Ziemniaki inaczej

napisał/a: agXaja 2008-02-27 09:50
Lubię ziemniaki, ale takie po prostu ugotowane są nudne, a ile można jeść frytki :( Jak urozmaicacie podawanie tego warzywa?

Ja lubię ziemniaki pokrojone w plasterki i zapieczone z warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem.
napisał/a: dudek2 2008-02-27 12:38
Ja lubie pure z mizerią, do tego gotowane jajeczko, szczypiorek albo koperek....
napisał/a: black_rose 2008-03-11 10:24
A ja od frytek wolę smażone plasterki ziemniaków, albo upieczone ziemniaki z przyprawami i polane sosem serowym :)
napisał/a: dudek2 2008-03-21 08:26
Ale najbardziej smakują mi ziemniaki z ogniska (tzn. takie zakopywane w żarze po wypalającym się ognisku, w skórce) Mmmm....
napisał/a: dagmara30 2008-03-22 09:39
Ja tez uwielbiam ziemniaki zapiekane z innymi warzywami, np z kalafiorem, brokulami, dobre sa tez w polaczeniu warzyw w sosie maslanym z frosty, nie trzeba wtedy robic sosu, wystarczy posypac z wierzchu zoltym serem i wkroic do srodka troche kielbaski Pychotka
napisał/a: Megim17 2008-04-30 22:59
mozna zrobic pure, do tego wrzucic ugotowane brokuly i razem ubiac, wtedy wychodzi zielone zdrowe puree :) pycha...
albo ziemniaki w łupinkach umyć, pokroic na kostke wrzucic na blche posmarowana olejem, do tego dodac przyprawy wg uznania i pare ząbków czosnku, wszystko to zapiec w piekarniku od czasu do czasu mieszajac bo sie lekko skorka przywiera, po paru minutach mamy pyszne kostki ziemniaczkow z chrupiaca skorka i pachnace czosnkiem, idealne do lekkiego mieska.... :)
napisał/a: dudek2 2008-05-01 07:38
Pure a na nie wyłożyć ugotowaną, rozduszoną (tzn. papkę) z ugotowanej marchewki z drobnymi kawałkami mięsa drobiowego.

Lubię też pure razem z rozduszoną bulwą selera lub z kalafiorem :)
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-05-01 11:54
Dobre są ziemniaczki takie po prostu ugotowane z masełkiem smakowym ( masełko oczywiście na odlane już ziemniaczki). Wystarczy utrzeć masełko z ulubionym dodatkami (np. ziołami, które najbardziej lubimy) zawinąć w folię formując kiełbaskę i wsadzić do lodówki. Można trzymać takie masełko już zrobione.

Poza tym zapiekane młode w skórce (oczywiście przedtem dobrze wyszorowane z ziemi) też są dobre! Stare można podgotować 10-15 minut a potem do piekarnika polane tłuszczykiem albo obłożone wiórkami tego smakowego masełka. Tylko nie wiem na ile,bo sama nie robiłam. Ale zapewniam, żę są pyszne!
napisał/a: j_u_l_i_a 2008-05-01 13:06
A ja bardzo lubie plędze albo tzw sine kluchy.
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-05-01 13:24
julia.l napisal(a):A ja bardzo lubie plędze albo tzw sine kluchy.


A co to są tę plędze? Jeśli można zapytać!:o
Chodzi może o placki?
napisał/a: j_u_l_i_a 2008-05-01 14:04
Tak. Surowe ziemniaki starte na tarce, jajo, sól i mąka.
magwiz
napisał/a: magwiz 2008-05-01 14:36
Też dobre!

Przed chwilą znałazlam fajny przepisik z pyrkami w roli głównej. Juz na pierwszy rzut oka wyglada, że bedzie pyszne!http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt.php?id_o=469