anemia w ciazy - niedobor zelaza- co jesc?

napisał/a: Julia344 2014-05-20 11:42
Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego, dużo gorzej się wchłania, niż żelazo zawarte w wątróbce czy mięsie. Tak tez jest z suplementami. trzeba wybierać takie, które maja w swoim składzie żelazo hemowe / sproszkowaną hemoglobinę/, bo jest to najlepiej przyswajalna forma tego pierwiastka.
napisał/a: ane.levi 2014-07-14 14:58
Może to nie kwestia samych produktów, w których znajduje się żelazo ale produktów, które pomagają w jego przyswajaniu? Ostatnie zdanie artykułu [mod:reklama usunięta] czyli nalezy jeść wraz z produktami z żelazem produkty z witaminą C. - "natkę pietruszki, paprykę, pomidory, truskawki oraz owoce cytrusowe"
napisał/a: jadzka77 2015-08-06 13:11
Właśnie, mało kto zastanawia się jaką przyswajanośc ma dany produkt z żelazem...np. chela ferr forte się dobrze wchłania, ma specjalne składniki, chelat aminokwasowy, kwas foliowy.

[ Dodano: 2015-09-16, 09:51 ]
Dokładnie, dokładnie... ma zresztą chela ferr forte też witaminy B6 czy B12...no i ważne, ze to wszystko jest przebadane, am certyfikaty, jest bezpieczne, to chyba dla przyszłych mam też ważne :)
napisał/a: magdulanka 2017-08-23 17:07
Ja bym była dosyć ostrożna z przyjmowaniem jakichkolwiek suplementów, szczególnie bez konsultacji z lekarzem. Warto pamiętać o tym, że nadmiar witami też bywa szkodliwy, a takie przyjmowanie suplementów bez nadzoru może się tym skończyć. Lepiej postawić na sok z buraka, a tak w ogóle najlepiej pogadać z lekarzem i on najlepiej doradzi co z tym zrobić
napisał/a: anabela90 2017-09-05 20:50
Ja na samym początku ciąży miałam lekki niedobór żelaza ale lekarz zalecił mi na początek tylko zdrową dietę i codzienne branie suplementu Folik Mama. Już po 2 tyg moje wyniki były w normie, więc ominęło mnie pice soku z buraka czy przyjmowanie żelaza.
napisał/a: magdulanka 2017-10-21 21:58
Buraki w każdej formie, czyli sok, zupy z buraków, sałatki z pieczonych buraków (uwielbiam!), dużo żelaza ma też wołowina. W ogóle czytałam gdzieś, że żelazo hemowe (czyli pochodzące ze zwierząt = z mięsa) jest lepiej przyswajalne przez organizm niż niehemowe (roślinne), ale nie potwierdzałam tego z lekarzem, tak więc to bardziej opinia z internetu. I faktycznie witamina C ułatwia przyswajanie, tak więc surówka do każdego obiadu i woda z cytryną jak najbardziej również powinny w jadłospisie znaleźć miejsce
napisał/a: patafilar 2018-02-23 11:29
Nie polecam żadnych suplementów ani innej chemii na anemię. Za to szczególnie polecam uzupełnić dietę sokami zwłaszcza z warzyw na bazie buraka. Takie soki wyleczyły mnie z wielu dolegliwości. Przy okazji mamy zastrzyk energii. Soki najlepiej samemu wyciskać niż kupować w sklepie. Polecam spróbować.
nejdi
napisał/a: nejdi 2018-03-13 11:50
Hej dziewczyny a jak z wątróbką? To można ją jeść w ciąży czy nie?
napisał/a: famii 2018-03-22 10:39
nejdi napisal(a): Hej dziewczyny a jak z wątróbką? To można ją jeść w ciąży czy nie?

Ja jem wszystko na co mam ochotę, oczywiście "czasami" ilość jest nierozsądna, ale teraz trudno jest mi walczyć apetytem.
napisał/a: sabinka12 2018-03-31 00:30
No akurat to, że żadnej chemii nie możesz jeść to chyba wszyscy wiedzą ;) Ja dodatkowo w czasie ciąży codziennie brałam łyżeczkę toniku floradix żelazo i witaminy. Tu od razu uspokajam - żadnej chemii w nim nie ma, więc możesz brać spokojnie. W smaku jest ok, ale najważniejsze, że faktycznie uzupełnim mi braki żelaza i jak go brałam systematycznie to nie miałam nigdy wyników poniżej normy.