Golonka w kapuście

napisał/a: ~Anai 2011-11-03 14:41
Winiary mają w swojej ofercie "Pomysł na golonkę w kapuście"
no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
- rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~Anai 2011-11-03 14:44
W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
> Winiary mają w swojej ofercie "Pomysł na golonkę w kapuście"
> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa

Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)

> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~Stefan" 2011-11-03 15:07

Użytkownik "Anai" napisał w wiadomości
>W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>> Winiary mają w swojej ofercie "Pomysł na golonkę w kapuście"
>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>
> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>
>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?
Do marynaty musi być kolendra...
pozdrawiam
Stefan

napisał/a: ~vcore 2011-11-03 15:18
W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
Do kapusty polecam jeszcze gorczycę rozmaryn oraz ocet - szczególnie jabłkowy (podczas pieczenia
nieźle wali ale warto się przemęczyć :)

--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna

www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386
napisał/a: ~Anai 2011-11-05 01:13
W dniu 03.11.2011 15:07, Stefan pisze:
>> W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>>> Winiary mają w swojej ofercie "Pomysł na golonkę w kapuście"
>>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>>
>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>>
>>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?

> Do marynaty musi być kolendra...

Do marynaty?

Bo ja sobie to wymyśliłam tak:
- najpierw sobie taką golonkę, jedną albo nawet dwie :D
pogotuję ze 2 godzinki w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielskiem
angielskim i włoszczyzną.
- potem przełożę sobie ją do rękawa do pieczenia, gdzie będzie już na
nią czekać kiszona kapusta, marchewka i cebula na ten przykład.
- i... nie wiem, jak tą kapuchę przyprawić żeby po upieczeniu było dobre.


--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~Anai 2011-11-05 01:15
W dniu 03.11.2011 15:18, vcore pisze:
> W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
> Do kapusty polecam jeszcze gorczycę rozmaryn oraz ocet - szczególnie
> jabłkowy (podczas pieczenia nieźle wali ale warto się przemęczyć :)
>
Hmmm... gorczyca o.k - przemknęła mi przez myśl, ale rozmaryn a tym
bardziej ocet do głowy by mi nie przyszedł :)
...ale spróbuję i dam znać jak wyjszło:D

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
napisał/a: ~Stefan" 2011-11-05 08:46

Użytkownik "Anai" napisał w wiadomości
>W dniu 03.11.2011 15:07, Stefan pisze:
>>> W dniu 03.11.2011 14:41, Anai pisze:
>>>> Winiary mają w swojej ofercie "Pomysł na golonkę w kapuście"
>>>> no i fajnie - jak na danie z fixem, jest całkiem niezłe, ale..
>>>> Chciałabym móc sobie taka golonę ugotować bez fixa
>>>
>>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
>>>
>>>> - rzućcie proszę jakimś pomysłem, jak to przyprawić...
>>>> Sól, pieprz i co jeszcze? Kminek, jałowiec?
>
>> Do marynaty musi być kolendra...
>
> Do marynaty?
Golonko przed pieczeniem MUSI być w marynacie, inaczej to nawet psi nie
zjedzą.
Zobacz na golonko w Domu Norymberskim podczas Oktoberfestu. Mniam, takie
goloneczko zapiekane w chlebie, o Boże idę po golonko w plastrach.
pozdr
Stefan

napisał/a: ~czeremcha 2011-11-05 10:29
On 5 Lis, 00:13, Anai wrote:

> - potem przełożę sobie ją do rękawa do pieczenia, gdzie będzie już na
> nią czekać kiszona kapusta, marchewka i cebula na ten przykład.
> - i... nie wiem, jak tą kapuchę przyprawić żeby po upieczeniu było dobre.

Z rękawa to moim zdaniem wyjdzie golonka duszona, a nie pieczona.
Pieczenie kapusty /pieczenie, nie duszenie/ też nie wydaje mi się
dobrym pomysłem.

Albo golonkę od początku do końca duś w kiszonej kapuście /na takiej
samej zasadzie, na jakiej robi się bigos/, albo upiecz i potem podduś
w tejże, żeby przeszła smakiem.

A kapusta - domowa, robiona przez moją mamę - z przypraw zawiera sól,
kminek, liść laurowy, nasiona kopru. Przekładając ją do słoików mama
dodaje jeszcze na wierzch ziarna gorczycy.

Nie dodawałabym nic innego. Ale ja jestem tylko praktykiem, a nie
teoretykiem gotowania

Ania
napisał/a: ~Stefan" 2011-11-05 11:31

Użytkownik "Anai" napisał w wiadomości
>W dniu 03.11.2011 15:18, vcore pisze:
>> W dniu 2011-11-03 14:44, Anai pisze:
>>> Znaczy się upiec konkretnie a nie ugotować :)
polecam stronę domowe wędliny a szczególnie:
http://wedlinydomowe.pl/szukaj?searchword=golonko&ordering=&searchphrase=all
pozdr
Stefan
PS. przed czytaniem polecam odsunąć się od monitora i (lub) założyć
śliniaczek :))))
Ośliniony monitor wygląda nieestetycznie.

napisał/a: ~vcore 2011-11-05 12:31
W dniu 2011-11-05 01:15, Anai pisze:
> Hmmm... gorczyca o.k - przemknęła mi przez myśl, ale rozmaryn a tym
> bardziej ocet do głowy by mi nie przyszedł :)
> ...ale spróbuję i dam znać jak wyjszło:D

Tylko rozważnie z tym :D Ocet przy pieczeniu tworzy w kuchni niezły smród, dlatego lepiej użyć go
jako przyprawy (jeśli chodzi o ilość) lub bazy do marynaty dla golonki - wtedy jest też dodatkowy
plus bo mięso staje się znacznie delikatniejsze, szczególnie skóra (ja talerzu zostawiam tylko gnaty

Ocet przełamuje mdły posmak kapusty która nabiera go podczas pieczenia. Co do rozmarynu to
oczywiście kwestia gustu, ja go bardzo lubię.

Możesz jeszcze spróbować - o ile lubisz - dodać jakąś ostrą paprykę: chili, habanero czy jalapeno.
Można również pokusić się o dodanie cebuli prażonej z odrobiną czosnku

--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna

www.sigmeo.pl / kontakt@sigmeo.pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386