Co jest lekko strawne?

napisał/a: ~Piotr" 2005-06-01 17:40
witam
kolezanka dlugo sie odchudzala...nic nie jadla..trawienie prawie
zamarlo...lekarz przepisal jakies leki..coraz lepiej..apetyt i trawienie
wraca...ale kazal jesc tylko lekko strawne rzeczy....i sie tak pytam jakie
to...bo juz nie wie co kupowac
dziekuje..pzdr.

napisał/a: ~jaszczur 2005-06-01 20:01
Przeglądam pl.misc.dieta
a tam użytkownik Piotr pisze:

> kolezanka dlugo sie odchudzala...nic nie jadla..trawienie prawie
> zamarlo...lekarz przepisal jakies leki..coraz lepiej..apetyt i trawienie
> wraca...ale kazal jesc tylko lekko strawne rzeczy....i sie tak pytam jakie
> to...bo juz nie wie co kupowac

Te znaki "..." i ".." oznaczają autocenzurę polskiego przecinka
zwanego "kurwa"? Bo innego wytłumaczenia nie stawiania przez Ciebie
znaków przystankowych oraz niepoprawnego formułowania zdań
nie rozumiem.

Niech znajoma zapyta lekarza. My nie wiemy jaki jest jej stan zdrowia.

Dieta http://dietamm.com/ ma fajne przepisy lekkostrawne.

--
( . '">
) L_
( /[__
napisał/a: ~gosia" 2005-06-01 22:19

Użytkownik "Piotr" napisał w wiadomości
> witam
> kolezanka dlugo sie odchudzala...nic nie jadla..trawienie prawie
> zamarlo...lekarz przepisal jakies leki..coraz lepiej..apetyt i trawienie
> wraca...ale kazal jesc tylko lekko strawne rzeczy....i sie tak pytam jakie
> to...bo juz nie wie co kupowac
> dziekuje..pzdr.
>

Przede wszystkim to ten "mądry" lekarz powinien powiedzieć co ma jeść. Ale
Ona ma problem .Nie piszesz jak się czuje jakie ma wyniki i czy teraz nie
potrzebuje trochę przytyć , wzmocnić organizm.Nie wolno się tak odchudzać
żeby nie jeść!!! wpędzi sie tylko w chorobę,trzeba wiedzieć jak a jak się
nie wie , to radzić się tych co potrafią.
G.

napisał/a: ~ Jeff" 2005-06-02 04:23
jaszczur napisał(a):


> Te znaki "..." i ".." oznaczają autocenzurę polskiego przecinka
> zwanego "kurwa"? Bo innego wytłumaczenia nie stawiania przez Ciebie
> znaków przystankowych oraz niepoprawnego formułowania zdań
> nie rozumiem.

Panie jaszczur tez jestescie na diecie....Mojzesza??





--
napisał/a: ~Piotr" 2005-06-02 08:07
...bylo minelo...juz sie nie odchudza. widze tu 4 posty i zero konkretow. a
nie mozna bylo tak:
lekko strawne sa: ryz, owoce, to i to , to i to, koniec kropka.
dzieki, pzdr.

napisał/a: ~Rav4" 2005-06-02 09:37
DIETA LEKKOSTRAWNA

Dieta lekkostrawna najczęściej znajduje zastosowanie w schorzeniach układu
trawiennego, jednakże odgrywa ona ważną rolę także w profilaktyce wielu
chorób. Dieta ta jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Dieta łatwo
strawna, o ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych, powinna dostarczać
taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma miejsce
w prawidłowym żywieniu ludzi zdrowych.

Różnica między żywieniem podstawowym a żywieniem lekkostrawnym polega
przede wszystkim na tym, że z żywienia lekkostrawnego wyklucza się produkty
i potrawy trudno strawne, zawierające stosunkowo dużo błonnika, wzdymające,
przesiąknięte tłuszczem, które pozostają długo w żołądku, a także ostre
przyprawy. Poza tym do sporządzania potraw dobiera się odpowiednie techniki
kulinarne pozwalające uzyskać potrawy łatwiej strawne co nie jest konieczne
w żywieniu podstawowym. Pewna ilość błonnika w omawianej diecie jest
potrzebna, tylko że składnik ten powinien pochodzić w miarę możliwości z
młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno- razowego
typu "Graham". Błonnik można zredukować w diecie lub uczynić go mniej
drażniącym przewód pokarmowy poprzez:

- dobór młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,

- usuniecie pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,

- usuniecie skórki poprzez obranie warzyw i owoców,

- oddzielenie czyści warzywa zawierającego znaczne ilości włókna
strukturalnego np. ze szparagów, kalarepy itp.

- gotowanie, które zmiękcza błonnik,

- przecieranie przez sito,

- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych - zamiast grubych kasz -
drobne, zamiast razowego pieczywa- pieczywo pszenne, pszenno - razowe,

- stosowanie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców.

Uwagi technologiczne dotyczące przygotowania potraw i posiłków dla diety
lekkostrawnej.

Aby posiłki były przez chorych akceptowane, w technologii dietetycznej
wiele uwagi należy poświęcić przyprawianiu potraw w celu podniesienia ich
właściwości smakowych, używając do tego łagodnych przypraw, dozwolonych w
żywieniu łatwo strawnym. Ze znanych technik kulinarnych najszersze
zastosowanie ma: gotowanie w wodzie lub parze. Można również stosować
pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu w tradycyjny sposób
jest całkowicie wykluczone z diety łatwo strawnej. Można natomiast "smażyć"
np. jaja na parze. Do smażenia na parze można jedynie używać masło. Duże
zastosowanie mają tzw. budynie z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z
sera, warzyw i inne. Delikatność budyniów osiąga się poprzez dokładne
rozdrobnienie produktów , spulchnienie przez dodanie namoczonej bułki lub
kaszy manny i zawsze ubitej piany z białka jaja. Budynie umieszcza się w
specjalnych zamykanych formach , wstawia do naczynia z wrzącą wodą i gotuje.

