Placki_ziemniaczane_-_mrożenie_masy?

napisał/a: ~masti 2012-12-09 13:50
Dnia pięknego Sun, 09 Dec 2012 12:27:53 +0100 osobnik zwany rageofhonor
napisał:

> Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości
> news:50c27351$0$1308$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Kup placki w proszku.
>
> Placki w proszku to syf. Pełno w nich chemii na dodatek te wszystkie
> zawierają jajko. Ta wersja mi nie smakuje tak dobrze. Zjem bo zjem ale
> to nie jest to.
>
>
>
> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki
> powinny tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i
> odrobiny mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla
> smaku. Jak bylem mały to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie
> na oleju tylko na maśle lub ghee.

a w życiu. Prawdziwe tylko na smalcu



--
mst gazeta pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
napisał/a: ~Stefan" 2012-12-09 14:02

Użytkownik "rageofhonor" napisał w wiadomości

> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki powinny
> tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i odrobiny
> mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla smaku. Jak bylem
> mały to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie na oleju tylko na
> maśle lub ghee.
Na Podkarpaciu biedni chłopi na przednówku robili takie placki (no może bez
pieprzu) i nie na maśle tylko na blasze.
Potem się dorobili i smażyli na maśle ( co go paniusie na targu nie kupiły).
Ale najbardziej chrupkie to tylko na smalcu...
pozdr
Stefan

napisał/a: ~rageofhonor" 2012-12-10 00:40

Użytkownik "Stefan" napisał w wiadomości
>
> Użytkownik "rageofhonor" napisał w wiadomości
> news:50c475b5$0$26698$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki powinny
>> tam być. Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i odrobiny
>> mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla smaku. Jak
>> bylem mały to takie placki robiła babcia z mamą. Smażone nie na oleju
>> tylko na maśle lub ghee.
> Na Podkarpaciu biedni chłopi na przednówku robili takie placki (no może
> bez pieprzu) i nie na maśle tylko na blasze.
> Potem się dorobili i smażyli na maśle ( co go paniusie na targu nie
> kupiły).
> Ale najbardziej chrupkie to tylko na smalcu...

Ze smalcem nie próbowałem ale pamiętam że olej dawał brzydki zapach i były
strasznie tłuste. Masło niestety łatwo się przypala czyli trzeba było często
wycierać patelnię i dawać nowe masło. Ghee ma zalety oleju i masła. Smak
daje jak po maśle i można smażyć w wysokich temperaturach bez przypalania.
Niestety trzeba najpierw samemu zrobić Ghee. Ziemniaki najlepiej zetrzeć na
drobne paski robotem kuchennym a potem blenderem prawie wszystko zmielić na
papkę i przyprawić. Niestety do mojego robota nie ma nasadki która od razu
by robiła papkę. Nadmiar wody odlać. Nakładam papkę chochlą uzyskując
grubość ok. 0,5 cm. Im cieniej tym lepiej.
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-10 01:28
Dnia Mon, 10 Dec 2012 00:40:39 +0100, rageofhonor napisał(a):

> Ziemniaki najlepiej zetrzeć na
> drobne paski robotem kuchennym a potem blenderem prawie wszystko zmielić na
> papkę i przyprawić. Niestety do mojego robota nie ma nasadki która od razu
> by robiła papkę. Nadmiar wody odlać.

Tyle roboty, a po co, skoro istnieje sokowirówka. I pozostaje tylko
odpowiednią ilość soku... dolać.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Anai 2012-12-10 11:34
W dniu 09.12.2012 12:27, rageofhonor pisze:


> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki
> powinny tam być.


> Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i
> odrobiny mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla
> smaku.
Jak to się ma do tego powyżej?
To wyłącznie z ziemniaków, czy może wyłącznie z ziemniaków, odrobiny
mąki i czegoś tam jeszcze? :P

Uwielbiam takich samozwańczych super-specjalistów od wszystkiego
co to Wszystko-Muszą-Wiedzieć-Lepiej... brr... :)
Już mnie ostatnio taka jedna przekonywała, że podając przepis na
galaretę z nóg wieprzowych wprowadzam ludzi w błąd i powinnam zmienić
tytuł, ponieważ nie t y l k o nogi on zawiera :/


