Wasze ulubione zupy
napisał/a:
kokietka
2014-04-09 16:52
zupa krem pomidorowo-paprykowa:)
napisał/a:
stazzja
2014-04-09 18:53
Ja najbardziej lubię krupnik - prosta i pyszna zupa. Szkoda tylko, że nigdy nie chce mi się jej gotować.
napisał/a:
pati_80
2014-05-02 17:29
Moją ulubioną zupą jest ryżanka. Składa się ona z ryżu, papryki, pieczarek, kukurydzy, groszku i cebuli. Wszystko jest lekko duszone, a potem łączone razem i doprawiane do smaku przyprawami.
napisał/a:
basiforter
2014-06-14 19:22
Ja zawsze robię te pyszne zupy:
- Krupnik
- Kapuśniak
- Zupa pieczarkowa
- Grochówka
- Rosół
- Zupa ogórkowa
- Krem z dyni
- Cebulowa
Niektóre zupy z warzywami ledwo się je, ale te które wymieniłam to wszystkie smakują, przepisy na niektóre zupki http://przepiszupa.pl
- Krupnik
- Kapuśniak
- Zupa pieczarkowa
- Grochówka
- Rosół
- Zupa ogórkowa
- Krem z dyni
- Cebulowa
Niektóre zupy z warzywami ledwo się je, ale te które wymieniłam to wszystkie smakują, przepisy na niektóre zupki http://przepiszupa.pl
napisał/a:
martiiika
2014-06-14 22:23
ja też, a bardzo mi smakuje zupa pomidorowa krem wg. Piotrka Ogińskiego z Top Chef. Link: http://adf.ly/paLo2 mniaaaam
napisał/a:
malinowa_011
2014-07-31 21:35
Wszelkie kombinacje związane z pomidorową :)
napisał/a:
lussi_lil
2014-08-11 12:05
Rosół!
napisał/a:
doris1988
2014-09-07 23:30
Wszystkie zupy krem… A już najbardziej krem z dyni i pomarańczy :) Pychotka!
napisał/a:
bananovelove
2014-09-22 14:30
Rosół i krupnik! :)
napisał/a:
paulliina
2014-10-22 11:32
A mogę wybrać dwie ulubione zupy? :) do moich ulubionych zup należą barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro oraz zupa brokułowa z prażoną kasza gryczaną i świeżym lubczykiem - oba te przepisy pochodzą ze strony internetowej MaxKuchnie.pl. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tych przepisów, bo nie są to popularne zupy, ale na szczęście zdecydowałam się je zrobić. Obie smakują wyśmienicie, dlatego nawet ja nie mogę zdecydować, którą lubię bardziej :o.
napisał/a:
dunika
2014-10-23 09:21
Pomidorowa, krem z brokułów lub krem z dyni (teraz idealna na jesień).
napisał/a:
marlenan21
2015-01-07 09:11
Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów
Składniki
1 kilogram buraków ekologicznych
1 kilogram pomidorów dojrzałych na słońcu
pół kilo żeberek wędzonych naturalnie
2 marchewki
pół małego seler
2 pietruszki
1 por
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
4 listki laurowe
1,5 litra wody
sól i pieprz do smaku
2 duże gałązki kopru
3 ząbki czosnku
3 młode, kwaśne jabłka
kilka dużych gałązek lubczyku świeżego
sól, pieprz i cukier do smaku
1 łyżeczka octu jabłkowego
Etapy przygotowania
1
Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!
2
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem, aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.
Masz problem z kolorem ścian w pokoju? Niedawno malowałeś, a już wybladł, stał się niemodny? Zobacz na https://mironcieslak.wordpress.com/2015/03/17/sypialnia-jaki-kolor-scian-wybrac/. Znajdziesz tu gotowe projekty.
Składniki
1 kilogram buraków ekologicznych
1 kilogram pomidorów dojrzałych na słońcu
pół kilo żeberek wędzonych naturalnie
2 marchewki
pół małego seler
2 pietruszki
1 por
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
4 listki laurowe
1,5 litra wody
sól i pieprz do smaku
2 duże gałązki kopru
3 ząbki czosnku
3 młode, kwaśne jabłka
kilka dużych gałązek lubczyku świeżego
sól, pieprz i cukier do smaku
1 łyżeczka octu jabłkowego
Etapy przygotowania
1
Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!
2
Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem, aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.
Masz problem z kolorem ścian w pokoju? Niedawno malowałeś, a już wybladł, stał się niemodny? Zobacz na https://mironcieslak.wordpress.com/2015/03/17/sypialnia-jaki-kolor-scian-wybrac/. Znajdziesz tu gotowe projekty.