jak_odkryłam_wanilię

napisał/a: ~czeremcha 2012-04-02 20:51
On 2 Kwi, 20:11, "lamia" wrote:

> Czy ma to coż wspólnego z tym o czym mowa w linku od przedmówcy pożywej:
> "pokryte krystalicznym nalotem waniliny"
> - ?

Tyle samo, co kwas cytrynowy /naturalny/ w cytrynie i kwas cytrynowy -
syntetyczny - w torebce w sklepie.

Niektóre substancje da się podrobić w laboratorium. Będą miały skład
chemiczny identyczny z naturalnym.

Ania

napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-04-02 21:06
lamia wrote:

> "K" wrote in message news:jlaavo$ljq$2@news.dialog.net.pl...
>> to co przedtem kupowalas to sztuczny twor zwany wanilina
>
> syntetyczna czyli?

Zrobiona procesem chemicznym, a nie wyrosła na drzewie. Można zrobić też
samemu. Olejek goździkowy i nadmanganian potasu.

> Czy ma to coż wspólnego z tym o czym mowa w linku od przedmówcy pożywej:
> "pokryte krystalicznym nalotem waniliny"

Wanilina jest składnikiem wanilii i czasem wyłazi na zewnątrz. W tym
przypadku jest to też wanilina, ale naturalna.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-04-02 21:07
lamia wrote:

> "Bbjk" wrote in message
> news:jlbrkk$d9d$4@inews.gazeta.pl...
>> Allegro u sprawdzonych sprzedawców
>
> możesz mi zapodać na @ link do aukucji? - skoro już sprawdził ktoś to ja
> może skorzystam

A nie lepiej kupić w sklepie? Są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach
i wyglądają jak zwiędła gałązka.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Ikselka 2012-04-02 23:02
Dnia Mon, 2 Apr 2012 20:08:03 +0200, lamia napisał(a):

> "Ikselka" wrote in message
> news:15mk2gfq3h3d4$.zzmupxyau11$.dlg@40tude.net...
>> Wanilia do mięska? - różne są zboczenia ;-PPP
>
> kurczak się z radości sam tym opanierował
> a w czasie spożywania unosił się pod podniebieniem.

Czekolady nie dodałaś, to się nie liczy ;-P
--

XL wiosenna
napisał/a: ~Bbjk 2012-04-03 07:46
W dniu 2012-04-02 20:13, lamia pisze:

> możesz mi zapodać na @ link do aukucji? - skoro już sprawdził ktoś to ja
> może skorzystam

Ja u niego zawsze kupuję (nie tylko wanilię), jest świeżutka, miękka,
silnie pachnąca.
http://allegro.pl/wanilia-grube-laski-wanilii-swiat-smakow-promocje-i2238634218.html
Warunek zachowania jakości jest taki, byś strąki przechowywała szczelnie
zamknięte. Jeśli nie zużyjesz całej laski, resztę możesz dać do słoiczka
z cukrem pudrem, będziesz miała do posypywania ciast, do alkoholu,
będzie ekstrakt albo po prostu trzymaj w mleku (niedługo), też nie
straci zapachu.

--
B.
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-04-04 22:13
Dnia Sun, 01 Apr 2012 20:57:03 +0200, Bbjk napisał(a):

> pozostałość wkładam do buteleczki ze spirytusem

Sluszna droga. Jeszcze lepiej wrzucic do butelczyny z zacnymym bimbrem.
Nie trzeba czekac az sie wytworzy ekstrakt:) Polecam.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-04-04 22:17
Dnia Mon, 2 Apr 2012 11:51:46 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> Niektóre substancje da się podrobić w laboratorium.

Wlasciwie wiekszosc. Problemy sa raczej z mieszankami wielu roznych
substancji.
OIDP opiera sie kawa i olejek rozany.

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)