Na czym smażyć.

napisał/a: ~JaMyszka 2012-09-29 10:49
W dniu sobota, 29 września 2012 10:20:16 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
> >[...]
> " Ja tu się chcę zakolegować, a ta mnie z góry łup!..."

" Że też faceci zawsze muszą zrzędzić! Zakolegować, zakolegować!
To oni nie wiedzą, że dla posiadacza boskiej cechy każdy jest zakolegowany?"

Co tam mruczysz?
;)

> dziękuję serdecznię za wyczerpującą informacyję

Służę uprzejmie:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
napisał/a: ~Fragile 2012-09-29 13:53
Dnia Sat, 29 Sep 2012 07:35:12 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Fragile" napisał w wiadomości
> news:vyzffm6qgh2q.9t0gsrs0fbln.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 29 Sep 2012 00:27:36 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 29 Sep 2012 00:13:13 +0200, Fragile napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:50:30 +0200, Fragile napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:21:09 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
>>>>>> news:13amlub9px60f.13nrodc5bvsh1.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 18:53:23 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:af1e59cc-ac27-409d-a6bf-4cf3fe9725dd@googlegroups.com...
>>>>>>>> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka
>>>>>>>> napisał:
>>>>>>>>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>>>>>>>>
>>>>>>>>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>>>>>>>>No i chociaż podała tabelę.
>>>>>>>>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>>>>>>>>
>>>>>>>>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>>>>>>>>
>>>>>>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>>>>>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem
>>>>>>>> podać-
>>>>>>>> ale
>>>>>>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się
>>>>>>>> jednak
>>>>>>>> na
>>>>>>>> nim nie smaży- )
>>>>>>>
>>>>>>> Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...
>>>>>>
>>>>>> No to nie ceres. Podpowiedź: kiedyś, jak nie znano olejów z ropy-
>>>>>> pełnił
>>>>>> (ze względu na wysoką temperaturę rozkładu) rolę oleju
>>>>>> przekładniowego,
>>>>>> pracującego w wysokich temperaturach. Liczyłem, że KTOŚ z grupy
>>>>>> odpowie-
>>>>>> może przeczyta i odpowie?))
>>>>>>
>>>>> Jeśli spożywczy, to strzelam - tran ;)
>>>>>
>>>> Albo nie. Gliceryna :)
>>>>
>>>> Pozdrawiam,
>>>> M.
>>>
>>> Gliceryna jest spożywcza?
>>> ;-PPP
>>>
>> Ale niejadalna ;P
>
> Gliceryna to alkohol, nie tłuszcz.
>
No nie mów ;)
>
> No ale- jak pisałem- pierwsza odpowiedź
> czyni Cię ZWYCIĘZCĄ!!!
>
Merci!
Pierwsza zawsze najlepsza :) Druga zazwyczaj przekombinowana :)
Aż nie chciało mi się wierzyć w ten tran, ale intuicja do spółki z
'wiedzą' zwyciężyła :)

Pozdrawiam,
M.
napisał/a: ~Fragile 2012-09-29 14:06
Dnia Sat, 29 Sep 2012 07:33:10 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Fragile" napisał w wiadomości
> news:1bm2nyf5ruqly.lqru7iw3pdgg.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 23:21:09 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
>>> news:13amlub9px60f.13nrodc5bvsh1.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Fri, 28 Sep 2012 18:53:23 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>
>>>>> Użytkownik "JaMyszka" napisał w wiadomości
>>>>> news:af1e59cc-ac27-409d-a6bf-4cf3fe9725dd@googlegroups.com...
>>>>> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka
>>>>> napisał:
>>>>>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>>>>>
>>>>>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>>>>>No i chociaż podała tabelę.
>>>>>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>>>>>
>>>>>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>>>>>
>>>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem podać-
>>>>> ale
>>>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się
>>>>> jednak
>>>>> na
>>>>> nim nie smaży- )
>>>>
>>>> Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...
>>>
>>> No to nie ceres. Podpowiedź: kiedyś, jak nie znano olejów z ropy-
>>> pełnił
>>> (ze względu na wysoką temperaturę rozkładu) rolę oleju przekładniowego,
>>> pracującego w wysokich temperaturach. Liczyłem, że KTOŚ z grupy odpowie-
>>> może przeczyta i odpowie?))
>>>
>> Jeśli spożywczy, to strzelam - tran ;)
>>
>
> https://www.youtube.com/watch?v=cDrXVHPeykQ
>
> ))
>
https://www.youtube.com/watch?v=OcfqDPAy7zc

:)

