Zupa orzechowa, idealna na obiad lub imprezkę

napisał/a: MonikaDaria 2008-08-01 19:23
Prosta i pyszna, świetna na imprezki typu sylwester, parapetówka, ale też na kolacje we dwoje lub jak zupka na obiadek


ok 1/2 kg mielonego
jajko, bułka tarta, majeranek
200 gram orzechów włoski łuskanych
łyżka masła
wywar warzywny lub rosołek ok 1-1,5 litra
koncentrat pomidorowy


Przygotowyjemy wywar, a następnie mięso na pulpeciki (mielone z jajkiem, bułką tartą, pieprzem i majerankiem - jak na mielone) Z mięsa formujemy małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego, ale moga być jeszcze mniejsze) Gotujemy je na wywarze ok 4 minut. Orzechy prażymy na patelni dodając łyżkę masła, ale należy pilnować aby się nie przypiekły. Dodajemy je do wywaru z pulpetami, dodajemy ok trzech łyżeczek koncentratu, łyżkę cukru i garść majeranku. Wszystko gotujemy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu.


Zupka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy przegryzą się i zmiękną orzechy


Smacznego
napisał/a: Jeanet.te 2008-08-01 19:34
Moniś, pysznie wygląda, tylko czy można coś zamiast mięska mielonego, bo ja nie cierpię mielonego :/
napisał/a: MonikaDaria 2008-08-01 19:42
Hmmm możesz zrobić bez pulpecików, ale nie wiem jak to będzie smakowało ale spróbuj, pewnie będzie pomidorowa z orzechami