La Puebla

napisał/a: ~medea 2012-01-31 20:00
W dniu 2012-01-31 19:34, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 31 Jan 2012 10:13:25 +0100, medea napisał(a):
>
>> Najlepiej też,
>> jeśli oliwa jest w zielonej butelce,
> W CIEMNOBRĄZOWEJ. Zielone szkło markuje kolor oliwy, zeby wydawała się
> zielona - bo taka ma być ta "dobra".
> Ta z Chorwacji była w ciemnobrązowej. I była swietna.

Zawsze mi się wydawało, że typowym szkłem do butelek jest szkło zielone.
Mówi się nawet o butelkowej zieleni.
Zresztą taką informację na temat przechowywania oliwy gdzieś kiedyś
czytałam.
Ale Ty jak zwykle swoje wiesz.

Ewa
napisał/a: ~Paulinka 2012-02-01 00:01
XL pisze:
> Dnia Mon, 30 Jan 2012 20:00:10 +0100, Zenek napisał(a):
>
>> W dniu 2012-01-30 19:15, Bbjk pisze:
>>> W dniu 2012-01-30 19:07, Zenek pisze:
>>>
>>>> wyprodukowanie 1 litra oliwy w grecji to
>>>> koszt 1$.
>>> Może, ale jest pytanie o hiszpańską.
>>> Tu warto poczytać, o kosztach też:
>>> http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
>>>
>>
>> Co ty za linki podajesz naganiaczy frajerow. Zapytaj rolnika ile
>> kosztuje wyprodukowanie litra oliwy nie specjalistow od pierdolenia glupot.
>>
>> Oliwki se rosna na drzewach jak dojrzeja do podjezdza traktor z
>> wytrzasaczem otrzasa z drzewa dojrzale i pakuje na przyczepe. Koszt
>> zbioru to koszt paliwa i traktorzysty + marza rolnika.
>>
>> Recznie zbiera sie w afryce i sa to groszowe sprawy te 6EUR to chyba z
>> deski w klopie wziales co?
>
> Z salonu


Nie żenuje Cię podpisywanie się pod takim szambem?

--

Paulinka
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-01 00:49
Dnia Tue, 31 Jan 2012 19:59:11 +0100, medea napisał(a):

> (...)
> Nie przekonuje mnie ten argument. Podobnie można by powiedzieć, że jest
> też wiele znanych firm w innych krajach (np. Hiszpanii, Grecji), które
> nie mogłyby sobie pozwolić na wlewanie byle czego do butelek, nazywając
> to oliwą.

Ale ja nie pisałam o ZNANYCH, tylko wręcz przeciwnie, o małych i
nielicznych. To właśnie one nie mogą sobie pozwolić na oszustwa - to duży
da sobie radę w razie wpadki i właśnie na to liczy.

>> Podobnie najlepsze warzywa są z małych gospodarstw, a nie z molochów 3-)
>
> Nie zapominaj, że ojczyzną oliwy jest Grecja.
>

No i co z tego? Ojczyzną pomidora jest Ameryka.
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-01 01:03
Dnia Tue, 31 Jan 2012 20:00:56 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-01-31 19:34, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 10:13:25 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Najlepiej też,
>>> jeśli oliwa jest w zielonej butelce,
>> W CIEMNOBRĄZOWEJ. Zielone szkło markuje kolor oliwy, zeby wydawała się
>> zielona - bo taka ma być ta "dobra".
>> Ta z Chorwacji była w ciemnobrązowej. I była swietna.
>
> Zawsze mi się wydawało, że typowym szkłem do butelek jest szkło zielone.

No popatrz, a ja widuję butelki szklane we wszystkich kolorach.

Nie mówimy TU o szkle do butelek w ogóle, tylko o szkle butelek do
przechowywania oliwy - kolor szkła jest wazny dla dobrego przechowywania
produktu, a dla oliwy (i w ogóle dla olejów roślinnych) ciemnobrązowe jest
najlepsze, bo nie przepuszcza światła, a raczej tej jego frakcji, która
przyspiesza jełczenie.
Kiedyś przechowywano oliwę tylko w glinianych/kamionkowych naczyniach - bo
zapewniały odcięcie od światła. Nadal przechowuje się ZAPASY oliwy w
zaciemnieniu, rozlewając do szklanych butelek dopiero przeznaczając ją do
sprzedaży, gdzie w załozeniach ma nie stać na świetle zbyt długo.


> Mówi się nawet o butelkowej zieleni.

