grillową- ze względu na zdrowie. Takie dania są zdecydowanie bardziej wartościowe dla organizmu. Mam od niedawna patelnię grillową Welmax i jestem bardzo zadowolona. Żeby nie było to w smaku jak na parze, po prostu trzeba odpowiednio przyprawić, nie żałować przypraw- kwestia wprawy. Polecam faszerowane papryczki, albo pieczarki właśnie, można zawartość fajnie doprawić, posypać serem i jest naprawdę smaczne.
napisał/a: mata_hari7 2014-07-14 12:30
W ostatni weekend trochę poeksperymentowałam więc mogę bardziej szczegółowo napisać. No więc co się sprawdza na welmax-owej patelni grillowej- przypomnę, że nie jem mięsa więc ograniczę się do warzyw- cukinia- kroję ją na pół np- wycinam środek i tam sypie przyprawy, pieczarki, ser, tak samo papryki- wydrążam i sypie do środka na co mam ochotę, można też zrobić szaszłyki- cukinia, papryka, pomidory, cebula, kukurydza. Najważniejsze, żeby to dobrze przyprawić i wtedy nie będą w smaku jak na parze :)
napisał/a: mata_hari7 2014-07-14 12:32
AAAA zapomniałam- bakłażany- krojone w plastry posypane solą, pieprzem, oregano :) Cukinię też można w plastrach grillować.
napisał/a: czarny_mak 2014-07-14 14:14
Bakłażany i papryki faszerowane wydają się dobrym pomysłem. Dotąd próbowałam je robić w piekarniku.Czym faszerujesz zazwyczaj jako wegetarianka? Ja znam głównie farsze z mięsem...
napisał/a: mata_hari7 2014-07-15 12:22
czarny_mak napisal(a):Bakłażany i papryki faszerowane wydają się dobrym pomysłem. Dotąd próbowałam je robić w piekarniku.Czym faszerujesz zazwyczaj jako wegetarianka? Ja znam głównie farsze z mięsem...


Do papryki wrzucam np cebulę, pieczarki, cukinię drobno pokrojoną, pomidory, posypuję serem. Cukinię faszerowałam ugotowaną soczewicą z pomidorami i cebulą np:)
napisał/a: czarny_mak 2014-07-15 21:44
A ja przypomniałam sobie, że kiedyś faktycznie upiekłam z farszem wegetariańskim. To były warzywa z kuskusem. Mniej więcej taki przepis:
Skladniki na 4 porcje:
po 2 czerwone i zolte papryki (ca. 200 g kazda)
300 ml bulionu warzywnego
125 g kaszy kuskus
100 g malych pieczarek
5 lyzek oliwy
sol
pieprz
1 czerwona papryczka chili
125 g sera feta
1 peczek natki pietruszki
2 lyzki soku z cytryny
(http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2013/01/papryka-faszerowana-kuskusem_31.html )

Myślisz, że na patelnię grillową też się nadaje?
stynek
napisał/a: stynek 2014-07-15 22:01
My preferujemy ten mniej zdrowy tradycyjny grill. Ten dymek na potrawach - niezastąpione.
Ostatnio znalazłam taką nowość jak dla mnie jeśli chodzi o przepisy
Szaszłyki : piersią z kurczaka, ananas, brzoskwinia, jabłko
skrapiamy sokiem z cytryny a później podczas pieczenia polewamy miodem
napisał/a: czarny_mak 2014-07-16 21:24
Stynek, faktycznie fajny przepis. Grill na słodko...Też pierwszy raz słyszę.
W Krakowie myślą podobno o zakazie tradycyjnego grillowania z powodu zanieczyszczenia środowiska. To może warto szukać tych alternatyw;)
napisał/a: czarny_mak 2014-07-17 23:18
I jeszcze mam takie jedno pytanko. Czy gdy grillujecie w ogrodzie to ma dla was znaczenie na czym rozpalacie tj np czy węgiel czy brykiet? Czy ma to znaczenie dla smaku potraw?
napisał/a: talentedgirl 2015-07-28 11:34
Ja na pewno nie polecam grillować na drewnie. Niektórzy tak robią, ale np. kiełbaski wychodzą okropne - spalone na zewnątrz, a w środku prawie surowe. Bleeee... :P
napisał/a: tessia_1977 2016-04-29 12:29
Tak czytam bo sama miałam problem :) Mąż wybudował grilla stałego na węgiel ale... jakoś słabo po prostu:) Zastanawiałam się nad gazowym grillem i w oko wpadł mi grill z Broil King. Fakt, nie są to tanie urządzenia ale wygląda to solidnie i z opisu wynika, że praktyczne. Ktoś użytkuje?