Zielone zupy :)

natalka91
napisał/a: natalka91 2013-10-20 14:10
Postanowiłam założyć osobny temat z zielonymi zupami:). Znamy brokułową, szpinakową, szparagową a czy znacie jeszcze jakieś? Pozdrawiam! :)
napisał/a: zackpol2200 2014-01-28 10:45
Też się chętnie dowiem.


Chcesz się dowiedzieć więcej na temat turystyki i podróży? Wejdź na tego bloga http://cyberurlop.tumblr.com/ i znajdź dużo cennych porad!
napisał/a: MsAlice 2014-02-06 13:46
Jak rozumiem to chodzi kolor zupy :). Koleżanka kiedyś robiła zupę krem z groszku. Chyba mrożonego użyła.
napisał/a: smerfetkaaa8 2014-02-09 16:52
Zupa krem z groszku jest przepyszna, szczególnie z grzankami
polkadots
napisał/a: polkadots 2014-06-17 15:32
smerfetkaaa8 napisal(a):Zupa krem z groszku jest przepyszna, szczególnie z grzankami


I startym żółtym serem!

Ja jeszcze znam szczawiową :)
napisał/a: paulliina 2014-10-22 11:14
a czy ktoś z Was jadł zupę z zielonej fasolki? (taka zupa krem)?
Pytam, bo będąc za granicą jadłam, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu.. a zupa była naprawdę smaczna.
napisał/a: polka00 2015-01-03 16:37
krem z kalarepy
Składniki

3 małe kalarepki
2 białe części niedużych, młodych porów
1.75 - 2 l delikatnego bulionu warzywnego
3 łyżeczki soku z cytryny
2-3 czubate łyżeczki dobrego chrzanu
sól i biały pieprz
szczypta cukru
delikatny olej
skłaniki na olej szczypiorowy:
1 pęczek szczypiorku
1/3 szklanki oliwy
sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:

Pory pokrój w talarki.
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pory i smaż je kilka minut na niedużym ogniu, aż do momentu kiedy będą miękkie i przezroczyste.
W międzyczasie kalarepki obierz, pokrój w plasterki.
Dodaj do miękkich porów zalej bulionem, wsyp szczyptę cukru i gotuj do miękkości kalarepek, czyli około 15-20 minut. Kalarepki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Zupę zmiksuj, dodaj chrzan, sok z cytryny i dopraw solą oraz białym pieprzem.
Szczypiorek posiekaj na mniejsze kawałki, zalej oliwą, dodaj sól i pieprz a następnie zmiksuj na gładką emulsję.
Zupę jeść polaną kilkoma łyżkami oleju szczypiorkowego.


Jesteś maniakiem urządzania wnętrz? Wciąż wymieniasz meble w swoim mieszkaniu? A może je odnawiasz? Wejdź na http://meblomania.blog.pl/2015/03/10/pora-na-dobre-akcesoria-do-kuchni/ i zainspiruj się.
napisał/a: domin77 2015-01-04 15:17
Zupa Szpinakowa

Składniki:

2 łyzki oliwy
4 ząbki czosnku
130 g selera
2 marchewki (200 g)
1 pietruszka (100 g)
1 cebula (100 g)
1,1 litra wywaru warzywnego (lub drobiowego)
500 g mrożonego szpinaku
sól
świeżo mielony pieprz
ok 100ml śmietany
opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo


Odmień swoją kuchnię już dziś - remontujesz albo urządzasz swoją kuchnię? https://wysnionemeble.wordpress.com/2015/02/24/odmien-swoja-kuchnie-juz-dzis/ my ci w tym pomożemy zapraszam na mojego bloga
kaktus99
napisał/a: kaktus99 2015-01-06 17:34
paulliina napisal(a):a czy ktoś z Was jadł zupę z zielonej fasolki? (taka zupa krem)?
Pytam, bo będąc za granicą jadłam, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu.. a zupa była naprawdę smaczna.


