Wasze ulubione zupy

napisał/a: cyprys99 2015-01-12 18:22
Zupa kalafiorowa
Składniki:
1 średni kalafior
4 ziemniaki
2 marchewki
1 łyżka masła
200 g śmietany 18%
pęczek koperku
3 litry rosołu
sól
pieprz
Ziemniaki i marchew obieram, ziemniaki kroję w kostkę a marchewkę w plasterki i gotuję w rosole. Pod koniec gotowania (kiedy ziemniaki i marchew będą al dente) dodaję podzielonego na różyczki kalafiora i masło. Kiedy kalafior będzie miękki dodaję posiekany koperek i doprawiam zupę do smaku. Na koniec zabielam całość śmietaną. Podaję na gorąco.

Smacznego! :)
napisał/a: spodniczka 2015-01-16 21:50
Moja ulubiona zupa to barszcz czerwony tradycyjny. Mój mąż jada ją litrami. Na 2 litry wody 4 pokaźne buraki, łyżka octu, łyżka cukru, łyżka vegety, kostka rosołowa, odrobina przeciśniętego czosnku, dobrze doprawić solą i pieprzem.Krótko gotować. Najlepszy podawany z uszkami z grzybów i kapusty lub z pasztecikami drożdżowymi również z takim nadzieniem.
aktywnapola
napisał/a: aktywnapola 2015-01-20 10:56
Ja uwielbiam pomidorową, ale taką ze świeżą bazylią, którą dodaję na sam koniec gotowania.
napisał/a: arturo900 2015-02-09 19:01
Moja ulubiona, którą bardzo często przygotowuję na festyny zupa z tego przepisu to :
Grochówka

W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć mięso na początku przepisu.

Składniki, 4 - 6 porcji:

• 2 litry wody
• 300 g mięsa: np. żeberka bez kości, kawałek schabu, łopatki lub dla chętnych - odrobina wędzonki
• 300 g grochu żółtego łuskanego, połówki (np. takiego)
• 4 - 5 średnie ziemniaki
• 1 średnia marchewka
• 1 mała pietruszka
• 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżeczka mąki
• 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
• 1 łyżeczka suszonego majeranku



Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą włożyć mięso w całości, zagotować. Zmniejszyć ogień, zszumować i dodać wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotować pod przykryciem przez 45 - 50 minut. Pod koniec gotowania wywar posolić (około 1/2 - 2/3 łyżeczki).
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ugotowanego wywaru dodać odsączone ziemniaki, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz ząbek czosnku w całości (jeśli go używamy). Gotować przez około 20 - 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie (część może zacząć się rozpadać).
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę, dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotować
napisał/a: niszka5 2015-02-11 13:48
zupa łososiowa

Składniki:

1,5 litra wody
1 kostka rosołowa warzywna
2 dzwonka łososia
2 duże ziemniaki
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
3 łyżki świeżego koperku (ja miałam mrożony i w dodatku pożyczany;p)
2 liście laurowe, 1 ziele angielskie, sól i pieprz czarny, 1/4 łyżeczki imbiru


Czarujemy, bo rybio też jest pysznie;)

Zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej zielę, liście laurowe i kostkę rosołową - gotujemy same przez chwilę.
Wyciągamy zielę i liście, w zamian wrzucamy do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą prawie miękkie.
Łososia skórujemy, usuwamy ości i kroimy w kostkę. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe - wrzucamy do zupy (łosoś gotuje się szybko, wystarczy nam 5 minut i można działać dalej).
Gdy łosoś się już ładnie ugotuje - zabielamy zupę śmietaną i mąką. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Nie wstydzimy się poprosić o dokładkę;)
napisał/a: bibi77 2015-02-18 19:59
zupa meksykańska
Składniki
1 litr bulionu drobiowo – wołowego (najczęściej wykorzystuję „niedzielny rosół”)
250 g przecieru pomidorowego
1 papryka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół papryczki chilli
1/2 puszki fasoli czerwonej
1/2 puszki fasoli białej
ok. 200 g ugotowanej wołowiny (ta która zostanie z „niedzielnego rosołu”)
4 łyżki kaszy jaglanej
sól, pieprz
czerwona słodka papryka w proszku
Etapy przygotowania

Rozgrzewamy w garnku bulion. Na patelnię wlewamy olej ok 2 łyżek i podsmażamy delikatnie czerwoną cebulę. Dodajemy posiekany w plasterki czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy ok. 1 minuty. Dokładamy paprykę pokrojoną w średnią kostkę oraz pokrojone również w kostkę wołowinę.. Smażymy ok 5 min na sam koniec dodajemy słodką paprykę w proszku.. Całość z patelni przekładamy do garnka z bulionem. Dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną i białą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do smaku można posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
napisał/a: bidka45 2015-03-01 10:17
Z selera naciowego.
elefant90
napisał/a: elefant90 2015-03-02 00:04
A ja lubię zupę (a w zasadzie bardziej krem) z dyni :)
napisał/a: malyssia 2015-03-04 18:09
ZUPA KALAFIOROWA - składniki:
1 mały kalafior
3 (około 350 g) ziemniaki
1 mała włoszczyzna (możesz użyć mrożonej)
4 skrzydełka kurczaka
koperek
4 łyżki śmietany 22 proc (opcjonalnie)
sól
pieprz
ZUPA KALAFIOROWA - sposób przygotowania: Do garnka włóż skrzydełka kurczaka razem z pokrojoną włoszczyzną i zalej 2 litrami wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Przecedź,odłóż marchewkę i skrzydełka. Gorącym bulionem zalej umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj do miękkości. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę i mięso z obranych skrzydełek. Dodaj śmietanę, jeśli używasz i drobno posiekany koperek. Dopraw śmietaną wg uznania.
napisał/a: GasparTv98 2015-04-29 13:31
Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, którą gotowały nasze prababcie, babcie i mamy. Jej zapach kojarzy się z domem i niedzielnym obiadem, może dlatego tak bardzo lubimy jej smak. Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty, a sama zupa jest zawsze smaczna.

Zupa ogórkowa przepis Spróbujcie, a na pewno się uda!


Składniki na zupę ogórkową
(porcja dla 4 osób):

- 4-5 ogórków kiszonych
- 3-4 łyżki śmietany (nie może być prosto z lodówki)
- dwa żeberka lub 3 skrzydełka
- kostka rosołowa
- włoszczyzna
- 4-5 ziemniaków
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Włóż do garnka opłukane żeberka lub skrzydełka i gotuj je na małym ogniu. Zbierz szum, dodaj sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj na większym ogniu.

Gdy woda zacznie wrzeć dodaj do zupy ogórkowej obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dodaj starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dopraw do smaku.

Do osobnego kubeczka odlej dwie chochle zupy ogórkowej, wymieszaj ją ze śmietaną, następnie wlej do garnka cały czas mieszając. Jeśli śmietana nie jest zimna, to zupa ogórkowa nie powinna się zważyć.
napisał/a: misia007 2015-05-19 17:23
W ostatnim czasie wszyscy w moim domu zachwycają się zupą porową. Jest pyszna i trochę przypomina cebulową, tyle że jest łagodniejsza. Ja robię krem z pory z grzankami i serem żółtym.
napisał/a: kubarejs 2015-05-19 19:08
Jak taka dobra to ja faktycznie będę musiała się zainteresować tą możliwością. Po prostu ja uważam, że będzie dobrze taka odmiana na środę. Zwykle w środę robiłam zupę pomidorową, teraz już jednak coś innego zrobię i będzie ta porowa. Później wieczorem poszukam jakiegoś przepisu.