Aluminiowe tortownice.

napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 13:11
Dnia Fri, 16 Mar 2012 01:09:04 +0100, Fragile napisał(a):

> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:58:05 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:37:42 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:31:59 +0100, Fragile napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:04:04 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Thu, 15 Mar 2012 23:38:26 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> http://allrecipes.com/video/142/prepping-cake-pans/detail.aspx?prop24=RR_RelatedVideo
>>>>>> Gdzie takie kupić?
>>>>>
>>>>> ...pytam, bo różne idiotyczne "kształtki" Wilton są, może tylko cycek
>>>>> jaszczurki nie widziałam, a kółek ani widu, no sukces, jak znalazłam elipsy
>>>>> (nie wiem, po jakiego one komu)
>>>>>
>>>> Ale chodzi Ci o całe (nie rozpinane)
>>
> nierozpinane :)
>>
>>>> tortownice?
>>>>
>>>
>>> Tak, dokładnie takie jak są na filmie, nierozpinane - więc formy to są
>>> raczej niż tortownice. Dla mnie fajowe, bo i upiec biszkopt w nich można, i
>>> galaretnąć czy zapiec co nieco... no i w odróżnieniu od tych zwykłych
>>> tortownic nie rdzewieją.
>>>
>> U nas to nigdzie się nie natknęłam, ale może warto ściągnąć
>>
> sciągnąć :)
>>
>> z zagramanicy?
>> Np.:
>> http://tinyurl.com/7padnem (Amazon)
>> albo:
>> http://tinyurl.com/6p3tyd5
>> albo:
>> http://www.cottonblossomcrafts.com/aluminum_cake_pan.htm
>> albo poklikać sobie tutaj:
>> http://tinyurl.com/89pbl7y

Tak, dzieki, to dokładnie to; najchętniej kupilabym w Amazon, zobaczę, czy
wysyłają toto do Polski, ale watpię, ponieważ już kiedyś chciałam zamówić
sobie taki fajowy zestaw narzędzi do wekowania słoików i inne akcesoria
kuchenne... i d. blada, nie wysyłają. Majtki i inszą bieliznę mi wysłali, a
tego nie. Zresztą butów też nie wysyłąją, niech ich szlag.
Filozofia jakas głębsza w tym wszystkim musi pewnie być, ale ja za głupia
jestem chyba, bo nie widzę :P

>>
> Pozdrawiam,
> M.poprawkowo :)

Bez przesady
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 13:16
Dnia Fri, 16 Mar 2012 08:35:20 +0100, Nixe napisał(a):

> W dniu 2012-03-16 01:36, JaMyszka pisze:
>> W dniu piątek, 16 marca 2012, 00:37:42 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>>> [...]
>>> Tak, dokładnie takie jak są na filmie, nierozpinane - więc formy to są
>>> raczej niż tortownice. Dla mnie fajowe, bo i upiec biszkopt w nich można, i
>>> galaretnąć czy zapiec co nieco... no i w odróżnieniu od tych zwykłych
>>> tortownic nie rdzewieją.
>>
>> Mówisz "galaretnąć"?
>> A jak Ty potem to wyjmiesz? Folia jest za miękka i Ci się ta galareta rozwali.
>
> Przecież to nie folia, tylko blacha aluminiowa.
> Galaretę wyjmuje się łatwo, bo wystarczy na moment polać dno i boki
> gorącą wodą albo obłożyć gorącą ściereczką.


Łotuszto. Biszkopt też się łądnie wyjmuje - na filmie poakzane: papier do
pieczenia na dnie i hajda.

>> Ja mam tortownicę aluminiową i widuję od czasu do czasu takie w handlu.
>
> Ale pewnie z rozpinanymi bokami, a XL chce po prostu jednolity odlew.
>

Łotuszto - z odpinanego przecież galareta wycieknie.
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 13:20
Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:41:06 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):

> W dniu piątek, 16 marca 2012, 01:36:18 UTC+1 użytkownik JaMyszka napisał:
>> Mówisz "galaretnąć"?
>> A jak Ty potem to wyjmiesz? Folia jest za miękka i Ci się ta galareta rozwali. Nie lepiej sprawić sobie same boki/obręcze do tortów, które
>> właśnie do tego celu służą?
>> Ja mam tortownicę aluminiową i widuję od czasu do czasu takie w handlu.
>
> Mam takie kupione na wakacjach w Grecji. Świetna sprawa szczególnie do zapiekanek, pieczeni itp. Idealnie robi się w tym pastycjo.
> Galaretki w tym nie próbowałem.

