Pasta kokosowa - Creamed coconut
napisał/a:
~morghul"
2007-08-26 21:01
Witam,
siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
kokosowego.
Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
2-3h w kuchni (brak czasu).
P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
--
Dawid
siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
kokosowego.
Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
2-3h w kuchni (brak czasu).
P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
--
Dawid
napisał/a:
~Wladyslaw Los
2007-08-26 21:04
In article , "morghul"
wrote:
> Witam,
> siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
> wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
> kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
> pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
> gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
> kokosowego.
>
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
> 2-3h w kuchni (brak czasu).
>
> P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
Użyć jako dodatek do curry.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
wrote:
> Witam,
> siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
> wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
> kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
> pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
> gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
> kokosowego.
>
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
> 2-3h w kuchni (brak czasu).
>
> P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
Użyć jako dodatek do curry.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
napisał/a:
~morghul"
2007-08-26 21:11
Po piwku czy zmęczony? ;)
>> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
>> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające
>> siedzenia
>> 2-3h w kuchni (brak czasu).
Nie chciałem pisać, że mi obrzydło ale chyba muszę :).
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
>> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
>> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające
>> siedzenia
>> 2-3h w kuchni (brak czasu).
Nie chciałem pisać, że mi obrzydło ale chyba muszę :).
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-08-26 21:15
** morghul wrote:
> Witam, siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z wyjaśnieniem iż
> jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech kokosowy. Bardzo tłuste i
> bardzo aromatyczne. W temperaturze pokojowej jest twarde, o konsystencji
> margaryny, po ogrzaniu w gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można
> drobinki bielma kokosowego.
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak spożytkować to
> cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia 2-3h w kuchni (brak czasu).
Różne zupy - tajskie, indonezyjskie, hinduskie itp.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> Witam, siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z wyjaśnieniem iż
> jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech kokosowy. Bardzo tłuste i
> bardzo aromatyczne. W temperaturze pokojowej jest twarde, o konsystencji
> margaryny, po ogrzaniu w gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można
> drobinki bielma kokosowego.
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak spożytkować to
> cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia 2-3h w kuchni (brak czasu).
Różne zupy - tajskie, indonezyjskie, hinduskie itp.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
napisał/a:
~morghul"
2007-08-26 21:43
A może coś słodkiego? :) Moja luba pałaszuje wszystko co ma
cukier :)
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
cukier :)
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
napisał/a:
~Ewa (siostra Ani) N."
2007-08-26 22:51
Le dimanche 26 aout 2007 ŕ 21:01:15, dans vous écriviez :
> Witam,
> siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
> wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
> kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
> pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
> gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
> kokosowego.
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
> spożytkować to cudo? Raczej proste i nie wymagające siedzenia
> 2-3h w kuchni (brak czasu).
> P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet kokosowy. Cala
wies sie do nas zlatuje na to.
Ewcia,
swiezo po huraganie Dean
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
napisał/a:
~morghul"
2007-08-27 01:11
> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
> kokosowy. Cala
> wies sie do nas zlatuje na to.
Szczegóły proszę :)
Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
napisał/a:
~morghul"
2007-08-27 01:11
> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
> kokosowy. Cala
> wies sie do nas zlatuje na to.
Szczegóły proszę :)
Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
napisał/a:
~Ewa (siostra Ani) N."
2007-08-27 23:22
Le lundi 27 aout 2007 ŕ 01:11:48, dans vous écriviez :
>> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
>> kokosowy. Cala
>> wies sie do nas zlatuje na to.
> Szczegóły proszę
> Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
1. Zagrzac skondensowane mleko
2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez sitko)
3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki z owej
4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
ps. osobiscie moja specjalnoscia jest wybieranie resztek z puszki po
mleku skondensowanym. Ale lodami tez nie pogardzam.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
napisał/a:
~morghul"
2007-08-29 23:20
> 1. Zagrzac skondensowane mleko
>
> 2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez
> sitko)
>
> 3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki
> z owej
>
> 4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
Hmmm... i nic więcej? Ja to mam o konsytencji masła, twarde jak
kamień kiedy zimne.
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
>
> 2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez
> sitko)
>
> 3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki
> z owej
>
> 4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
Hmmm... i nic więcej? Ja to mam o konsytencji masła, twarde jak
kamień kiedy zimne.
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
napisał/a:
~Panslavista"
2007-08-30 06:41
"morghul" wrote in message
> > 1. Zagrzac skondensowane mleko
> >
> > 2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez
> > sitko)
> >
> > 3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki
> > z owej
> >
> > 4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
>
> Hmmm... i nic więcej? Ja to mam o konsytencji masła, twarde jak
> kamień kiedy zimne.
To jest masło kokosowe, doskonałe do smażenia, lepsze od frytury.
Nie przypala się, a smażone potrawy uzyskują wspaniały smak.
Chętnie bym kupił - produkt bardzo poszukiwany przez smażalnie.
napisał/a:
~Ewa (siostra Ani) N."
2007-09-01 00:53
Le mercredi 29 aout 2007 ŕ 23:20:00, dans vous écriviez :
>> 1. Zagrzac skondensowane mleko
>> 2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez
>> sitko)
>> 3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki
>> z owej
>> 4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
> Hmmm... i nic więcej? Ja to mam o konsytencji masła, twarde jak
> kamień kiedy zimne.
A czy ci napisalam ze masz oziebiac ? :)
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com