Nie mówi się tak dlatego, że to jest kolor urzędowo przeznaczony właśnie
dla butelek, ale dlatego, ze jest to konkretny, jeden i ten sam odcień
zieleni, uzyskiwany za pomocą konkretnych dodatków chemicznych - uzyskuje
się ten a nie inny, zawsze ten sam odcień, jeden spośród nieskończenie
wielu odcieni zieleni które w ogóle znamy i właśnie dla wyróżnienia spośród
nich nazwany "butelkowym" 3-) 3-) 3-)

> Zresztą taką informację na temat przechowywania oliwy gdzieś kiedyś
> czytałam.
> Ale Ty jak zwykle swoje wiesz.
>

Owszem, wiem.
I polecam piwo Tyskie Gronie oraz Żywiec - w brązowych.
I dobrą oliwę w takich.
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-01 01:07
Dnia Wed, 01 Feb 2012 00:01:25 +0100, Paulinka napisał(a):

> XL pisze:
>> Dnia Mon, 30 Jan 2012 20:00:10 +0100, Zenek napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-01-30 19:15, Bbjk pisze:
>>>> W dniu 2012-01-30 19:07, Zenek pisze:
>>>>
>>>>> wyprodukowanie 1 litra oliwy w grecji to
>>>>> koszt 1$.
>>>> Może, ale jest pytanie o hiszpańską.
>>>> Tu warto poczytać, o kosztach też:
>>>> http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
>>>>
>>>
>>> Co ty za linki podajesz naganiaczy frajerow. Zapytaj rolnika ile
>>> kosztuje wyprodukowanie litra oliwy nie specjalistow od pierdolenia glupot.
>>>
>>> Oliwki se rosna na drzewach jak dojrzeja do podjezdza traktor z
>>> wytrzasaczem otrzasa z drzewa dojrzale i pakuje na przyczepe. Koszt
>>> zbioru to koszt paliwa i traktorzysty + marza rolnika.
>>>
>>> Recznie zbiera sie w afryce i sa to groszowe sprawy te 6EUR to chyba z
>>> deski w klopie wziales co?
>>
>> Z salonu
>
>
> Nie żenuje Cię podpisywanie się pod takim szambem?

Pod salonem się podpisalam przecież 3-)
napisał/a: ~Paulinka 2012-02-01 01:12
Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 01 Feb 2012 00:01:25 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> XL pisze:
>>> Dnia Mon, 30 Jan 2012 20:00:10 +0100, Zenek napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-01-30 19:15, Bbjk pisze:
>>>>> W dniu 2012-01-30 19:07, Zenek pisze:
>>>>>
>>>>>> wyprodukowanie 1 litra oliwy w grecji to
>>>>>> koszt 1$.
>>>>> Może, ale jest pytanie o hiszpańską.
>>>>> Tu warto poczytać, o kosztach też:
>>>>> http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
>>>>>
>>>> Co ty za linki podajesz naganiaczy frajerow. Zapytaj rolnika ile
>>>> kosztuje wyprodukowanie litra oliwy nie specjalistow od pierdolenia glupot.
>>>>
>>>> Oliwki se rosna na drzewach jak dojrzeja do podjezdza traktor z
>>>> wytrzasaczem otrzasa z drzewa dojrzale i pakuje na przyczepe. Koszt
>>>> zbioru to koszt paliwa i traktorzysty + marza rolnika.
>>>>
>>>> Recznie zbiera sie w afryce i sa to groszowe sprawy te 6EUR to chyba z
>>>> deski w klopie wziales co?
>>> Z salonu
>>
>> Nie żenuje Cię podpisywanie się pod takim szambem?
>
> Pod salonem się podpisalam przecież 3-)

Jasne.

--

Paulinka
napisał/a: ~medea 2012-02-01 10:24
W dniu 2012-02-01 00:49, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 31 Jan 2012 19:59:11 +0100, medea napisał(a):
>
>> (...)
>> Nie przekonuje mnie ten argument. Podobnie można by powiedzieć, że jest
>> też wiele znanych firm w innych krajach (np. Hiszpanii, Grecji), które
>> nie mogłyby sobie pozwolić na wlewanie byle czego do butelek, nazywając
>> to oliwą.
> Ale ja nie pisałam o ZNANYCH, tylko wręcz przeciwnie, o małych i
> nielicznych. To właśnie one nie mogą sobie pozwolić na oszustwa - to duży
> da sobie radę w razie wpadki i właśnie na to liczy.