Galaretę bardzo dobrze się studzi w jednorazówkach alu, ich miękkosć w
niczym nie przeszkadza: po prostu ustawiam je najpier
Tyle że te okrągłe formy alu są fajniejsze, bo np okrągłe jednorazówki
takie z karboanymi brzegami, do tarty, to się rozegną w try miga, no i są
za płytkie.
--

XL
napisał/a: ~Kapsel 2012-03-16 13:45
Fri, 16 Mar 2012 13:11:50 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Fri, 16 Mar 2012 01:09:04 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:58:05 +0100, Fragile napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:37:42 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:31:59 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:04:04 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Dnia Thu, 15 Mar 2012 23:38:26 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> http://allrecipes.com/video/142/prepping-cake-pans/detail.aspx?prop24=RR_RelatedVideo
>>>>>>> Gdzie takie kupić?
>>>>>>
>>>>>> ...pytam, bo różne idiotyczne "kształtki" Wilton są, może tylko cycek
>>>>>> jaszczurki nie widziałam, a kółek ani widu, no sukces, jak znalazłam elipsy
>>>>>> (nie wiem, po jakiego one komu)
>>>>>>
>>>>> Ale chodzi Ci o całe (nie rozpinane)
>>>
>> nierozpinane :)
>>>
>>>>> tortownice?
>>>>>
>>>>
>>>> Tak, dokładnie takie jak są na filmie, nierozpinane - więc formy to są
>>>> raczej niż tortownice. Dla mnie fajowe, bo i upiec biszkopt w nich można, i
>>>> galaretnąć czy zapiec co nieco... no i w odróżnieniu od tych zwykłych
>>>> tortownic nie rdzewieją.
>>>>
>>> U nas to nigdzie się nie natknęłam, ale może warto ściągnąć
>>>
>> sciągnąć :)
>>>
>>> z zagramanicy?
>>> Np.:
>>> http://tinyurl.com/7padnem (Amazon)
>>> albo:
>>> http://tinyurl.com/6p3tyd5
>>> albo:
>>> http://www.cottonblossomcrafts.com/aluminum_cake_pan.htm
>>> albo poklikać sobie tutaj:
>>> http://tinyurl.com/89pbl7y
>
> Tak, dzieki, to dokładnie to; najchętniej kupilabym w Amazon, zobaczę, czy
> wysyłają toto do Polski, ale watpię, ponieważ już kiedyś chciałam zamówić
> sobie taki fajowy zestaw narzędzi do wekowania słoików i inne akcesoria
> kuchenne... i d. blada, nie wysyłają. Majtki i inszą bieliznę mi wysłali, a
> tego nie. Zresztą butów też nie wysyłąją, niech ich szlag.
> Filozofia jakas głębsza w tym wszystkim musi pewnie być, ale ja za głupia
> jestem chyba, bo nie widzę :P

Niedługo ponoć Amazon wchodzi do Polski, więc jeśli możesz zaczekać, to
prawdopodobnie będzie łatwiej z dostępnością produktów.

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 14:55
Dnia Fri, 16 Mar 2012 14:12:51 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-03-15 23:38, Ikselka pisze:
>> http://allrecipes.com/video/142/prepping-cake-pans/detail.aspx?prop24=RR_RelatedVideo
>> Gdzie takie kupić?
>
> http://www.smak-kuchni.pl/Forma-okragla-28-cm-linia-BIOCERAMIX-p819.html

Dzięki, ale to nie to - jakieś powłoki tam są, dla mnie to absolutnie
odpada, musiałabym się z tym cackac jak z jajkiem, co burzy sens używania
takiej formy...
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 14:56
Dnia Fri, 16 Mar 2012 13:20:35 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:41:06 -0700 (PDT), Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
>> W dniu piątek, 16 marca 2012, 01:36:18 UTC+1 użytkownik JaMyszka napisał:
>>> Mówisz "galaretnąć"?
>>> A jak Ty potem to wyjmiesz? Folia jest za miękka i Ci się ta galareta rozwali. Nie lepiej sprawić sobie same boki/obręcze do tortów, które
>>> właśnie do tego celu służą?
>>> Ja mam tortownicę aluminiową i widuję od czasu do czasu takie w handlu.
>>
>> Mam takie kupione na wakacjach w Grecji. Świetna sprawa szczególnie do zapiekanek, pieczeni itp. Idealnie robi się w tym pastycjo.
>> Galaretki w tym nie próbowałem.
>
> Galaretę bardzo dobrze się studzi w jednorazówkach alu, ich miękkosć w
> niczym nie przeszkadza: po prostu ustawiam je najpier (WYCIĘłO)


najpierw ustawiam na tacy, po czym nalewam galaretę i wstawiam wszystko
razem do lodówki.

