pomysł na obiad bezmięsny ...

napisał/a: ~ISKA 2012-10-10 16:07
....stare to jak świat, ale jakże zapomniałam że pyszne i syte!.

ziemniaków - na oko- zależnie od tego kto jaką ma rodzinę
(ja miałam z 1/2 kg może ciut więcej)
4 jaja ugotowane na twardo
1 jajko surowe
jedna duża cebula
1/2 pieczarek
ząbek czosnku
1łyżka śmietany gęstej
1 serek(prostokątny) topiony smak wedle uznania
1łyzka płaska przyprawy do ziemniaków
ogórek kiszony
bułka tarta
i garść męska, dwie damskie ;) mąki najzwyklejszej do
zagniecenia masy

ziemniaki ostudzone przepuściłam przez maszynkę razem z
ząbkiem czosnku, 1/4 cebuli do tego i 4ema surowymi pieczarkami.
jajka posiekałam nożem w kosteczkę(nieregularną to wskazówka dla
pedantów/ek)
masą zagniotłam z przyprawą do ziemniaków i mąką pszenną i jednym
surowym jajkiem- ugotowane jajka na koniec. z masy formowałam kotleciki
na grubość centymetra i obwodzie zakrętki od małego słoika po czym
obtaczałam w bułce i smażyłam na wolnym ogniu(kuchenki
naturalnie)kotlety po usmażeniu można odsączyć z tłuszczyku na ręczniku
papierowym.

pieczarki starłam na jarzynówce i poddusiłam(7min) na wcześniej
podsmażonej resztce cebuli. kiedy puściła sok, dodałam łyżkę śmietany
pół rosołku w kostce(wedle uznania, jednak nie za dużo bo przyprawa jest
juz słona)i szczyptę majeranku. kiedy wszystko pięknie zmiękło(3min)
zaczęłam dodawać pokrojony w spore kosteczki serek topiony w celu
zagęszczenia - jednocześnie mieszając by się rozpuścił.

na lekko ostygnięte kotleciki nakładamy sos z pieczarek i super
chrupkiego ogórka kiszonego produkcji własnej najlepiej.

smacznego




--
Jestę Aniołę mówię ci...
napisał/a: ~khanula@gazeta.pl 2012-10-11 23:13
W dniu środa, 10 października 2012 16:07:39 UTC+2 użytkownik ISKA napisał:
> ....stare to jak świat, ale jakże zapomniałam że pyszne i syte!.
>
>
>
> ziemniaków - na oko- zależnie od tego kto jaką ma rodzinę
>
> (ja miałam z 1/2 kg może ciut więcej)
>
> 4 jaja ugotowane na twardo
>
> 1 jajko surowe
>
> jedna duża cebula
>
> 1/2 pieczarek
>
> ząbek czosnku
>
> 1łyżka śmietany gęstej
>
> 1 serek(prostokątny) topiony smak wedle uznania
>
> 1łyzka płaska przyprawy do ziemniaków
>
> ogórek kiszony
>
> bułka tarta
>
> i garść męska, dwie damskie ;) mąki najzwyklejszej do
>
> zagniecenia masy
>
>
>
> ziemniaki ostudzone przepuściłam przez maszynkę razem z
>
> ząbkiem czosnku, 1/4 cebuli do tego i 4ema surowymi pieczarkami.
>
> jajka posiekałam nożem w kosteczkę(nieregularną to wskazówka dla
>
> pedantów/ek)
>
> masą zagniotłam z przyprawą do ziemniaków i mąką pszenną i jednym
>
> surowym jajkiem- ugotowane jajka na koniec. z masy formowałam kotleciki
>
> na grubość centymetra i obwodzie zakrętki od małego słoika po czym
>
> obtaczałam w bułce i smażyłam na wolnym ogniu(kuchenki
>
> naturalnie)kotlety po usmażeniu można odsączyć z tłuszczyku na ręczniku
>
> papierowym.
>
>
>
> pieczarki starłam na jarzynówce i poddusiłam(7min) na wcześniej
>
> podsmażonej resztce cebuli. kiedy puściła sok, dodałam łyżkę śmietany
>
> pół rosołku w kostce(wedle uznania, jednak nie za dużo bo przyprawa jest
>
> juz słona)i szczyptę majeranku. kiedy wszystko pięknie zmiękło(3min)
>
> zaczęłam dodawać pokrojony w spore kosteczki serek topiony w celu
>
> zagęszczenia - jednocześnie mieszając by się rozpuścił.
>
>
>
> na lekko ostygnięte kotleciki nakładamy sos z pieczarek i super
>
> chrupkiego ogórka kiszonego produkcji własnej najlepiej.
>
>
>
> smacznego

troche pracochlonne, ale musze sprobowac