Pozdrawiam,
M.
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-30 09:22
Użytkownik "Fragile" napisał w wiadomości
>>>>>>>>> W dniu piątek, 28 września 2012 00:28:31 UTC+2 użytkownik Ikselka
>>>>>>>>> napisał:
>>>>>>>>>> http://kotlet.tv/na-czym-smazyc
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Byś zauważyła, że nie ma margaryny;p
>>>>>>>>>>No i chociaż podała tabelę.
>>>>>>>>>>A tak, to muszę to zrobić za Ciebie
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Tłuszcz temperatura wrzenia/palenia °C
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> No ale przegapiłaś najbardziej trwały z tłuszczów spożywczych
>>>>>>>>> (temperaturowo)- o bardzo wysokiej temperaturze rozkładu. Miałem
>>>>>>>>> podać-
>>>>>>>>> ale
>>>>>>>>> pomyślałem, że na razie to będzie zagadka.Podpowiem, że raczej się
>>>>>>>>> jednak
>>>>>>>>> na
>>>>>>>>> nim nie smaży- )
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ceresu nie ma, chociaż na nim się chyba raczej smaży...
>>>>>>>
>>>>>>> No to nie ceres. Podpowiedź: kiedyś, jak nie znano olejów z
>>>>>>> ropy-
>>>>>>> pełnił
>>>>>>> (ze względu na wysoką temperaturę rozkładu) rolę oleju
>>>>>>> przekładniowego,
>>>>>>> pracującego w wysokich temperaturach. Liczyłem, że KTOŚ z grupy
>>>>>>> odpowie-
>>>>>>> może przeczyta i odpowie?))
>>>>>>>
>>>>>> Jeśli spożywczy, to strzelam - tran ;)
>>>>>>
>>>>> Albo nie. Gliceryna :)
>>>>>
>>>>> Pozdrawiam,
>>>>> M.
>>>>
>>>> Gliceryna jest spożywcza?
>>>> ;-PPP
>>>>
>>> Ale niejadalna ;P
>>
>> Gliceryna to alkohol, nie tłuszcz.
>>
> No nie mów ;)
>>
>> No ale- jak pisałem- pierwsza odpowiedź
>> czyni Cię ZWYCIĘZCĄ!!!
>>
> Merci!
> Pierwsza zawsze najlepsza :) Druga zazwyczaj przekombinowana :)
> Aż nie chciało mi się wierzyć w ten tran, ale intuicja do spółki z
> 'wiedzą' zwyciężyła :)
>
No i tak zwycięża intuicja do spółki z wiedzą. Bo- jak mi się zdaje- wiedza,
inteligencja- bez intuicji nie znaczą zbyt wiele. Najczęściej prowadzą w
ślepą uliczkę. I pisze to facet zazdroszczący kobietom ich daru.

--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~Qrczak 2012-09-30 10:48
Dnia 2012-09-30 09:22, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Fragile" napisał w wiadomości
> news:i0xhfw0lalrz.1xka214vfqdog$.dlg@40tude.net...
>>>
>> Merci!
>> Pierwsza zawsze najlepsza :) Druga zazwyczaj przekombinowana :)
>> Aż nie chciało mi się wierzyć w ten tran, ale intuicja do spółki z
>> 'wiedzą' zwyciężyła :)
>>
> No i tak zwycięża intuicja do spółki z wiedzą. Bo- jak mi się zdaje-
> wiedza, inteligencja- bez intuicji nie znaczą zbyt wiele. Najczęściej
> prowadzą w ślepą uliczkę. I pisze to facet zazdroszczący kobietom ich
> daru.

Ale wiesz, dar czasem może być i przekleństwem.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Chiron" 2012-09-30 13:41
Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości
>>> Merci!
>>> Pierwsza zawsze najlepsza :) Druga zazwyczaj przekombinowana :)
>>> Aż nie chciało mi się wierzyć w ten tran, ale intuicja do spółki z
>>> 'wiedzą' zwyciężyła :)
>>>
>> No i tak zwycięża intuicja do spółki z wiedzą. Bo- jak mi się zdaje-
>> wiedza, inteligencja- bez intuicji nie znaczą zbyt wiele. Najczęściej
>> prowadzą w ślepą uliczkę. I pisze to facet zazdroszczący kobietom ich
>> daru.
>
> Ale wiesz, dar czasem może być i przekleństwem.
>

Tylko wtedy, kiedy nie można z niego zrobić dobrego użytku. Jak Kassandra,
ostrzegająca bezskutecznie przed czerwonym koniem
--

--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles

Chiron
napisał/a: ~Ikselka 2012-10-05 17:06
Dnia Sat, 29 Sep 2012 00:36:24 +0200, Fragile napisał(a):