Do zaprawiania zup i sosów nie stosuje się zasmażek z tłuszczu i mąki, a
zagęszcza się je zawiesiną mąki w wodzie , mąki w mleku lub słodką
śmietanką.

Warzywa przygotowuje się również bez zasmażek, tylko "z wody" oprószane
mąką, z dodatkiem świeżego masła.

Propozycje potraw na poszczególne posiłki:

Śniadanie: zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko,
kawa lub her­bata z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna,
napój może sta­nowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane /
dozwolone rodzaje pieczywa/, masło, świeżo przygotowany majonez z oleju
sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny / bez
musztardy /. Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek
homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina / z dozwolonych /,
upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub
miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku
owocowego.

Śniadanie II: napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy,
warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek
ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie / biszkopt, babka
drożdżowa /, budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.

Obiad: zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz,
pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania mięsne, rybne,
półmięsne lub z sera- dostar­czające białka zwierzęcego. Jako dodatek -
ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny
makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka, pomidor bez skórki,
sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc
/ z dozwolonych /, kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.

Podwieczorek: napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych
wymienionych w obiedzie deserów.

Kolacja: możliwie często potrawa gotowana: leniwe pierogi, budyń z mięsa lub
sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z
mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I
śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko
zwierzęce może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z
jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest
również dodatek warzyw , owoców lub soku z owoców.

Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej.

Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco , sałata , dżem,
kawa zbożowa z mlekiem

Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym .

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa , ziemniaki, marchewka
gotowana

Podwieczorek: ciastko drożdżowe , kompot z truskawek .

Kolacja: leniwe pierogi, bułka , kiełbasa szynkowa , masło , herbata z
cytryną. banan

Produkty i potrawy dozwolone i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej

Nazwa produktu lub potrawy
dozwolone
przeciwwskazane

Produkty zbożowe
pieczywo jasne i czerstwe (czasem pieczywo typu "Graham" w
ograniczonej ilości), sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna,
ryż, drobne makarony


Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze:
pęczak, gryczana, grube makarony

Mleko i produkty mleczne
mleko słodkie i zsiadłe, biały ser, serek topiony, serek homogenizowany


przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte



Jaja


gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy,
jaj sadzonych, omletów


gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób,



Mięso, wędliny i ryby


Mięsa chude: wołowina, cielęcina .kurczaki, chuda wieprzowina, ryby
chude: dorsz, leszcz, płastuga, szczupak, sandacz, wędliny chude:

szynka polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wieprzowa lub wołowa,
parówki w ograniczonej ilości


mięso tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi,

kaczki,

wędliny tłuste,

produkty mięsne i rybne wędzone

mięsa peklowane, konserwy mięsne,

ryby tłuste: węgorz , halibut



Tłuszcze


masło , słodka śmietanka , oleje roślinne:

sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa


śmietana, smalec, słonina, boczek



Ziemniaki


gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree


frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane



Warzywa


marchew, kalafior, buraczki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony
groszek, młoda fasolka szparagowa, warzywa z wody oprószane mąką z dodatkiem
masła, bez zasmażek, na surowo - zielona sałata, pomidory, utarta marchew z
jabłkiem


wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew,
rzodkiewki, warzywa z zasmażkami, konserwowane octem,



Owoce


owoce dojrzałe bez skórki i pestek

jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, banany, morele, truskawki, Maliny i
porzeczki w formie przecieru lub soku


wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce
suszone, orzechy



Suche strączkowe



wszystkie zabronione: groch, fasola, bób, soczewica

Cukier i słodycze
cukier, miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe z dodatkiem cukru :

kompoty, galaretki,


chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy



Przyprawy


tylko łagodne w ograniczonych ilościach:

sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, kminek, wanilia, cynamon


ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju
pikle



Zupy


Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, przetarte zupy
owocowe, zupy warzywne czyste /barszcz, pomidorowa/, zupy jarzynowe z
dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczone zawiesiną mąki w
wodzie, mleku lub słodkiej śmietance


kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, zupy zaprawiane
zasmażkami



Potrawy mięsne i rybne


gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub
pergaminie, potrawki, pulpety, budynie


smażone, pieczone w sposób konwencjonalny





Potrawy z mąki i kasz


kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem
mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, leniwe pierogi, makarony


smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie



Sosy


o smaku łagodnym zaprawiane: słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem

zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance

koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, pomidorowy


Ostre na zasmażkach, sosy na bazie tłustych i esencjonalnych wywarów
mięsnych lub kostnych



Desery
kompoty, kisiele, musy, galaretki - z owoców dozwolonych, galaretki,
kisiele, kremy z mleka, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe


torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak
francuskie , piaskowe, kruche



Napoje
Herbata, słaba kawa ( o ile nie ma przeciwwskazań), mleko, napoje
owocowe, soki warzywne
Mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, napoje gazowane




napisał/a: ~Myska" 2005-06-03 10:58

Użytkownik "Piotr" napisał w wiadomości
> ...bylo minelo...juz sie nie odchudza. widze tu 4 posty i zero konkretow.
a
> nie mozna bylo tak:
> lekko strawne sa: ryz, owoce, to i to , to i to, koniec kropka.
> dzieki, pzdr.


Piotrze masz absolutną racje. Zauważyłam, że ludzie na grupie zamiast się
zająć konkretnymi odpowiedziami na pytania jakie są tu zadawane to pier... o
głupotach nie związanych z tematem.... Eh byle by tylko coś napisać...
Pozdrawiam!