W czym pieczecie ciasta i inne słodkości?

napisał/a: agnieszkaa11 2014-04-30 09:30
ula_jente napisal(a):Ja piekę w blaszkach i nigdy nie miałam problemu z przypalaniem, nie wiem od czego to zależy. Najbardziej jednak chwalę sobie blachy z typu tych "czarnych" właśnie (teflonowe??), bo nic do nich nie przywiera, więc łatwo wyjąć ciasto, a potem umyć blachę, nie muszę się bawić w wykładanie papierem itd. Mam z tego rodzaju formę do babeczek i blaszkę w kształcie serca ;) A pozostałe ciasta piekę w zwykłych, bardzo już leciwych, blachach.


Ja tak samo, bardzo sobie chwalę najzwyklejsze czarne blaszki. Teraz chcę wypróbować jeszcze ceremaiczną do tarty. Ma ktoś taka?Warto ją kupić?
napisał/a: inka_26 2016-02-18 15:30
ja do pieczenia używam, takiej folii - [reklama usunięta] , bardzo fajnie się w niej piecze różne rzeczy, nie przypalają się, i nie są suche
napisał/a: LiliannaP 2016-03-26 13:25
Ja mam po prostu silikonowe formy do pieczenia, w nich nic nie przywiera i się nie przypala :) Kupiła w sklepie DUKA, zamawiałam przez internet
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2016-05-19 13:05
też się zastanawiałam nad tymi formami silikonowymi, ale w sklepie jak to dotknę to nie mogę się przekonać. Czy taka "guma" nie będzie szkodliwa w wysokiej temperaturze ?
napisał/a: MartaTig 2016-07-20 17:22
Ja mam te foremki silikonowe od https://dukapolska.com/naczynia-kuchenne/formy-i-blachy-do-pieczenia/silikonowe :) bardzo fajne sa bo nic nie przywiera i latwo wyciagnac z nich babeczki czy ciasto
napisał/a: rikkk 2016-12-07 06:56
Mam kilka foremek silikonowych. W nich piecze mi się najlepiej. Ciasto bardzo łatwo odchodzi. Nic się nie przylepia jak to bywa w przypadku metalowej formy do pieczenia.

Piekę jednak dosć rzadko ponieważ nie jemy tyle ciasta. Oraz jak mamy ochotę na coś słodkiego to kupujemy sobie ptasie mleczko albo jakąś czekoladę.
Uwielbiam na przyklad poranne śniadania z ptasim mleczkiem waniliowym Wedla oraz z aromatycznym cappuccino.
napisał/a: sylwuchafl 2016-12-20 14:36
Ja używam i silikonowych form, głównie do babeczek czy jakiś fikuśnych ciast, ale w metalowych też piekę.
napisał/a: coffe 2017-02-13 21:34
ja piekę w silikonowych foremkach, Właśnie skończyłam pieczenie muffinek serowych w kształcie serduszek z nadzieniem z płatków róż ogródka dziadunia, Taka mała niespodzianka dla męża i dzieci do szkoły na II śniadanie :) Pożywne i zdrowe z nutą ciast mojej babci, bo właśnie moja babcia robiła różne rzeczy z płatkami róż.. Dobrze że można jeszcze kupić takie pyszności
bajaderka
napisał/a: bajaderka 2017-04-13 11:58
Niedawno kupiłam fantastyczną formę do pieczenia, którą można rozsuwać od 20 do 35 cm. Jest dobrej jakości i jestem z niej naprawdę zadowolona :)
napisał/a: espe1 2017-05-23 07:01
W foremkach. Albo w tortownicy jeśli mam zrobić jakieś ciasto okrągłe.Zdarza mi się równiez ostatnio robić tarty z owocami ( kupiłam sobie ceramiczną formę na tarty).

Tak na marginesie to nie mogę się już doczekać na świeże jagody aby upiec ciasto z jagodami:
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-kruche-z-jagodami-2709

Piekę je z zwykłej blaszce. Od razu większa porcję ( zwylke jednak długo nie wytrzymuje do zjedzenia).
napisał/a: alkowa23 2018-04-27 18:03
Pieke ciasta na blasze i : jesli jest to tarta to jest wysmarowana tluszczem i posypana mąką , albo biszkopt ( wtedy blaszka jest wyłozona papierem do pieczenia ) A jak nie ma czasu piec , sa jakies imprezy czy coś to wtedy zamawiam ciasto w cukierni Sweet Home w Warszawie ;)
Sinatka
napisał/a: Sinatka 2018-10-01 09:49
Mnie pasują np takie formy silikonowe. Nie trzeba niczym smarować i baaardzo łatwo jest wyjąć ciasto czy babeczkę z niego ;)