> Tyle że te okrągłe formy alu są fajniejsze, bo np okrągłe jednorazówki
> takie z karboanymi brzegami, do tarty, to się rozegną w try miga, no i są
> za płytkie.

j.p.
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-16 14:58
Dnia Fri, 16 Mar 2012 13:45:11 +0100, Kapsel napisał(a):

> Fri, 16 Mar 2012 13:11:50 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 01:09:04 +0100, Fragile napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:58:05 +0100, Fragile napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:37:42 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:31:59 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Dnia Fri, 16 Mar 2012 00:04:04 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Dnia Thu, 15 Mar 2012 23:38:26 +0100, Ikselka napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> http://allrecipes.com/video/142/prepping-cake-pans/detail.aspx?prop24=RR_RelatedVideo
>>>>>>>> Gdzie takie kupić?
>>>>>>>
>>>>>>> ...pytam, bo różne idiotyczne "kształtki" Wilton są, może tylko cycek
>>>>>>> jaszczurki nie widziałam, a kółek ani widu, no sukces, jak znalazłam elipsy
>>>>>>> (nie wiem, po jakiego one komu)
>>>>>>>
>>>>>> Ale chodzi Ci o całe (nie rozpinane)
>>>>
>>> nierozpinane :)
>>>>
>>>>>> tortownice?
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Tak, dokładnie takie jak są na filmie, nierozpinane - więc formy to są
>>>>> raczej niż tortownice. Dla mnie fajowe, bo i upiec biszkopt w nich można, i
>>>>> galaretnąć czy zapiec co nieco... no i w odróżnieniu od tych zwykłych
>>>>> tortownic nie rdzewieją.
>>>>>
>>>> U nas to nigdzie się nie natknęłam, ale może warto ściągnąć
>>>>
>>> sciągnąć :)
>>>>
>>>> z zagramanicy?
>>>> Np.:
>>>> http://tinyurl.com/7padnem (Amazon)
>>>> albo:
>>>> http://tinyurl.com/6p3tyd5
>>>> albo:
>>>> http://www.cottonblossomcrafts.com/aluminum_cake_pan.htm
>>>> albo poklikać sobie tutaj:
>>>> http://tinyurl.com/89pbl7y
>>
>> Tak, dzieki, to dokładnie to; najchętniej kupilabym w Amazon, zobaczę, czy
>> wysyłają toto do Polski, ale watpię, ponieważ już kiedyś chciałam zamówić
>> sobie taki fajowy zestaw narzędzi do wekowania słoików i inne akcesoria
>> kuchenne... i d. blada, nie wysyłają. Majtki i inszą bieliznę mi wysłali, a
>> tego nie. Zresztą butów też nie wysyłąją, niech ich szlag.
>> Filozofia jakas głębsza w tym wszystkim musi pewnie być, ale ja za głupia
>> jestem chyba, bo nie widzę :P
>
> Niedługo ponoć Amazon wchodzi do Polski, więc jeśli możesz zaczekać, to
> prawdopodobnie będzie łatwiej z dostępnością produktów.

Póki co skorzystałam trochę w niemieckim (obieraczke jeszcze inną kupiłam,
niezła), ale buty i bielizna to u nich... no jak dla Niemek, jednak nie
taka i nie tyle, co w usiejowskim .
--

XL
napisał/a: ~czeremcha 2012-03-16 15:05
On 16 Mar, 13:11, Ikselka wrote:

> Tak, dzieki, to dokładnie to; najchętniej kupilabym w Amazon,

A na ebayu? Niektórzy wysyłają do Polski:

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sac=1&_sacat=0&_from=R40&_nkw=round++cake+pan&_pgn=2&_skc=50&rt=nc

Ania
napisał/a: ~Nixe 2012-03-16 15:06
W dniu 2012-03-16 13:16, Ikselka pisze:

> Łotuszto - z odpinanego przecież galareta wycieknie.

A niekoniecznie. Zależy jaka konsystencja tej galarety i jaka forma.
Ja mam taką formę, że nawet woda nie wycieka ;)

N.
napisał/a: ~czeremcha 2012-03-16 15:13
napisał/a: ~Bbjk 2012-03-16 16:45
W dniu 2012-03-16 15:06, Nixe pisze:

> A niekoniecznie. Zależy jaka konsystencja tej galarety i jaka forma.
> Ja mam taką formę, że nawet woda nie wycieka ;)

Galarety chętnie i często robię w takiej formie:
http://alejka.pl/forma-do-babki-crystal-lekue.html
bardzo ładnie wyglądają, czy to różnokolorowe warstwy słodkiej z owocami
(oczywiście musi zastygać po kolei każda warstwa), czy pikantne z
dodatkami kolorowymi. Musi być dość "tęga" (jak dawniej mawiano i
pisywano w książkach kucharskich), by trzymać fason. Kroi się jak tort.

Mały patencik jest taki, by formę przed użyciem wstawić do zamrażarki,
potem całą ją wewnątrz oblać jasną galaretką, która natychmiast zastyga
- na grubość ok. 1 cm, wtedy jeszcze ładniej się wszystko prezentuje.

Często wyścielam formę folią spożywczą, wtedy ładnie wyskakuje
zawartość, można też, jak pisała chyba Myszka, dać pod wrzątek na moment.
Aproposik galaretek, ładnie wyglądają też małe, różnokolorowe, robione w
babeczkowych foremkach.
--
B.