Wasze ulubione zupy

napisał/a: kokietka 2014-04-09 16:52
zupa krem pomidorowo-paprykowa:)
stazzja
napisał/a: stazzja 2014-04-09 18:53
Ja najbardziej lubię krupnik - prosta i pyszna zupa. Szkoda tylko, że nigdy nie chce mi się jej gotować.
napisał/a: pati_80 2014-05-02 17:29
Moją ulubioną zupą jest ryżanka. Składa się ona z ryżu, papryki, pieczarek, kukurydzy, groszku i cebuli. Wszystko jest lekko duszone, a potem łączone razem i doprawiane do smaku przyprawami.
napisał/a: basiforter 2014-06-14 19:22
Ja zawsze robię te pyszne zupy:

- Krupnik
- Kapuśniak
- Zupa pieczarkowa
- Grochówka
- Rosół
- Zupa ogórkowa
- Krem z dyni
- Cebulowa

Niektóre zupy z warzywami ledwo się je, ale te które wymieniłam to wszystkie smakują, przepisy na niektóre zupki http://przepiszupa.pl
napisał/a: martiiika 2014-06-14 22:23
tasiuncia napisal(a):ja uwielbiam pomidorowa mniam


ja też, a bardzo mi smakuje zupa pomidorowa krem wg. Piotrka Ogińskiego z Top Chef. Link: http://adf.ly/paLo2 mniaaaam
malinowa_011
napisał/a: malinowa_011 2014-07-31 21:35
Wszelkie kombinacje związane z pomidorową :)
napisał/a: lussi_lil 2014-08-11 12:05
Rosół!
doris1988
napisał/a: doris1988 2014-09-07 23:30
Wszystkie zupy krem… A już najbardziej krem z dyni i pomarańczy :) Pychotka!
napisał/a: bananovelove 2014-09-22 14:30
Rosół i krupnik! :)
napisał/a: paulliina 2014-10-22 11:32
A mogę wybrać dwie ulubione zupy? :) do moich ulubionych zup należą barszcz biały z domowymi kiełbaskami na ostro oraz zupa brokułowa z prażoną kasza gryczaną i świeżym lubczykiem - oba te przepisy pochodzą ze strony internetowej MaxKuchnie.pl. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tych przepisów, bo nie są to popularne zupy, ale na szczęście zdecydowałam się je zrobić. Obie smakują wyśmienicie, dlatego nawet ja nie mogę zdecydować, którą lubię bardziej :o.
napisał/a: dunika 2014-10-23 09:21
Amarantha napisal(a):Szukam pomysłów na jakieś smaczne i lekkie zupki. Jakie lubicie i możecie polecić?


Pomidorowa, krem z brokułów lub krem z dyni (teraz idealna na jesień).
napisał/a: marlenan21 2015-01-07 09:11
Barszcz ukraiński z soku z buraków i pomidorów
Składniki

1 kilogram buraków ekologicznych
1 kilogram pomidorów dojrzałych na słońcu
pół kilo żeberek wędzonych naturalnie
2 marchewki
pół małego seler
2 pietruszki
1 por
1 cebula
4 kulki ziela angielskiego
4 listki laurowe
1,5 litra wody
sól i pieprz do smaku
2 duże gałązki kopru
3 ząbki czosnku
3 młode, kwaśne jabłka
kilka dużych gałązek lubczyku świeżego
sól, pieprz i cukier do smaku
1 łyżeczka octu jabłkowego

Etapy przygotowania

1

Ten barszcz, choć ma postać aksamitnego kremu jest kwintesencją smaku barszczu ukraińskiego!
2

Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Cebulę opalić nad ogniem, aż skórka sczernieje. Z pora oderwać ciemne liście, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obrać buraki, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Wycisnąć sok z umytych pomidorów. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podgrzewać nie gotując przez kilka minut. Podawać z żytnim chlebem na zakwasie.


Masz problem z kolorem ścian w pokoju? Niedawno malowałeś, a już wybladł, stał się niemodny? Zobacz na https://mironcieslak.wordpress.com/2015/03/17/sypialnia-jaki-kolor-scian-wybrac/. Znajdziesz tu gotowe projekty.