>> Ale niejadalna ;P
>>
> Tfu, nie trująca, chciałam napisać :) Bo chyba przecież w spożywczym
> przemyśle się ją stosuje :)

http://bake-a-cake.pl/pl/p/Gliceryna-do-lukru-plastycznego-Dr.Oetker/277

O żeż...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~czeremcha 2012-10-06 09:46
A w UK i Irlandii - powszechnie stosuje się glicerynę /glicerol/ go jako syrop łagodzący przy suchym kaszlu. Od niemowlaka.

http://www.boots.com/en/Tixylix-Toddler-Syrup-150ml_1229334/
http://www.boots.com/en/Tixylix-Honey-Lemon-Glycerol-Oral-Solution-100ml_1129317/
http://www.boots.com/en/Boots-Pharmaceuticals-Tickly-Cough-Relief-150ml-_1236576/

Ale oni w ogóle dziwni są. Mają w wolnej sprzedaży np. syropy z morfiną

Ania
napisał/a: ~Chiron" 2012-10-06 18:08

Użytkownik "czeremcha" napisał w wiadomości
A w UK i Irlandii - powszechnie stosuje się glicerynę /glicerol/ go jako
syrop łagodzący przy suchym kaszlu. Od niemowlaka.

http://www.boots.com/en/Tixylix-Toddler-Syrup-150ml_1229334/
http://www.boots.com/en/Tixylix-Honey-Lemon-Glycerol-Oral-Solution-100ml_1129317/
http://www.boots.com/en/Boots-Pharmaceuticals-Tickly-Cough-Relief-150ml-_1236576/

Ale oni w ogóle dziwni są. Mają w wolnej sprzedaży np. syropy z morfiną


================

U nas kiedyś były też takie lekarstwa. Jako dziecko na bardzo silny ból
brzucha dostawałem krople Inoziemcowa. Jakież było moje zdziwienie, kiedy
przy próbie zakupu takich kropli dla mojego dziecka pan się na mnie dziwnie
popatrzył, a następnie oznajmił, że są wyłącznie na specjalne recepty- bo
zawierają opium.

--

Chiron
napisał/a: ~czeremcha 2012-10-06 18:15
W dniu sobota, 6 października 2012 18:08:19 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:

> U nas kiedyś były też takie lekarstwa.

Właśnie - były. A tam dalej są... Miałam swego czasu butelczynę "Dr Collis Brown mixture" i raz, przy wyjątkowo uporczywym suchym kaszlu, "golnęłam" sobie toto na noc... Zwaliło mnie z nóg natychmiast - nawet nie wiem, czy kaszlałam przez sen

Ania
napisał/a: ~Animka 2012-10-06 19:52
W dniu 2012-10-06 18:08, Chiron pisze:
>
> Użytkownik "czeremcha" napisał w wiadomości
> news:c5594b8a-87e9-41c1-a207-e3a5d33175d3@googlegroups.com...
> A w UK i Irlandii - powszechnie stosuje się glicerynę /glicerol/ go jako
> syrop łagodzący przy suchym kaszlu. Od niemowlaka.
>
> http://www.boots.com/en/Tixylix-Toddler-Syrup-150ml_1229334/
> http://www.boots.com/en/Tixylix-Honey-Lemon-Glycerol-Oral-Solution-100ml_1129317/
> http://www.boots.com/en/Boots-Pharmaceuticals-Tickly-Cough-Relief-150ml-_1236576/
>
> Ale oni w ogóle dziwni są. Mają w wolnej sprzedaży np. syropy z morfiną
>
>
> ================
>
> U nas kiedyś były też takie lekarstwa. Jako dziecko na bardzo silny ból
> brzucha dostawałem krople Inoziemcowa. Jakież było moje zdziwienie, kiedy
> przy próbie zakupu takich kropli dla mojego dziecka pan się na mnie dziwnie
> popatrzył, a następnie oznajmił, że są wyłącznie na specjalne recepty- bo
> zawierają opium.

Taki głupi syrop Tussipet piłam jako dziecko. Lekarze zapisywali, bez
recepty też można było normalnie kupić. Teraz tylko na receptę.


--
animka
napisał/a: ~Fragile 2012-10-06 23:35
Dnia Fri, 5 Oct 2012 17:06:16 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 29 Sep 2012 00:36:24 +0200, Fragile napisał(a):
>
>>> Ale niejadalna ;P
>>>
>> Tfu, nie trująca, chciałam napisać :) Bo chyba przecież w spożywczym
>> przemyśle się ją stosuje :)
>
> http://bake-a-cake.pl/pl/p/Gliceryna-do-lukru-plastycznego-Dr.Oetker/277
>
> O żeż...
>
O kurcze :) Haha :)

PS Może wypróbuj? ;) (Żarcik taki :))

Pozdrawiam,
M.