Jadłam kiedyś fasolową, ale niestety też nie znam przepisu, nie ja ją przyrządzałam.. ale była smaczna, podpinam się pod pytanie o sprawdzony przepis :)
napisał/a: marlenan21 2015-01-07 09:07
Krem z bakłażana z gremolatą
Składniki

Zupa:
1 kg bakłażanów
masło klarowane
2 posiekane szalotki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki ziół (bazylia, oregano, tymianek)
175 g sera mozzarella
szczypta soli
czarny pieprz do smaku
Gremolata:
2 ząbki czosnku
skórka starta z 2 sparzonych cytryn
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania

1

Podgrzewamy klarowane masło i podsmażamy na nim szalotki z czosnkiem. Kiedy będą miękkie dodajemy bakłażany i smażymy wszystko jeszcze około 25 minut. Będą gotowe, kiedy nabiorą brązowej barwy i będą miękkie. Następnie dolewamy bulion oraz zioła i gotujemy dalej przez 10 minut. Miksujemy naszą zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2

Wszystkie składniki na gremolatę mieszamy ze sobą. Nalewamy zupę do talerza, kładziemy małą porcję mozzarelli i posypujemy gremolatą. To wszystko! Smacznego!

Autor: czosnekwpomidorach.pl

Polecamy w portalu społecznościowym o przepisach i gotowaniu wrzacakuchnia.pl przepis na:

Buraczkowe ravioli z nadzieniem z wędzonego łososia i sosem z kopru włoskiego - rekomendowany przepis (fot. czosnekwpomidorach.pl)Buraczkowe ravioli z nadzieniem z wędzonego łososia i sosem z kopru włoskiego


Zainspiruj się z Darią na http://dariasobczak.blog.pl/2015/02/18/nowe-inspiracje/. Poczuj luksus w swoim mieszkaniu.
napisał/a: eryk55 2015-01-08 18:50
Zielona zupa krem brokułowo - szpinakowa


Zielona zupa – tego mi trzeba :)
Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania ( w wykonaniu zupy podaje kilka wskazówek jak zachować zielony kolor!)
To moja propozycja wzmacniająca na przednówek i taką wiosnę jaką mamy za oknem...
To również moja propozycja na świąteczną zupę, będzie pięknie się zielenić na stole :)

Szukacie inspiracji na wielkanocne zupy? Zajrzyjcie do przepisów:
Żurek
Zakwas na żurek
Zupa chrzanowa
Zupa krem z rzeżuchy
Zupa krem ze świeżego szpinaku
Rosół wołowy
Rosół z kury
Zupa krem czosnkowa
Zupa ogórkowa z bazyliowym pesto
Duet kremów z białych i zielonych szparagów


Składniki:
brokuł
100g liści szpinaku
4 ziemniaki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki kaszy jaglanej
150 ml jogurtu
6 szt ziela ang
liść laurowy
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie, dodajemy posiekany seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażamy minutę.
Warzywa zalewamy wodą (ok 1,5l), dodajemy kaszę jaglaną, przyprawy i gotujemy 15 minut.
Przygotowujemy brokuła: myjemy go i kroimy (do jednej miski same różyczki, do drugiej posiekane łodygi – będziemy gotować je krótko i po kolei by zupa nie straciła koloru).
Do zupy dodajemy łodygi brokuła i gotujemy 5 minut, dodajemy różyczki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Zupę wyłączamy.
Dodajemy opłukany szpinak oraz jogurt.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i oliwą.


Dowiedz się jak wybrać dobrego pośrednika nieruchomości na http://posredniknieruchomosci.tumblr.com/post/114927713138/na-co-zwrocic-uwage-wybierajac-posrednika. Nie powierzaj sprzedaży mieszkania byle komu.
napisał/a: paniwesola 2015-01-29 22:46
zielona zupa
Składniki:
1 kg porów (225 g każdy)
2 łyżki oliwy lub masła
sól i pieprz
60 g liści szpinaku
110 g gotowanego groszku
60 g poszatkowanej sałaty
odrobina mleka lub śmietany
cytryna do smaku

Przygotowanie:
Obierz i pokrój pory. Dobrze je opłucz i osusz. Podgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż pory z solą i pieprzem, aż będą miękkie (10 min). Dolej 750 ml wody i gotuj 15 min pod przykryciem. Dodaj szpinak, groszek i sałatę. Zmiksuj wszystkie składniki. Przecedź masę i wyłóż do rondla. Podgrzej zupę. Odparuj ją nieco, jeśli jest zbyt wodnista lub dolej wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dodaj śmietanę. Podawaj z siekaną miętą. Skrop sokiem z cytryny do smaku.