Wielkanocne potrawy...

napisał/a: kobietka Swiss 2007-04-05 15:51
Co u was w domach znajduje sie na stolach w Wielkanoc?Czy sa to potrawy tradycyjne?
Ja zawsze mam biala kielbaske,jajka,troche ciast typu mazurek,makowiec,babka.
Zawsze jest tego sporo ale moj brzuszek w te swieta pości
napisał/a: Kinia 2007-04-05 18:58
Ja najbardziej lubię biały barszcz i w ogóle przy śniadaniu wielkanocnym naprawdę całkiem inaczej smakuje mi kielbasa, jajko no i ciasta: sernik i inne
napisał/a: Belay 2007-04-05 22:39
Koniecznie barszcz. Pieczona karkówka z odrobiną chrzanu z żurawiną - teściowa nam zrobiła, wczoraj przyniosła, a dzisiaj już nie ma :(

I biała kiełbasa, która na Wielkanoc jakoś lepiej smakuje niż normalnie...
napisał/a: samsam 2007-04-06 10:26
U nas jest zurek, biała kiełbaska, oczywiście jaja, chrzan, ćwikła. To z takich tradycyjnych. Poza tym są gołąbki, bigos, sałatki, pieczone mięsiwa itp.
napisał/a: kasia_b 2007-04-06 18:47
tradycyjnie jak u większości: żurek, jajo, mięsiwa pieczone - ale w tym roku po raz pierwszy żeberka w sobie miodowo-musztardowym, które sama robiłam - w niedziele może opowiem jak smakowały
po za tym ciasta chyba ze 4 -właśnie sie gotuje puszka - oho lece sprawdzę żeby nie wybuchła
napisał/a: Kaira86 2007-04-06 21:54
kasia_a napisal(a):ale w tym roku po raz pierwszy żeberka w sobie miodowo-musztardowym, które sama robiłam - w niedziele może opowiem jak smakowały

jednak będzie w miodziku koniecznie napisz jak smakowały i przepis poproszę

Mi święta kojarzą się ze śledziami w pierzynce,krokietami,białym barszczem i kiełbaską. różnego rodzaju sałatkami i ogromną ilością ciast
napisał/a: ~gość 2008-03-18 19:40
ja piekę zawsze pasztecik domowy- jemy go z chrzanem lub zurawiną
pierwszy raz w tym roku bede robic mazurka
zrobie też jakies pieczone mięsiwko- schab i zeberka
oczywiście zurek bedzie
dwie sałatki- tradycyjna jarzynówka i jeszczez jakas inna
no i serniczek
napisał/a: Karolinka_U 2008-03-20 13:24
Jaskółcze gniazda - ja mam taki przepis na 4 porcje:

Składniki:
60 dag cielęciny na sznycel (udziec lub górki), 4 małe jajka, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, 2 łyżki musztardy miodowej, 3 łyzki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok wycisnięty z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien na 4 plasrty. Kawałaki cielęciny przełożyć na deseczkę, przykryc folią, rozbić tłuczkiem. Jajka włorzyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 5 minut , aby żółtko nie całkiem się ścieło.
Rozbite kotlety opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmarować musztardą i posypać posiekana natką.
Ugotowane jajka przestudzić. Następnie obrać ze skorupek i ułożyć na brzegach kotletów, zwinąć.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę, włożyć przygotowane jaskółcze gniazda, obracając zrumienić ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlać białe wino, zagotować, zmniejszyc płomień i dusic mięso pod przykryciem jeszcze ok. 5-6 minut, aby doszło w środku.

Smacznego
napisał/a: Edytka 2008-03-20 13:33
Karolinka_U, Ty masz taki bardziej wytrawny przepis :). Ja to robie na schabie zamiast musztardy daje koncentrat pomidorowy albo ketchup a zamiast pietruszki papryke i przed smażeniem panieruje 2 razy w jajku i bułce i smaże na głebokim oleju.
napisał/a: iwa2 2008-03-20 13:41
dużo roboty z tym ale przepis bardzo mi się podoba, na pewno kiedyś wypróbuję
napisał/a: Edytka 2008-03-20 14:16
iwa napisal(a):dużo roboty z tym

nie tak dużo znowu :) w sumie to tak jak przy przygotowywaniu szwajcara czy de volayle.
napisał/a: Itzal 2008-03-20 15:59
Hm, brzmi kusząco, pewnie zrobie