Z...JABŁEK

napisał/a: StefaniaK 2011-10-10 13:25
Sezon na szare renety, lobo i glostery trwa. Dodawajcie przepisy na swoje ulubione jabłeczne przysmaki.

Ja:

- szarlotka z kruszonką

- strucla jabłkowa

- racuchy z jabłkami i migdałami

- pieczone jabłka z malinową konfiturą
napisał/a: neonek1 2011-10-10 21:05
StefaniaK, proszę o sprawdzony pszepis na tą strucla jabłkowa juz mi smaka zrobiłaś
napisał/a: karollinna 2011-10-11 13:07
Ja bardzo lubię roladę jabłkową. A jutro zamierzam upiec szarlotkę z grubą warstwą śmietanki na wierzchu, mniam!
napisał/a: lucyinthesky 2011-10-12 15:56
nie pamietam jak nazywa sie ten deser - jabłuszka w małych pojemniczkach posypujemy kruszonka i pieczemy - do tego kulka lodów :) mniam

[ Dodano: 2011-10-12, 15:57 ]
oczywiście jabłka pokrojone i posypane kruszonka :)
napisał/a: lurin 2011-12-01 12:22
Ja lubię - zwłaszcza jesienią - jabłka pieczone w piekarniku z rodzynkami, orzechami, jakąs konfitura i cynamonem, mnnnniam...
napisał/a: margaret3 2012-01-17 15:50
Ja robie z jabłek pyszny deser, robi sie go szybko i tak samo szybko znika

Tilslørte bondepiker - norweski deser jabłkowy
Składniki na cztery porcje:

4 szklanki startych (zmielonych) herbatników
1 kg jabłek (do gotowania) - można użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1-2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżkami cukru

Herbatniki podpiec na patelni na jasnobrązowy kolor i odstawić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozgotować z cukrem i cynamonem - odstawić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru (ja zrezygnowałam z cukru).

Do salaterek albo pucharków nakładać:
jabłka
herbatniki
śmietana
jabłka
herbatniki
aż do wyczerpania składników. Przygotowane pucharki wstawić do lodówki na godzinkę.

Przepis znalazłam na tej stronce http://atinabc.blox.pl/2009/02/Tilsloslashrte-bondepiker-norweski-deser-jablkowy.html

A tu zdjęcie jak wyszły moje
napisał/a: WeselneZaplecze 2012-01-18 13:49
Deser wygląda bardzo apetycznie Za mną od rana chodzi coś słodkiego, więc może coś takiego przyrządzę sobie wieczorem, tylko po śmietanę będę musiała jechać bo tylko jej nie mam.
napisał/a: StefaniaK 2012-01-27 11:47
neonek napisal(a): pszepis
Ja robię tak "bezprzepisowo" z "miarką w oku"... Trudno mi przelać na posta. Ale zapraszam do mnie, piekę jutro

[ Dodano: 2012-01-27, 11:49 ]
WeselneZaplecze napisal(a):wieczorem


To ogrom kalorii, więc może lepiej po porannej kawie, a nie na noc :)
napisał/a: Lusy 2012-03-17 12:15
Ja uwielbiam zwykły jabłecznik, ale i też często robię jabłka w kieszonkach :)
napisał/a: StefaniaK 2012-07-12 11:38
Juuuż są "nowe" jabłka!!! Ja teraz przyrządzam kompot rozgrzewający (jabłka, imbir, gożdzik, cukier waniliowy, śliwka).

A wieczorem chyba wezmę się za jakiś wypiek. Własnie wygrzebałam dwa rewelacyjne przepisy:
http://bistromama.blogspot.com/2012/02/szarlotka-z-budyniem-waniliowym.html

http://bistromama.blogspot.com/2012/02/plesniak.html (choć nazwa nie brzmi imponująco).
napisał/a: krasnolud1 2012-07-13 14:03
StefaniaK, pleśniak pychota z jabłkami jeszcze nie jadłam, tylko zawsze robiłam z marmoladą, ale jutro z pewnością spróbuję jabłkowego natomiast szarlotkę z budyniem uwielbiam
napisał/a: StefaniaK 2012-07-15 13:44
Mimezja, mnie zawsze jakoś nazwa "pleśniaka" odrzucała, ale słyszałam wiele rekomendacji i nie wypada mi nie spróbować!