Zupa pomidorowa na lato

napisał/a: gosiawie 2009-07-10 16:41
CHŁODNIK POMIDOROWY

5 dużych pomidorów
świeży ogórek
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
biały pieprz
sól
3 kubki wody mineralnej
woda (zwykła z kranu)

Zagotuj wodę (kranówkę).
Umyj starannie pomidory pod bieżącą wodą, włóż je do miski i zalej wrzątkiem.
Po kilku minutach odlej wodę i delikatnie zdejmij skórkę z pomidorów.
Pokrój je na duże kawałki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne, i wrzuć je do garnka. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, oliwę i zmiażdżony czosnek i sok z cytryny.

Starannie zmiksuj wszystkie składniki.
Następnie do czerwonej papki wlej wodę mineralną i zamieszaj.

Przypraw zupę odrobiną pieprzu i soli.
Wstaw ją do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przed podaniem przystrój listkiem bazylii (wg uznania).
napisał/a: Itzal 2009-07-10 17:26
Ha!!! Typowe hiszpanskie gazpacho, tyle ze my dodajemy tu jeszcze ocet winny - odrobinkę, i utostowany chlebek - i miksujemy MOzna dodac jeszcze cebulę
napisał/a: Misia7 2009-07-14 09:54
gosiawie, Fajny przepis. Muszę wypróbować