A ja pisałam o znanych. Że nie mogą/nie chcą sobie pozwolić na psucie
swojej marki na przykład.

Ewa
napisał/a: ~medea 2012-02-01 10:29
W dniu 2012-02-01 01:03, Ikselka pisze:
> No popatrz, a ja widuję butelki szklane we wszystkich kolorach. Nie
> mówimy TU o szkle do butelek w ogóle, tylko o szkle butelek do
> przechowywania oliwy - kolor szkła jest wazny dla dobrego
> przechowywania produktu, a dla oliwy (i w ogóle dla olejów roślinnych)
> ciemnobrązowe jest najlepsze, bo nie przepuszcza światła, a raczej tej
> jego frakcji, która przyspiesza jełczenie. Kiedyś przechowywano oliwę
> tylko w glinianych/kamionkowych naczyniach - bo zapewniały odcięcie od
> światła. Nadal przechowuje się ZAPASY oliwy w zaciemnieniu, rozlewając
> do szklanych butelek dopiero przeznaczając ją do sprzedaży, gdzie w
> załozeniach ma nie stać na świetle zbyt długo.

Zielone (ciemnozielone butelkowe) podobnie gwarantuje zacienienie i o
tym właśnie mówili/pisali.

> Nie mówi się tak dlatego, że to jest kolor urzędowo przeznaczony
> właśnie dla butelek, ale dlatego

...ale dlatego, że właśnie z powodu owego zacienienia, szkło w takim
kolorze często jest/było używane do przechowywania produktów
żywnościowych. Brązowe takoż, nie kłócę się przecież, że brązowe nie.
Finito.

Ewa
napisał/a: ~medea 2012-02-01 11:31
W dniu 2012-02-01 00:01, Paulinka pisze:
> XL pisze:
>> Dnia Mon, 30 Jan 2012 20:00:10 +0100, Zenek napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-01-30 19:15, Bbjk pisze:
>>>> W dniu 2012-01-30 19:07, Zenek pisze:
>>>>
>>>>> wyprodukowanie 1 litra oliwy w grecji to
>>>>> koszt 1$.
>>>> Może, ale jest pytanie o hiszpańską.
>>>> Tu warto poczytać, o kosztach też:
>>>> http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
>>>>
>>>>
>>>
>>> Co ty za linki podajesz naganiaczy frajerow. Zapytaj rolnika ile
>>> kosztuje wyprodukowanie litra oliwy nie specjalistow od pierdolenia
>>> glupot.
>>>
>>> Oliwki se rosna na drzewach jak dojrzeja do podjezdza traktor z
>>> wytrzasaczem otrzasa z drzewa dojrzale i pakuje na przyczepe. Koszt
>>> zbioru to koszt paliwa i traktorzysty + marza rolnika.
>>>
>>> Recznie zbiera sie w afryce i sa to groszowe sprawy te 6EUR to chyba
>>> z deski w klopie wziales co?
>>
>> Z salonu
>
>
> Nie żenuje Cię podpisywanie się pod takim szambem?
>

Liczy się wspólny front przecież. Albo tylko odcinek frontu. Nieważne z
kim, choćby z największą kanalią.

Ewa
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-01 15:16
Dnia Wed, 01 Feb 2012 10:24:13 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-01 00:49, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 31 Jan 2012 19:59:11 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> (...)
>>> Nie przekonuje mnie ten argument. Podobnie można by powiedzieć, że jest
>>> też wiele znanych firm w innych krajach (np. Hiszpanii, Grecji), które
>>> nie mogłyby sobie pozwolić na wlewanie byle czego do butelek, nazywając
>>> to oliwą.
>> Ale ja nie pisałam o ZNANYCH, tylko wręcz przeciwnie, o małych i
>> nielicznych. To właśnie one nie mogą sobie pozwolić na oszustwa - to duży
>> da sobie radę w razie wpadki i właśnie na to liczy.
>
> A ja pisałam o znanych. Że nie mogą/nie chcą sobie pozwolić na psucie
> swojej marki na przykład.
>

Ależ ta znana afera sprzed lat w Hiszpanii dotyczyła ZNANYCH firm,
niekoniecznie producentó, lecz także importerów - to ci najbardziej znani
fałszowali oliwę i olej m.in. olejem mineralnym...
http://www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomosci/uwaga-na-oliwe-extra-vergin-to-moze-byc-zwykly-olej,63315.html
A fałszowanie kwitnie nadal:
http://www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomosci/uwaga-na-oliwe-extra-vergin-to-moze-byc-zwykly-olej,63315.html
"Oliwa Extra Virgin to produkt najwyższej jakości. Jednak producenci często
sprzedają pod tą nazwą oleje gorszej jakości. We Włoszech i Hiszpanii wobec
producentów i importerów wszczęto śledztwa, a w Ameryce ukazała się książka
obnażająca kulisy olejowej branży - czytamy w serwisie wyborcza.biz.

