jak długo można przetrzymać
napisał/a:
~zbigniew
2012-10-11 12:15
Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę że
na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
namoczony leżeć?
zbigniew
na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
namoczony leżeć?
zbigniew
napisał/a:
~medea
2012-10-11 13:02
W dniu 2012-10-11 12:15, zbigniew pisze:
> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę
> że na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?
Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
"podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.
Ewa
> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę
> że na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?
Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
"podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.
Ewa
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-11 20:10
Dnia Thu, 11 Oct 2012 12:15:35 +0200, zbigniew napisał(a):
> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę że
> na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?
Ja zamrażam. Albo po prostu moczę jeszcze bardziej i zagotowuję - i jeśli
ma poczekać dłużej niż dwie doby, to też zamrażam.
Z białkiem trzeba uważac, szybko się psuje.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> Jak długo w lodówce można przetrzymać namoczoną fasolę, nieraz widzę że
> na straganach maja moczony jasiek, jak ługo bezpiecznie może taki
> namoczony leżeć?
Ja zamrażam. Albo po prostu moczę jeszcze bardziej i zagotowuję - i jeśli
ma poczekać dłużej niż dwie doby, to też zamrażam.
Z białkiem trzeba uważac, szybko się psuje.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a:
~Ikselka
2012-10-11 20:13
Dnia Thu, 11 Oct 2012 13:02:33 +0200, medea napisał(a):
> Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
> jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
> "podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.
Oczywiście, że moczą, żeby była cięższa. Ten stan można sprawdzić uciskając
ziareno palcem - jeśli wykazuje elastyczność, na bank moczone. Fasola
dojrzała jest zaraz po zbiorze dosyć twarda. A ta w siateczkach jest
miękka, o każdej porze roku zresztą. Dlatego jesli taką kupuję, to ją
"domaczam" tylko i staram się zbyt długo nie przechowywać.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
> Wątpię, żeby na straganach mieli moczoną fasolę. Taka w siateczkach to
> jest po prostu młoda fasola, która podobno nie wymaga moczenia. Piszę
> "podobno", bo raz taką kupiłam i nie wyszła za dobra bez moczenia.
Oczywiście, że moczą, żeby była cięższa. Ten stan można sprawdzić uciskając
ziareno palcem - jeśli wykazuje elastyczność, na bank moczone. Fasola
dojrzała jest zaraz po zbiorze dosyć twarda. A ta w siateczkach jest
miękka, o każdej porze roku zresztą. Dlatego jesli taką kupuję, to ją
"domaczam" tylko i staram się zbyt długo nie przechowywać.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)