Kostka_rosołowa,_vegeta,_margaryna_itp.

napisał/a: ~Ikselka 2012-05-12 15:44
Dnia Sat, 12 May 2012 15:22:31 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 12 May 2012 05:38:44 +0200, TZ napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>>>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>>>
>>> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.
>>

Wycięło cytat:

"Zacytuję: bezedura."

> Nie.
>
>> Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia
>
> Krótkotrwałego
>
>> ;) Stosuję regularnie i jestem zadowolony. Virgin/Extra virgin to oliwy
>> stosowane jako dodatki do potraw.
>
> Może i jesteś zadowolony, tyle że przydatność tłuszczów do okreslonego celu
> to nie jest tylko sprawa bieżącego zadowolenia.

j.p.
napisał/a: ~medea 2012-05-12 16:17
W dniu 2012-05-12 14:55, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-05-12 12:43, niebożę Justyna Vicky S. wylazło do ludzi i
> marudzi:
>> Użytkownik "medea" napisał w wiadomości
>> news:jol1tr$571$1@news.icm.edu.pl...
>>> W dniu 2012-05-12 07:10, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2012-05-11 23:41, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> W dniu 2012-05-11 22:11, medea pisze:
>>>>>
>>>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>>>>>>
>>>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>>>>>
>>>>> Co to jest/są umami??
>>>>
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>>>
>>> Toś mnie zaskoczyła!
>>>
>> Mnie też :D Nie chciało mi się guglac więc przyjełam inne skojarzenie :D
>> hahah
>
> I ono było całkiem dość.

I zgodne z moim.

Ewa
napisał/a: ~Nixe 2012-05-12 16:43
W dniu 2012-05-12 12:37, Qrczak pisze:

>>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.

>>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.

>>>> Co to jest/są umami??

>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami

>> Tyle to i sama wyguglałam, ale to nadal nie czyni Waszego dialogu
>> zrozumiałym :)

>> N.
>> jak można żreć receptor smakowy albo żreć receptorem smakowym?

> Ze smakiem.

Oj, troszku przekombinowałaś Qra

N.
napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 16:55
Dnia 2012-05-12 16:43, niebożę Nixe wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-05-12 12:37, Qrczak pisze:
>
>>>>>>> A umami, jakbym miała możliwość, pewnie żarłabym łyżkami.
>
>>>>>> Umami to żarłabym wszystko, gdybym miała taką możliwość.
>
>>>>> Co to jest/są umami??
>
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Umami
>
>>> Tyle to i sama wyguglałam, ale to nadal nie czyni Waszego dialogu
>>> zrozumiałym :)
>
>>> N.
>>> jak można żreć receptor smakowy albo żreć receptorem smakowym?
>
>> Ze smakiem.
>
> Oj, troszku przekombinowałaś Qra

Ale za to jak ładnie zabrzmiało... u... mami

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~TZ 2012-05-12 20:35
W dniu 2012-05-12 15:22, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 12 May 2012 05:38:44 +0200, TZ napisał(a):
>
>> W dniu 2012-05-11 23:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 11 May 2012 23:01:56 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> (...)Smażę na oleju, klarowanym maśle. Nie do
>>>> końca się przyjaźnię z oliwą. Lubię tylko w sałatkach.
>>>
>>> Oliwa jest dobra do duszenia, gotowania - smażenie na niej raczej odpada.
>>
>
> Nie.
>
>> Oliwa Pomace/Sansa to oliwy rafinowane, przeznaczone głównie do smażenia
>
> Krótkotrwałego

Chodzi Ci pewnie o rakotwórczą akroleinę i punkt dymienia. Oliwa pomace
ma punkt dymienia przy 238C, extra virgin 191C. Dla porównania masło
maks. 149C, a olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia 160C, rafinowany
227C. I właśnie dlatego, że jest dużo zdrowsza (nie tylko z powodu
wysokiej temperatury dymienia) od zwykle używanych olejów jestem
zadowolony ;) Ale różnych tłuszczy używa się do różnych rzeczy,
natomiast pierś w panierce, czy krokieta smażę na oliwie, masło
wiadomo... raczej słodkie rzeczy, olej rzepakowy (rzadziej palmowy) to
smażenie na głębokim oleju itd...
napisał/a: ~lamia" 2012-05-12 21:22
"gosmo" wrote in message
> będzie już stać :) Czy ja jestem jakiś dziwny?

bez wątpienia.
To jest nas już conajmniej dwoje.

(a po porzuceniu vegety, magie, i kostek - zdrowo jest jeszcze porzucić
zdziwienie nad trendami ogółu (czyli tzw. 'normą')).

napisał/a: ~lamia" 2012-05-12 21:27
"Ikselka" wrote in message
>> produktów ułatwiających życie wynika z nieświadomości czy ignorancji?

> Z wygody. Bo SĄ wygodne.

trudno zaperzeczyć - bezmyśloność jest wygodna. (
nie odnosił się bezpośrednio do autorki).

napisał/a: ~lamia" 2012-05-12 21:37
Mnie by przy tej okazji interesowała informacja czy sam glutamnian jest w
smaku słony - ? (a dokładnej - czy przyprawy, które nie są w smaku słone
mogą go zawierać). Sprowadziłam sobie z Indii Masalę - i zastanawiałam się
nad tym, gdyż jest zadowalająco intensywna :].
napisał/a: ~Nixe 2012-05-12 22:10
W dniu 2012-05-12 21:37, lamia pisze:

> Mnie by przy tej okazji interesowała informacja czy sam glutamnian jest
> w smaku słony - ?

Nie jest słony. Ma smak inny niż słony, słodki, gorzki czy kwaśny.
Ugotuj sobie porządny, gęsty wywar z mięcha bez żadnych dodatków - wtedy
masz szansę poznać, jak mniej więcej smakuje glutaminian, choć to też
dalekie porównanie.
Najlepiej kup sobie :) Znajdziesz w sklepach z przyprawami wschodnimi.

> (a dokładnej - czy przyprawy, które nie są w smaku słone mogą go zawierać

Owszem, dlaczego nie?

> Sprowadziłam sobie z Indii Masalę - i
> zastanawiałam się nad tym, gdyż jest zadowalająco intensywna :].

Nie ma składu na etykiecie?
No chyba, że kupowałaś prosto "od chłopa"

N.
napisał/a: ~Qrczak 2012-05-12 23:06
Dnia 2012-05-12 21:37, niebożę lamia wylazło do ludzi i marudzi:
> Mnie by przy tej okazji interesowała informacja czy sam glutamnian jest
> w smaku słony - ? (a dokładnej - czy przyprawy, które nie są w smaku
> słone mogą go zawierać). Sprowadziłam sobie z Indii Masalę - i
> zastanawiałam się nad tym, gdyż jest zadowalająco intensywna :].

Jaką masalę?

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~lamia" 2012-05-13 14:25
"Nixe" wrote in message news:jomg2l$1tl$1@inews.gazeta.pl...
> Nie ma składu na etykiecie?

- dziękuję za 'uznanie'
zastanwómy się wspólnie, czy gdyby był na etykiecie - czy padło by pytanie
jakie padło.

napisał/a: ~lamia" 2012-05-13 14:26
"Qrczak" wrote in message
> Jaką masalę?

meat masala
(chyba, że chodziło o coś inneg w pytaniu - to sprecyzuj).