Według danych California Olive Oil Council wartość rocznej sprzedaży oliwy
wynosi 720 milionów dolarów. Dobrą koniunkturę postanowili w nielegalny
sposób wykorzystać producenci i importerzy z Grecji, Hiszpanii i Włoch.
Sprawą fałszowania oliwy zajęły się organy ścigania.

Funkcjonariusze włoskiej Guardia di Finanza wpadli na trop ogromnej afery,
w którą zamieszane jest trzynastu włoskich. Według włoskiej policji
finansowej aż cztery na pięć butelek włoskiej oliwy Extra Virgin może
zawierać w sobie tańsze oleje z Grecji, Hiszpanii, Maroka i Tunezji.
Problemy z czystością oliwy mają także Hiszpanie. W połowie grudnia dwóch
biznesmenów z Andaluzji otrzymało wyroki dwóch lat więzienia za
dystrybuowanie oszukanej oliwy w latach 2005-2006. Pod nazwą Extra Virgin
sprzedawali mieszankę olejów, w której 70-80 proc. stanowił olej
słonecznikowy.

Kwestii jakości oliwy nie należy lekceważyć. Proceder ten nie zawsze
ograniczał się bowiem do oszukiwania klientów poprzez sprzedawanie im
produktu gorszej jakości. Najtragiczniejszy w skutkach przypadek
fałszowania oliwy z oliwek miał miejsce w 1981 roku w Hiszpanii. Z powodu
spożycia oliwy zanieczyszczonej aniliną zmarło wówczas niemal 700 osób, a
25 tysięcy doznało trwałego uszkodzenia zdrowia - informuje wyborcza.biz."


A tu o WSZELKICH spożyczych falszerstwach, wtym oliwy, kawy, przypraw...:
http://www.pimr.poznan.pl/biul/2007_4_SM.pdf
napisał/a: ~medea 2012-02-01 15:55
W dniu 2012-02-01 15:16, Ikselka pisze:
> A tu o WSZELKICH spożyczych falszerstwach, wtym oliwy, kawy, przypraw...

Iiii tam... bo nie mam się czym przejmować...

Ewa
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-01 16:47
Dnia Wed, 01 Feb 2012 11:31:39 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-01 00:01, Paulinka pisze:
>> XL pisze:
>>> Dnia Mon, 30 Jan 2012 20:00:10 +0100, Zenek napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2012-01-30 19:15, Bbjk pisze:
>>>>> W dniu 2012-01-30 19:07, Zenek pisze:
>>>>>
>>>>>> wyprodukowanie 1 litra oliwy w grecji to
>>>>>> koszt 1$.
>>>>> Może, ale jest pytanie o hiszpańską.
>>>>> Tu warto poczytać, o kosztach też:
>>>>> http://www.vitanatural.pl/o-tluszczach-slow-kilka-cz-2-oliwa-z-oliwek-praktyczne-rady
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Co ty za linki podajesz naganiaczy frajerow. Zapytaj rolnika ile
>>>> kosztuje wyprodukowanie litra oliwy nie specjalistow od pierdolenia
>>>> glupot.
>>>>
>>>> Oliwki se rosna na drzewach jak dojrzeja do podjezdza traktor z
>>>> wytrzasaczem otrzasa z drzewa dojrzale i pakuje na przyczepe. Koszt
>>>> zbioru to koszt paliwa i traktorzysty + marza rolnika.
>>>>
>>>> Recznie zbiera sie w afryce i sa to groszowe sprawy te 6EUR to chyba
>>>> z deski w klopie wziales co?
>>>
>>> Z salonu
>>
>>
>> Nie żenuje Cię podpisywanie się pod takim szambem?
>>
>
> Liczy się wspólny front przecież. Albo tylko odcinek frontu. Nieważne z
> kim, choćby z największą kanalią.

Kogo i dlaczego określasz mianem "największa kanalia"? - liczę na rzetelne
wyjaśnienie.