Pieczenie ziemniaków

napisał/a: ~Stokrotka" 2011-10-11 22:20


> Surowe, obrane, bez pszypraw i bez żadnego tłuszczu, tylko posolone,
> nie za mało soli, ale lepiej nie dosolić niż pszesolić, bo dosolić można
> na tależu,
> pokrojone dość drobno, na kawałki, potem na plasterki 1/2-3/4 cm.

Smaruję tylko spud naczynia smalcem,
zdrowo i szybciej bez tłuszczu na wieżhu.

> --
> (tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Aicha 2011-10-11 22:29
W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:

> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?

Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
napisał/a: ~Krzysztof_Tabaczyński 2011-10-12 19:36

Użytkownik "Aicha" napisał w wiadomości
>W dniu 2011-10-04 11:03, Kamikaze pisze:
>
>> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej
>> czy od razu surowe wsadzić do piekarnika?
>
> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa Knorra
> borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i zmieszana z
> tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się gęsty sos.
> Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.

Zer żółty ma około 50% tłuszczu...

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
napisał/a: ~Aicha 2011-10-12 20:01
W dniu 2011-10-12 19:36, Krzysztof Tabaczyński pisze:

>> Moje dzisiejsze zapiekane: warstwa podgotowanych, pokrojonych na
>> plasterki, cebulka podsmażona, warstwa ziemniaków, na wierzch zupa
>> Knorra borowikowa rozpuszczona w wywarze z kilku suszonych grzybków i
>> zmieszana z tymiż grzybkami - pokrojonymi, z czego w sumie zrobił się
>> gęsty sos. Tłuszczu zero. Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...

Wiem. Dlatego "zewnętrznego" tłuszczu zero.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
napisał/a: ~Stokrotka" 2011-10-12 20:11


>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>
> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>
A knorr pewnie 50% hemi.

--
(tekst w nowej ortografi: óu, chh, rzż lub sz, -ii -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
napisał/a: ~Aicha 2011-10-12 21:40
W dniu 2011-10-12 20:11, Stokrotka pisze:

>>> ... na wierzch zupa Knorra ...
>>> ....Posypane startym serem żółtym wędzonym.
>>
>> Zer żółty ma około 50% tłuszczu...
>>
> A knorr pewnie 50% hemi.

A co to jest hema? Bo ja tylko taki sklep znam :)
A poza tym ja się składam w 100% z chemii, ale może Ty masz inaczej :)

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku