Placki_ziemniaczane_-_mrożenie_masy?

napisał/a: ~artustas" 2012-12-07 23:05
Zima to placków się zachciewa:).
Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy na
placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by było
z zamrażalnika.
Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.

A, i jak macie jakiś fajny szybki przepis do placków a`la po węgiersku,
chętnie skorzystam.

--
Pozdrawiam
Artur
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 23:16
Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):

> Zima to placków się zachciewa:).
> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy na
> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by było
> z zamrażalnika.
> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>


Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
na słodkawy na skutek pewnych procesów.

> A, i jak macie jakiś fajny szybki przepis do placków a`la po węgiersku,
> chętnie skorzystam.

Placki jak placki, ale wkłaaaaaaad... Zawsze jak robię gulasz z pręgi i mi
zostanie tyle, że nie starczy na pełne porcje, to mrożę ten gulasz do
placków na później albo na drugi dzień robię je od razu.
Czyli placek jak placek (byle duży, chrupiący, czyli użyty od razu, bez
czekania - więc smażę na dwóch patelniach), na placek gulasz, złożyć na
pół, na wierzch jeszcze sos z gulaszu, na sos ser żółty starty i smażone
pieczarki, a obok kiszony lub diabelski ogóreczek
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~tomjas 2012-12-07 23:28
On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>
>> Zima to placków się zachciewa:).
>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy na
>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by było
>> z zamrażalnika.
>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>
>
>
> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>
Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
napisał/a: ~artustas" 2012-12-07 23:36
>> Zima to placków się zachciewa:).
>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy
>> na
>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by
>> było
>> z zamrażalnika.
>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>
>
>
> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>

Masa parę godzin leżała w lodówce, zczerniała tylko z góry - normalne, ale
po usmażeniu nie straciła wartości smakowych:).
Wiem, jak "smakują" przemrożone ziemniaki dlatego pytam, może jakaś
nadzieja....


>> A, i jak macie jakiś fajny szybki przepis do placków a`la po węgiersku,
>> chętnie skorzystam.
>
> Placki jak placki, ale wkłaaaaaaad... Zawsze jak robię gulasz z pręgi i mi
> zostanie tyle, że nie starczy na pełne porcje, to mrożę ten gulasz do
> placków na później albo na drugi dzień robię je od razu.
> Czyli placek jak placek (byle duży, chrupiący, czyli użyty od razu, bez
> czekania - więc smażę na dwóch patelniach), na placek gulasz, złożyć na
> pół, na wierzch jeszcze sos z gulaszu, na sos ser żółty starty i smażone
> pieczarki, a obok kiszony lub diabelski ogóreczek


Kusi mnie cokolwiek innego niż sos z pieczarek który praktykowałem, ślina mi
cieknie na samą myśl placka z sosem z wołowiny:)
napisał/a: ~artustas" 2012-12-07 23:38
Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>
>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej masy
>>> na
>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko by
>>> było
>>> z zamrażalnika.
>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>
>>
>>
>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>
> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.

Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd. o
ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
napisał/a: ~Qrczak 2012-12-07 23:53
Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
> Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>
>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>> masy na
>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>> by było
>>>> z zamrażalnika.
>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>
>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>> smak
>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>
>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>
> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .

Kup placki w proszku.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Qrczak 2012-12-07 23:54
Dnia 2012-12-07 23:36, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>> masy na
>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>> by było
>>> z zamrażalnika.
>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>
>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają smak
>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>
> Masa parę godzin leżała w lodówce, zczerniała tylko z góry - normalne,
> ale po usmażeniu nie straciła wartości smakowych:).
> Wiem, jak "smakują" przemrożone ziemniaki dlatego pytam, może jakaś
> nadzieja....

I myślisz, że jak je zetrzesz, to smak przemrożenia się cudownie ulotni?

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 23:54
Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:53:08 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
>> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>>
>>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>>> masy na
>>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>>> by było
>>>>> z zamrażalnika.
>>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>>
>>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>>> smak
>>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>>
>>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>>
>> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
>> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
>
> Kup placki w proszku.
>
> qr.a

Niby taka rozumiata jesteś, a nie rozumiesz, ze miała być surowa masa.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-07 23:56
Dnia 07 Dec 2012 22:28:15 GMT, tomjas napisał(a):

> nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
> w piekarniku

Eee, będą ciemne, flakowate albo drewnowate, no i smak też już zupełne
inny.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Qrczak 2012-12-07 23:57
Dnia 2012-12-07 23:54, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:53:08 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>>> Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
>>> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>>>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>>>> masy na
>>>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>>>> by było
>>>>>> z zamrażalnika.
>>>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>>>
>>>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>>>> smak
>>>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>>>
>>>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>>>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>>>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>>>
>>> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
>>> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
>>
>> Kup placki w proszku.
>>
>> qr.a
>
> Niby taka rozumiata jesteś, a nie rozumiesz, ze miała być surowa masa.

Te z pudełka przed smażeniem też są masa surową.

qr.a
--
i w odróżnieniu od innych nieciemną masą są
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-08 00:01
Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:57:41 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-12-07 23:54, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 07 Dec 2012 23:53:08 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2012-12-07 23:38, obywatel artustas uprzejmie donosi:
>>>> Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
>>>> news:slrnkc4rbv.btv.tomjas@krusty.localdomain...
>>>>> On Fri, 7 Dec 2012 23:16:21 +0100, Ikselka wrote:
>>>>>> Dnia Fri, 7 Dec 2012 23:05:51 +0100, artustas napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Zima to placków się zachciewa:).
>>>>>>> Ale do rzeczy, tak sobie pomyślałem czy nie można zamrozić gotowej
>>>>>>> masy na
>>>>>>> placki. Robię je w sokowirówce, trochę z tym roboty, a tak na szybko
>>>>>>> by było
>>>>>>> z zamrażalnika.
>>>>>>> Praktykował ktoś?, pytam bo mam zamiar spróbować.
>>>>>>
>>>>>> Surowe ziemniaki nie znoszą mrożenia. Tak sądzę, ponieważ nawet te
>>>>>> nadmarznięte zamieniają się w breję oraz/albo przynajmniej zmieniają
>>>>>> smak
>>>>>> na słodkawy na skutek pewnych procesów.
>>>>>>
>>>>> Dokładnie - masa surowych kartofli nie nadaje się do mrożenia. Za to
>>>>> można nasmażyć placków i je pomrozić. Potem wystarczy odgrzać np.
>>>>> w piekarniku - dzięki temu pozbędą się trochę tego nadmiaru tłuszczu.
>>>>
>>>> Właśnie o to chodzi, aby mieć świeże prosto z patelni, bez mrożenia itd.
>>>> o ten proces "technologiczny" mi chodzi:) .
>>>
>>> Kup placki w proszku.
>>>
>>> qr.a
>>
>> Niby taka rozumiata jesteś, a nie rozumiesz, ze miała być surowa masa.
>
> Te z pudełka przed smażeniem też są masa surową.
>

Nie surową, tylko liofilizowaną 3-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~rageofhonor" 2012-12-09 12:27

Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości
>
> Kup placki w proszku.

Placki w proszku to syf. Pełno w nich chemii na dodatek te wszystkie
zawierają jajko. Ta wersja mi nie smakuje tak dobrze. Zjem bo zjem ale to
nie jest to.



Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki powinny
tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i odrobiny mąki
przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla smaku. Jak bylem mały
to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie na oleju tylko na maśle
lub ghee.