zupka szpinakowa

napisał/a: estera33 2015-02-09 22:46
Pyszna zupa szpinakowa wg Agnieszki
Zupę te nazwałam dlatego ,,Ale pyszna zupa szpinakowa wg Agnieszki'',gdyż jadłam ją po raz pierwszy u mojej wspaniałej kuzynki, gdy na stale osiedliłam się w Niemczech.

To dla Ciebie Aga ta dedykacja

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy w zależności od tego na czym będziemy gotować naszą zupę :kostkę rosołową lub kość od schabu. Odrobinę solimy .

Gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy obrane ,umyte i starte na dużych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Gotujemy około 5 minut- starte warzywa gotują sie błyskawicznie.

Ziemniaki możemy gotowac na dwa sposoby:

1) w zupie -tradycyjnie pokrojone w kostkę 1cm x1cm;

lub

2) gotujemy je osobno w innym garnku, a po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem. Tak ugotowane dodajemy bezpośrednio gdy podajemy do konsumpcji naszą zupkę(osobiście polecam ten sposób-ziemniaczki jak i cała zupa jest bardziej aromatyczna).

Tak, powiedzmy że ziemniaki ugotowane ,razem czy tez osobno.

Teraz kulminacja nasz szpinak, dodajemy go nierozmrozony do zupy, goracy wywar nam go doskonale rozmrozi.

Zagotowujemy calość, uważając by nam zupa nie ,,zwiała,, z garnka.

Ma tendencje do tzw .kipienia podobnie jak mleko.

Cebule obieramy ,drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor.

Teraz zupe doprawiamy do smaku sola, pieprzem,dodajac rozgnieciony czosnek, i zaprawiamy smietaną.

Propozycja podania to ziemniaczki na talerzu polane złotą cebulką, do tego połówka jajka i oczywiście wszystko zalane naszą szpinkową zupą
napisał/a: niszka5 2015-02-11 13:46
szpinakowa

Składniki

kilka garści świeżego szczawiu(bądż 3-4 łyżeczki szczawiu ze słoiczka)
4 ugotowane jaja na twardo
2 kostki rosołowe warzywne lub drobiowe
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej

Etapy przygotowania

1

Umyty szczaw smażymy na patelni,niekoniecznie na oleju,zmięknie również na samej wodzie.Szczaw musi zmienić objętość i kolor na ciemniejszy...zrobi się pulpa...przecier...
2

Do zagotowanej wody(ok półtora litra)dodajemy kostki rosołowe i zesmażony szczaw.Gotujemy ok 15 min.
3

Przygotowujemy śmietanę z mąką.Zaprawiamy ciepłą zupą , aby śmietana się nie zważyła,wlewamy do zupy.Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Zagotowujemy.
4

Gotową zupe podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami(nie tłuczonymi) bądź makaronem.
Posypujemy pokrojonym w kostke jajem na twardo
(jajo mozna pokroić również na połówki lub ćwiartki-w zależności od gustu).
5

Wspaniała zupa dla diabetyków,wegetarian(dlatego kostka warzywna).Zajada się nią również mój dwuletni synuś.Dlatego polecam tą zupke mamom,które chcą zdrowo odżywiać swoje pociechy.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
napisał/a: canrim 2015-02-23 20:51
Zupa szpinakowa

Lekko pikantna, z dodatkiem mleka kokosowego i gruszki gotowanej w syropie imbirowym.

Jeśli mamy gotową pastę curry (zieloną), możemy użyć jej w przepisie zamiast cebulki, papryczki chili, czosnku i imbiru - to trochę uprości przepis. Pastę curry należy podsmażyć na początku przygotowania dania, dalej postępujemy jak w przepisie.




Składniki, 4 porcje:

• 1/2 gruszki w syropie imbirowym (z tego przepisu) lub 1/2 świeżej dojrzałej gruszki
• 500 ml bulionu jarzynowego
• 250 g szpinaku
• 1 cebulka szalotka
• 1/3 pora
• 1 żółta papryczka chili
• 1 ząbek czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
• 400 ml mleka kokosowego

• opcjonalnie: 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej, kilka gałązek kolendry


