Zdrowe przekąski

napisał/a: fince 2014-12-04 15:26
Bede urządzac babski wieczor i zastanawiam się nad przekąskami. nie chce podawac nic tlustego, ani niezdrowego. mam juz w planach male kanapeczki, koreczki warzywne i suszone owoce. macie jeszcze jakies pomysly?
lore-ley
napisał/a: lore-ley 2014-12-04 15:59
napisał/a: shee 2014-12-05 15:39
ja czesto wysypuje do miski te chipsy z sunbites. sa dobre w smaku, a przynajmniej zdrowsze niz normalne :) w polo sie teraz na promocji :)
napisał/a: nisia876 2015-01-17 17:48
Makaron ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

- makaron kokardki
- szpinak (opakowanie mrożonego lub świeży)
- czosnek (kilka ząbków)
- ser typu feta
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- ewentualnie ser żółty

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować, świeży szpinak umyć, mrożony rozmrozić.
Posiekać drobno ząbki czosnku lub przecisnąć je przez praskę i podsmażyć szybko na maśle (uwaga, jeśli czosnek zbrązowieje, będzie gorzki!). Dorzucić szpinak i podsmażyć mieszając.
Fetę pokroić w kostkę i dorzucić do szpinaku. Mieszać delikatnie. Popieprzyć i ewentualnie posolić (waga, feta jest słona!)

Wymieszać z ugotowanym makaron, posypać startym żółtym serem.
napisał/a: nisia876 2015-01-17 17:49
Canneloni ze szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

- makaron canneloni (duże rurki; ok. 20 sztuk)
- opakowanie (500g) mrożonego szpinaku lub świeże liście
- 300g sera risotta
- parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- masło
- sól, pieprz

Na sos:
- puszka pomidorów
- cebula
- ząbek czosnku
- zioła, np. bazylia, oregano, tymianek…
- sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

Rozmrozić szpinak lub umyć świeże liście.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na moment przeciśnięty lub posiekany czosnek, dorzucić szpinak. Doprawić sola i pieprzem, poddusić chwilę. Zestawić z ognia, aby przestygł.
Sos pomidorowy: posiekać i zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory, doprawić, poddusić chwilę.
W miseczce pokrusz ricottę, dodaj szpinak, wbij jajka i dobrze wszystko wymieszaj.
Nadziewaj rurki canneloni.
Posmaruj naczynie żaroodporne olejem, wylej trochę sosu, ułóż rurki i przykryj sosem. Posyp całość parmezanem.
Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut.
napisał/a: susannka 2015-01-20 00:04
Przepis na łososiaz parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić:łosoś w sosie pomarańczowym, a jakie wrażenie robi…

Przygotuj:

600 g świeżego fileta z łososia
1 cm imbiru
2 cebulki dymki
250 g brązowego ryżu

A na sos pomarańczowy:

pół szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki białego octu
pół łyżeczki brązowego cukru
łyżeczkę oleju sezamowego
łyżeczkę mąki ziemniaczanej

1. Najpierw powstanie gotowany łosoś, oczywiście gotowany na parze. Ułóż go na jednym piętrze urządzenia i posyp posiekanym imbirem. Wyjmij go dopiero, gdy będzie miękki.

2. Musisz też przygotować brązowy ryż. Pamiętaj, by pozostał al dente.

3. A teraz sos do łososia. Połącz wszystkie składniki i gotuj je tak długo, aż sos pomarańczowy zgęstnieje.

4. W końcu najprzyjemniejsze. Ułóż łososia z ryżem na talerzu, polej pysznym sosem i posyp posiekaną dymką. Smacznego!
napisał/a: bieganek1212 2015-01-21 14:40
A ja osobiście uważam, że zimą bardzo przydatne, są przekąski i mini potrawy na bazie orzeszków. Orzechy są zdrowe, nie tuczą i dodatkowo zawierają wiele witamin :) Na stronie znajdziecie wiele ciekawych przepisów na potrawy, w których kwintesencją będą właśnie orzechy http://http://www.felixpolska.pl/przepisy :) Gorąco polecam ! Sam wypróbowałem kilka prostszych przepisów i moi goście byli zachwyceni !!! :p
napisał/a: januska 2015-01-21 23:32
surówka z selera
Składniki
ilość porcji: 4
400 g selera startego na tarce
50 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej
1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
125 g jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu do smaku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. › Gotowe w: 5min.
W misce wymieszać jogurt z musztardą, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Dodać seler i orzechy i dobrze wymieszać.
Podawać. (Nie chłodzić, ponieważ wtedy surówka zmieni smak!)
napisał/a: grazynamasza 2015-02-01 13:30
sałatka z awokado
2 jajka
1 dojrzałe awokado
2 ogórki gruntowe
sałata fryzyjska
czarne oliwki
sok z cytryny
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Sos: 2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
półtora łyżeczki musztardy sarepskiej
półtora łyżeczki syropu klonowego
vitani900
napisał/a: vitani900 2015-02-06 18:26
Ja jako przekąski podjadam często ziarna słonecznika, pestki dyni albo marchewki :D
napisał/a: arturo900 2015-02-09 18:58
Jabłkowo- marchewkowa zdrowotna sałatka
Składniki:
- 2 lub 3 jabłka
- 1 duża marchewka
- sok z cytryny
- 1 mała gruszka
- ew. trochę rodzynek.
Jabłka,marchewkę i gruszkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny. W wersji dla smakoszy można dodać rodzynki.
To pomysły od moich rodziców, a ten drugi wyczytałam z jednego z czasopism mojej mamy. Liczę na to że spodobają Wam się moje pomysły.
napisał/a: albert7000 2015-02-10 16:33
owoce same na surowo np. jabłka, agrest, czereśnie, truskawki
owoce z jogurtem naturalnym
koktajl ze zmiksowanych owoców
jogurt naturalny lub smakowy 0 % + owoce + musli

warzywka na surowo
warzywka na parze
mizeria
surówki np : jabłko z marchewką, inne z dowolnymi warzywami
koktajl z warzyw

chlebek kruchy lub pełnoziarnisty z warzywkiem
wafle ryżowe same bez niczego lub polane jogurtem

( mozęsz wszystko ze sobą łączyć modyfikować)

koreczki warzywne lub owocowe