Jak przygotowac budyń z mleka modyfikowanego?
napisał/a:
Paulusia202
2008-11-04 11:13
Witajcie. Mam pytanie. Jak mogę przyrządzić budyń z paczki na mleku modyfikowanym? Wiadomo, ze mleka modyfikowanego nie można gotować, a mój 15 miesięczny synek nie znosi mleka i kakao, zawsze jest ta sama reakcja: odruch wymiotny. Proszę o odpowiedź bo próbowałam podac mu wszystkie rodzaje mleka modyfikowanego, a on żadnego nie chce pić. Był długo karmiony piersią (14 miesiecy) i teraz odrzuca butelkę.
napisał/a:
LiliEN
2008-11-09 07:42
Składniki:
150ml mleka modyfikowanego
żółtko jaja
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier
Zagotować 100 ml mleka modyf. z żółtkiem, w 50 ml. rozpuścić mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki cukru i wlać doi wrzącego mleka z żółtkiem.
Do 50ml można dodać kakao lub trochę soku wtedy budyń będzie miał jego smak trzeba jednak odpowiednio mocniej wtedy zagęścić go mąką ziemniaczaną.
A czy Twój synek jada kasze, inny nabiał, przecież nie musi pić mleka, są sery jogurty, twarogi? Ja bym w ogóle już robiła budyń z mleka krowiego.
150ml mleka modyfikowanego
żółtko jaja
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier
Zagotować 100 ml mleka modyf. z żółtkiem, w 50 ml. rozpuścić mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki cukru i wlać doi wrzącego mleka z żółtkiem.
Do 50ml można dodać kakao lub trochę soku wtedy budyń będzie miał jego smak trzeba jednak odpowiednio mocniej wtedy zagęścić go mąką ziemniaczaną.
A czy Twój synek jada kasze, inny nabiał, przecież nie musi pić mleka, są sery jogurty, twarogi? Ja bym w ogóle już robiła budyń z mleka krowiego.
napisał/a:
Aneta10010
2008-11-09 13:28
Np. mój nie może mleka krowiego, jogurtów, serków itp.
Ma skazę białkową, po nabiale ma kłopoty skórne i zatwardzenia.
No właśnie. Wszystkie przepisy są z mlekiem gotowanym...
Ma skazę białkową, po nabiale ma kłopoty skórne i zatwardzenia.
No właśnie. Wszystkie przepisy są z mlekiem gotowanym...
napisał/a:
Paulusia202
2008-11-09 18:15
Jada kaszki, danonki, sery, twarożki, wszystko co należy do nabiału, tylko nie mleko...
napisał/a:
LiliEN
2008-11-10 09:56
Trzeba mleko zagotować by zniszczyć bakterie w żółtku i nie wyobrażam sobie jak inaczej można to zrobić.
Paulusia 202 To nie masz się czym martwić, mleko to nie obowiązek skoro dostarczasz nabiału w innej postaci. A może kakao?
Aneta100 Niestety nie znam się na diecie alergików, na pewno w tej diecie są odpowiednie mikroelementy dostarczające dziecku wszystkich potrzebnych składników.
Paulusia 202 To nie masz się czym martwić, mleko to nie obowiązek skoro dostarczasz nabiału w innej postaci. A może kakao?
Aneta100 Niestety nie znam się na diecie alergików, na pewno w tej diecie są odpowiednie mikroelementy dostarczające dziecku wszystkich potrzebnych składników.
napisał/a:
Paulusia202
2008-11-10 16:26
Na kakao reaguje tak samo jak na mleko. Dzięki za info. Pozdrawiam
napisał/a:
~anulka25
2008-11-10 17:27
Budyń na mleku modyfikowanym bez gotowania:
120 ml wody przegotowanej
4 miarki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka)
W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić.
Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.
120 ml wody przegotowanej
4 miarki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka)
W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić.
Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.
napisał/a:
EwaMaria8
2008-12-22 13:21
I ma rację. Jak można podawać małemu dziecku kofeinę, która przecież jest w kakao. Poza tym kakao powoduje bóle głowy. Na chwilę dziecko jest szczęśliwe, a na drugi dzień nieznośne z powodu złego samopoczucia.
napisał/a:
deedee86
2008-12-22 13:31
czy prawie 9 miesieczne dziecko moze taki budyn? bo z chęcią bym zrobila ale sie zastanawiam nad tym prosze o odpowiedzi