pieczarki_i_bakłażan
napisał/a:
~fuksa"
2007-05-07 22:04
było tu kiedyś:
pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona pietruszką
i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i było
pyszne.
kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
nie pamiętam:|
Google mnie olały- może ktoś pomoże? :)
Ola
pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona pietruszką
i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i było
pyszne.
kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
nie pamiętam:|
Google mnie olały- może ktoś pomoże? :)
Ola
napisał/a:
~czeremcha "
2007-05-08 00:34
fuksa napisał(a):
> było tu kiedyś:
>
> pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona
pietruszką
> i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i
było
> pyszne.
> kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
> nie pamiętam:|
Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
jak z pieczarkami.
Ania
--
> było tu kiedyś:
>
> pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona
pietruszką
> i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i
było
> pyszne.
> kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
> nie pamiętam:|
Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
jak z pieczarkami.
Ania
--
napisał/a:
~Anka P."
2007-05-08 08:34
W dniu 2007-05-08 00:34, czeremcha napisał/a:
> Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
> chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
> jak z pieczarkami.
Ja wolę inaczej tego bakłażana. Pokroić, posolić, odsączyć plastry.
Poźniej na patelnię grilową.
Jednocześnie podsmażyć duże ilości cebuli pokrojonej w kostkę, czosnek.
Posiekać dość sporo natki z pietruszki.
Układać warstwami na półmisku, czyli warstwa bakłażana, warstwa cebuli z
czosnkiem, posypać natką. I od nowa - warstwa bakłażana ... itd.
Moja rodzina przepada za bakłażanem w ten sposób, a dzieciaki (2 i 5
lat) mogłyby na obiad zjeść tylko to w naprawdę ogromnych ilościach.
Pozdrawiam
--
Anka P.
> Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
> chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
> jak z pieczarkami.
Ja wolę inaczej tego bakłażana. Pokroić, posolić, odsączyć plastry.
Poźniej na patelnię grilową.
Jednocześnie podsmażyć duże ilości cebuli pokrojonej w kostkę, czosnek.
Posiekać dość sporo natki z pietruszki.
Układać warstwami na półmisku, czyli warstwa bakłażana, warstwa cebuli z
czosnkiem, posypać natką. I od nowa - warstwa bakłażana ... itd.
Moja rodzina przepada za bakłażanem w ten sposób, a dzieciaki (2 i 5
lat) mogłyby na obiad zjeść tylko to w naprawdę ogromnych ilościach.
Pozdrawiam
--
Anka P.
napisał/a:
i_am_me
2017-10-27 10:22
Robię podobnie jak Ty, tylko do tej warstwy z cebulką i czosnkiem dodaję jeszcze domowy farsz pieczarkowy Ole! ze słoika i robi się jeszcze bardziej apetyczne. :) Ten farsz doprawiam tylko solą i pieprzem, czasem kolendrą. Jest dość praktyczny.