Dieta przyszłej Mamy (w trosce o zdrowie dziecka)

napisał/a: gretchen1 2008-02-23 11:25
Kochane Kobiety, wiem, że każda z Was która jest w ciąży na pewno dba o to co je, kontroluje i analizuje zanim włoży do buzi. Ale czy nasza wiedza na ten temat jest wystarczająca?
Chciałabym podyskutować na ten jakże ważny temat, ważny, bo mający ogromny wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną Maleństwa.
Jako pierwszą sprawę w tym temacie chciałabym poruszyć kwestię "izomerów trans" bardzo szkodliwych dla organizmu ludzkiego. Zawarte są one w kwasach tłuszczowych obecnych w maśle i margarynie. Matki spożywające dużo tłuszczów zawierających te izomery rodzą mniejsze płody, które stwarzają większe ryzyko choroby niedokrwieniowej serca, cukrzycy lub zespołu metabolicznego.
Masło na przykład zawiera izomery o konfiguracji trans w ilości 2-5%. W margarynach twardych znajduje się ich kilkadziesiąt procent!!!
Dziewczyny! Jedzmy masło!