--
Pozdrówki
Anai

***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
napisał/a: ~rageofhonor" 2012-12-10 16:02

Użytkownik "Anai" napisał w wiadomości
>W dniu 09.12.2012 12:27, rageofhonor pisze:
>
>
>> Jak sama nazwa wskazuje placki ziemniaczane czyli tylko ziemniaki
>> powinny tam być.
>
>
>> Prawdziwe placki są tylko i wyłącznie z ziemniaków i
>> odrobiny mąki przyprawione solą i pieprzem i może trochę maggi dla
>> smaku.
> Jak to się ma do tego powyżej?
> To wyłącznie z ziemniaków, czy może wyłącznie z ziemniaków, odrobiny mąki
> i czegoś tam jeszcze? :P

Miałem na myśli że większość dodaje jeszcze inne składniki oprócz
ziemniaków. np jajka itp.
Co z plackami ziemniaczanymi nie ma już wiele wspólnego bo robią już wtedy
omlet ziemniaczany który ma całkiem inny smak. Nie spotkałem jeszcze budki
oferującej placki która by nie stosowała jajka i oleju. Może nie potrafią
robić placków z samych ziemniaków.

napisał/a: ~rageofhonor" 2012-12-10 16:03

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Mon, 10 Dec 2012 00:40:39 +0100, rageofhonor napisał(a):
>
>> Ziemniaki najlepiej zetrzeć na
>> drobne paski robotem kuchennym a potem blenderem prawie wszystko zmielić
>> na
>> papkę i przyprawić. Niestety do mojego robota nie ma nasadki która od
>> razu
>> by robiła papkę. Nadmiar wody odlać.
>
> Tyle roboty, a po co, skoro istnieje sokowirówka. I pozostaje tylko
> odpowiednią ilość soku... dolać.

Mam sokowirówkę ale ona robi zbyt drobną papkę. Papka musi mieć odpowiednią
konsystencję.
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-10 16:18
Dnia Mon, 10 Dec 2012 16:03:49 +0100, rageofhonor napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości

>> Tyle roboty, a po co, skoro istnieje sokowirówka. I pozostaje tylko
>> odpowiednią ilość soku... dolać.
>
> Mam sokowirówkę ale ona robi zbyt drobną papkę. Papka musi mieć odpowiednią
> konsystencję.

Czyli zależy od konstrukcji sokowirówki może, bo moja robi takie
mini-wiórki, nie papkę - i to jest bardzo dobre na placki.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~rageofhonor" 2012-12-10 16:55

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Mon, 10 Dec 2012 16:03:49 +0100, rageofhonor napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Czyli zależy od konstrukcji sokowirówki może, bo moja robi takie
> mini-wiórki, nie papkę - i to jest bardzo dobre na placki.

Mini wiórki? Czyli placki wychodzą jak Rösti (roesti)? Też bardzo dobry
przysmak ziemniaczany. Chyba jeszcze nie robiłem, ale jadłem.
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-10 17:23
Dnia Mon, 10 Dec 2012 16:55:05 +0100, rageofhonor napisał(a):

> Mini wiórki? Czyli placki wychodzą jak Rösti (roesti)?

Nie, absolutnie nie, ponieważ wiórki sa naprawdę mikroskopijne - ale są
widoczne, nie jest to bezpostaciowa masa.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~czeremcha 2012-12-10 17:29
A ja si.e z kolei nie spotkałam z przepisem na placki bez jajek. Za to - smażąc placki - mąki do nich nie dodaję.

Czytając o tym, że twoja mama i babcia nie dodawały jajek - skojarzyło mi się, że moje antenatki miały coś w rodzaju nabożnego stosunku do jajek i używały ich mało. 5 jajek w przepisie na ciasto stanowiło o tym, że było to ciasto "drogie". Babcia hodowała kilka kur /w mieście, w ogródku/ więc może to stąd wynikało. Bo żal było kupować coś, co własna kura przecież zniesie, a z drugiej strony - duża rodzina konsumowała sporo jajek i 5 jajek na raz do ciasta wydawało się rozrzutnością. No i jakość jajek sklepowych była inna niż teraz.

Może u was było podobnie?

Ania
napisał/a: ~Ikselka 2012-12-10 17:33
Dnia Mon, 10 Dec 2012 08:29:02 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> A ja si.e z kolei nie spotkałam z przepisem na placki bez jajek. Za to - smażąc placki - mąki do nich nie dodaję.

Dodaję JEDNO jajko, łyżkę-dwie mąki, pieprz i pół cebuli startej razem z
ziemniakami. Od zawsze tak robiła placki moja mama. Cebula i pieprz muszą
być nawet kiedy placki mają być z cukrem i śmietaną czy borówkami z
gruszką, nie tylko po węgiersku czy na inny słony sposób. Bardzo lubię tę
grę smaków - słodycz plus cebula i pieprz w ziemnaiczanym cieście.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)