Przygotowanie:
Przygotować gruszki w syropie lub umyć, obrać i pokroić świeżą gruszkę. Przygotować bulion, zagotować. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki.
Cebulkę obrać i posiekać. Pora umyć i pokroić na paseczki. Papryczkę wypestkować i posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce (włókna z imbiru wyrzucić).
W garnku podgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora, papryczkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową jeśli ją mamy. Mieszając smażyć przez około 5 minut, dodawać po łyżeczce mleka kokosowego gdyby składniki przywierały do dna. Dodać posiekaną gruszkę i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać całe mleko kokosowe (2 łyżki można zostawić do dekoracji) i zagotować, gotować przez 2 minuty. Dodać gorący bulion i po zagotowaniu doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Gotować przez 3 minuty.
Następnie dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez 2 minuty. Dodać kolendrę jeśli używamy (kilka listków można pozostawić do dekoracji).
Zupę przelać do kielicha stojącego blendera i zmiksować na gładki krem (miksować na najwyższych obrotach przez około 1 minutę). Przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sitko, pozbywając się niezmiksowanych cząstek. Podgrzać przed podaniem. Można doprawić solą i pieprzem oraz syropem imbirowym z gotowanych gruszek lub cukrem. Porcje zupy udekorować mlekiem kokosowym i posypać kolendrą
napisał/a: malyssia 2015-03-04 18:13
zupa szpinakowa
SKŁADNIKI
75 g sera parmezan
2 małe cebule
1 łyżka oleju słonecznikowego
500 g szpinaku liściastego świeżego (lub mrożonego)
estragon świeży lub suszony (lub świeży tymianek)
125 ml śmietany (najlepiej tłustej i kwaśnej)
2 kostki bulionu
750 ml wody
przyprawy: sól, pieprz
Cebulę obierz i pokrój w talarki. Olej rozgrzej na patelni i przez chwilę duś na nim cebulę. Szpinak oczyść, umyj i dodaj do cebuli (jeżeli będziesz używać szpinaku mrożonego najpierw go rozmroź na patelni, a dopiero później dodaj cebulę).

Wszystko duś na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj estragon. Zalej wszytko bulionem warzywnym rozpuszczonym w gorącej wodzie, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie lekko zmiksuj i wymieszaj ze śmietanką. Przed podaniem posyp parmezanem i posiekanymi lub suszonymi ziołami estragonu albo tymianku.
napisał/a: Isaiah2733 2015-04-08 23:38
ZUPA SZPINAKOWA - składniki:
450g opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku (lub pół łyżeczki suszonego granulowanego)
2 łyżki oleju
kostka bulionu warzywnego
serek topiony typu złoty ementaler (100g)
gałka muszkatołowa
pieprz
ZUPA SZPINAKOWA - sposób przygotowania: Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, szpinak (polecam te lepszej jakości - posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Krótko zmiksować, żeby rozdrobnić kawałki cebuli i serek. Podawać z grzankami. Świetna, szybka zupa dla zapracowanych.
napisał/a: sandra-krk 2015-04-09 12:04
Zrobiłyście mi smaka, a więc dzisiaj zupa szpinakowa!
napisał/a: GasparTv98 2015-04-29 13:22
Zupa szpinakowo-kolendrowa

Lekka, orzeźwiająca zupa, niezbyt gęsta, która smakuje najlepiej pita prosto z kubeczka. Dla fanów warzywnych smaków i niebanalnych połączeń. I dla miłośników kolendry, która jest tu mocno wyczuwalna.
Przepis: Michał Gniłka/Mickey Rotten

Składniki

150 g młodego szpinaku
50 g orzechów nerkowca, namoczonych na noc i odcedzonych
garść świeżych liści kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wywar warzywny:

3 łyżki stołowe oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
100 g selera naciowego
100 g pora
100 g kopru włoskiego
100 g marchewki
100 g pieczarek
100 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1200 ml wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego


Przepis

W dużym garnku rozgrzewamy olej i na średnim ogniu przesmażamy drobno posiekane warzywa z przyprawami przez 10 minut. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy kolejne 30 minut. Wywar przecedzamy (warzywa nie będą nam już potrzebne).

Nerkowce, umyty i osuszony szpinak i kolendrę wkładamy do kielicha blendera, zalewamy wywarem i miksujemy na gładko. Solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!
kinia80
napisał/a: kinia80 2016-04-01 14:34
Jeszcze nie robiłam takiej zupki. Chętnie skorzystam z przepisów :)
napisał/a: Cordianka 2019-08-06 14:17
Sprobuj, bo szpinakowa z grzankami to jedna z najlepszych zup w historii :)
napisał/a: maijah 2019-08-08 09:34
ten przepis wygląda obłędnie :3
dadinka
napisał/a: dadinka 2019-11-18 14:27
Powiem wam, że każda z waszych propozycji zachęca mnie do zrobienia takiej pysznej zupy. Rozgrzewająca zupa to idealna rzecz na ten zimny czas, brr! :)