Kostka_rosołowa,_vegeta,_margaryna_itp.

napisał/a: ~TZ 2012-05-12 05:38
W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>
> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.

Zacytuję: bezedura.
Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia
;) Stosuję regularnie i jestem zadowolony. Virgin/Extra virgin to oliwy
stosowane jako dodatki do potraw.
napisał/a: ~Bbjk 2012-05-12 06:05
W dniu 2012-05-11 23:01, Paulinka pisze:

> Margaryny nie używam. Do smarowania mam na podorędziu w prawdzie jakąś
> Ramę, ale to z wygody, masło jest zwykle osełkowe, ale jak nie wyciągnę
> wcześniej to stosuję Ramę. Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.

U mnie margaryny nie ma. Jest masło, stosunkowo rzadko używane, jeśli
już, to do ciast, smarowania pieczywa, niektórych sosów i dodatek
wzbogacajmy smak duszonych, czy smażonych potraw (dodawany na końcu)
dobrej jakości oliwa z oliwek, niezbędna do wszelkich salat, a do
smażenia olej ryżowy, który polecam, bo ma wys. temperaturę dymienia i
niezbyt wchłaniają go potrawy.
Ogólnie nie smażę zbyt często, raczej duszę lub piekę mięsa, w sumie
chyba najwięcej z tłuszczów używam oliwy, ale też umiarkowanie, wolę
chudą kuchnię (i rozmiar S).
--
B.
napisał/a: ~Bbjk 2012-05-12 06:09
W dniu 2012-05-12 01:55, Aicha pisze:

> Ale z jednego zrezygnować nie potrafię - mój krupnik jest "trójgrzybowy"
> - na suszonych, z mrożonymi i obowiązkowo z połówką kostki bulionu
> grzybowego na gar zupy :)

O, a ja grzybową i farsz grzybny robię z suszonych połączonych z
mrożonymi, do tej pory sądziłam, że to mój patent autorski :) Kostki już
nie dodaję, za to przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (nie więcej),
który w połączeniu z cebulką bardzo ładnie podkręca smak grzybów.
--
B.

napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 07:10
Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>
>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>
>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
> Co to jest/są umami??

http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~medea 2012-05-12 09:02
W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>
>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>
>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>
>> Co to jest/są umami??
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

Toś mnie zaskoczyła!

Ewa

napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 09:17
Dnia 2012-05-12 09:02, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>
>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>
>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>
>>> Co to jest/są umami??
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
> Toś mnie zaskoczyła!

Od początku na to liczyłam.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Nixe 2012-05-12 09:22
W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>
>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>
>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>
>> Co to jest/są umami??
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

Tyle to i sama wyguglałam, ale to nadal nie czyni Waszego dialogu
zrozumiałym :)

N.
jak można żreć receptor smakowy albo żreć receptorem smakowym?
napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 12:37
Dnia 2012-05-12 09:22, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>
>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>
>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>
>>> Co to jest/są umami??
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
> Tyle to i sama wyguglałam, ale to nadal nie czyni Waszego dialogu
> zrozumiałym :)
>
> N.
> jak można żreć receptor smakowy albo żreć receptorem smakowym?

Ze smakiem.

qr.a
--
licencyjna
napisał/a: ~Justyna Vicky S." 2012-05-12 12:43

Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
>W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>
>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>
>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>
>>> Co to jest/są umami??
>>
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
> Toś mnie zaskoczyła!
>
>
Mnie też :D Nie chciało mi się guglac więc przyjełam inne skojarzenie :D
hahah


--
Justyna Vicky S.
napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 14:55
Dnia 2012-05-12 12:43, niebożę Justyna Vicky S. wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
> news:jol1tr$571$1@news.icm.edu.pl...
>> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>>
>>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>>
>>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>>
>>>> Co to jest/są umami??
>>>
>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>>
>> Toś mnie zaskoczyła!
>>
> Mnie też :D Nie chciało mi się guglac więc przyjełam inne skojarzenie :D
> hahah

I ono było całkiem dość.

qr,a
--
nie ma jak umami
napisał/a: ~Ikselka 2012-05-12 15:21
Dnia Sat, 12 May 2012 05:35:53 +0200, TZ napisał(a):

> W dniu 2012-05-11 19:52, Ikselka pisze:
>> No ale kto mądry kupuje kostkę ZAMIAST mięsa? - przecież oczywiście OPRÓCZ
>>
>
> W tym problem, że chyba większość. Żona jest nauczycielką w podstawówce,
> w ramach zajęć wychowawczych poprosiła uczniów o przyniesienie przepisów
> na ulubioną zupę. W około 3/4 przepisów nie było mięsa, natomiast była
> kostka rosołowa. Chyba, że to specyfika tej klasy ;)

Wydaje mi się, że nauczycielka błędnie podeszła do zagadnienia - rodzice
sądząc, że będzie w szkole gotowanie, podali przepisy tak, żeby nie musieli
się ewentualnie trudzić/wykosztowywać z zakupami, a dzieci z obróbką mięsa
- czyli żeby wszyscy mieli ŁATWIEJ
napisał/a: ~Ikselka 2012-05-12 15:22
Dnia Sat, 12 May 2012 05:38:44 +0200, TZ napisał(a):

> W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>>
>>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>>
>> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.
>

Nie.

> Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia

Krótkotrwałego

> ;) Stosuję regularnie i jestem zadowolony. Virgin/Extra virgin to oliwy
> stosowane jako dodatki do potraw.

Może i jesteś zadowolony, tyle że przydatność tłuszczów do okreslonego celu
to nie jest tylko sprawa bieżącego zadowolenia.