pieczarki_i_bakłażan

napisał/a: ~fuksa" 2007-05-07 22:04
było tu kiedyś:

pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona pietruszką
i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i było
pyszne.
kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
nie pamiętam:|

Google mnie olały- może ktoś pomoże? :)

Ola
napisał/a: ~czeremcha " 2007-05-08 00:34
fuksa napisał(a):

> było tu kiedyś:
>
> pieczarki surowe w plastry w zalewę z oliwy z czosnkiem, zielona
pietruszką
> i cytryną (sól, pieprz zapewne też były:)- zrobiłam wtedy na bieżąco i
było
> pyszne.
> kojarzy mi się, ze ktoś podał, ze podobnie można zrobić bakłażana i dalej
> nie pamiętam:|

Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
jak z pieczarkami.

Ania

--
napisał/a: ~Anka P." 2007-05-08 08:34
W dniu 2007-05-08 00:34, czeremcha napisał/a:

> Było chyba tak, że bakłażana trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić, po
> chwili odsączyć i zgrillować albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. I dalej,
> jak z pieczarkami.

Ja wolę inaczej tego bakłażana. Pokroić, posolić, odsączyć plastry.
Poźniej na patelnię grilową.
Jednocześnie podsmażyć duże ilości cebuli pokrojonej w kostkę, czosnek.
Posiekać dość sporo natki z pietruszki.
Układać warstwami na półmisku, czyli warstwa bakłażana, warstwa cebuli z
czosnkiem, posypać natką. I od nowa - warstwa bakłażana ... itd.
Moja rodzina przepada za bakłażanem w ten sposób, a dzieciaki (2 i 5
lat) mogłyby na obiad zjeść tylko to w naprawdę ogromnych ilościach.

Pozdrawiam
--
Anka P.
napisał/a: i_am_me 2017-10-27 10:22
~Anka napisal(a): W dniu 2007-05-08 00:34, czeremcha napisał/a:
Układać warstwami na półmisku, czyli warstwa bakłażana, warstwa cebuli z
czosnkiem, posypać natką. I od nowa - warstwa bakłażana ... itd


Robię podobnie jak Ty, tylko do tej warstwy z cebulką i czosnkiem dodaję jeszcze domowy farsz pieczarkowy Ole! ze słoika i robi się jeszcze bardziej apetyczne. :) Ten farsz doprawiam tylko solą i pieprzem, czasem kolendrą. Jest dość praktyczny.