PRZEPISY OD 10m-ca

napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:08
Pyszna zupka dla maluszka

* 1 ziemniak
* 20 dkg ugotowanego kurczaka
* 2 marchewki
* 0,5 pietruszki
* kawałeczek selera
* jedno żółtko
* woda
* szczypta soli

Marchewkę, seler i pietruszkę utrzeć na drobnej tarce, ugotować wraz z ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Nastepnie dodać kurczaka i żółtko i zagnieść wszystko widelcem lub zmiksować. Wystudzić i podać.

.DANIE INDYK Z KASZĄ

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż

Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.



.KURCZAK W POTRAWCE

- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)

Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.

KRUPNIK NA CIELĘCINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.
Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.



ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.



INDYK Z MAKARONEM

- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).

7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.

8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postępowanie jak wyżej


9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM

- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej

Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć

5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)

Skład:
kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.

11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
Skład:
2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

Papka rybno gryczana

• 10 gr płatków gryczanych
• 100 ml wody
• 100 gr łagodnego jabłka
• 10g ugotowanego łososia
• łyżka masła
• koperek
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki gryczane. Zagotuj dodaj rybę, masło i majeranek, zmiksuj.

Ryba z jabłkiem
• jedno jabłko
• 10 g ugotowanej rybki
• łyżeczka masła
• odrobina wody
• koperek suszony
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.

Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.

Szpinak z mleczkiem
• ¼ opakowania mrożonego szpinaku
• 1 łyżeczka masła
• mleko modyfikowane lub jogurt
• sól
• pieprz

Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj.

Zupka pomidorowo-marchewkowa
- dojrzały pomidor
- pół marchewki
- pół litra wywaru drobiowego
- łyżeczka masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa

50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację.
1 porcja dla malucha = 20–30 g

Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku.
Ziemniak wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorace
napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:09
chcialabym dodac ze jezli komus nie pasuja skladniki w przepisach to nie dodawajcie ich, albo tych zupek/deserkow nie robcie. przepisy sa z roznych stron internetowych wiec zlosliwe komentarze(na temat przyzadzania) sa zbedne.

P.S. DODAWAJCIE SWOJE PRZEPISY :)
napisał/a: Fligo 2008-08-25 13:28
witam. mam 10 msc synka, który jest dość wybredny co do jedzenia. o kaszce mogę zapomnieć., nie chce żadnej. co dać mu na kolację żeby dłużej pospał (2 razy w nocy daję mu jeść)
napisał/a: aleksia4 2008-08-26 13:17
Miałam podobny problem,ale zaczelam dodawac do mleczka kaszke kukurydziana.uzyskuje mleko bardzo gestej konsystencji i spokojnie synek wysypia sie cala noc poniewaz ma zapełniony brzuszek.
napisał/a: Fligo 2008-08-26 13:29
aleksia napisal(a):Miałam podobny problem,ale zaczelam dodawac do mleczka kaszke kukurydziana.uzyskuje mleko bardzo gestej konsystencji i spokojnie synek wysypia sie cala noc poniewaz ma zapełniony brzuszek.


witam też próbowałam wczoraj zagęścić mleko kaszką ale do buzi nie chciał wziąć. może kilka dni i polubi. też bym chciała przesypiać całe noce. Zazdroszczę!!!
napisał/a: jolunia30 2008-08-26 21:06
ja czasem swojemu dziecku na kolacje daję coś innego mlecznego, czyli np. koktajl jogurtowy z gerbera a do tego jakieś biszkopciki, chrupki kukurydziane, czasem podaję też jakiś deserek owocowy z ryżem albo drobniutkimi kluseczkami.
napisał/a: olika7 2008-08-27 18:21
gosiaf, a próbowałaś dodawać jakieś owocki do tej kaszki? Ja dodaję jakiś mus owocowy gerbera i moje dzieciątko wsuwa kaszkę aż miło patrzeć.
ania2012
napisał/a: ania2012 2008-08-27 18:34
Też mam 10 miesięczną córeczkę i ona też nie lubi kaszki:confused:
Olikamuszę wypróbować Twój sposób. Ja daje małej kaszkę rano i na noc na śpiąco - wtedy zjada. W ciągu dnia podaje jej przeciery owocowe, jogurciki, zupki i obiadki. Jako przekąskę oczywiście biszkopty i chrupki kukurydziane.
napisał/a: malgosmal 2008-08-29 10:25
a moja córa zaczęła 9 miesiąc, je kaszkę na śniadanko i kolację a i tak budzi się w nocy 2 razy i nie da się zadowolić tylko piciem z butelki; czy to możliwe że dziecko przyzwyczaja się i o stałych (mniej więcej) godzinach się budzi? może któraś mama wie jak to zmienić??? dodam, że tata też nie wystarcza, mimo dobrej woli :)
napisał/a: astra82 2008-09-03 08:51
Na kolacje zamiast tradycyjnej kaszki mozna podac zupke. Niemniej nalezy pamietac, ze niemowlaczkowi w tym wieku nadal nalezy zapewnic przynajmniej 2 mleczne posilki w ciagu dnia, np. na sniadanie i na podwieczorek. Na obiad natomiast, zamiast zupki, mozna przygotowac np. purée z ziemniaczkow, gotowana marchewke z maselkiem i szczypta cukru + gotowana na parze i zduszona widelcem rybke, czy cos w tym stylu. Jesli dzieciaczek jest niejadkiem z takiego obiadku mozna uformowac male kuleczki i podac maluszkowi do samodzielnego jedzenia :).
napisał/a: arilika 2008-09-06 10:48
mal76 napisal(a):a moja córa zaczęła 9 miesiąc, je kaszkę na śniadanko i kolację a i tak budzi się w nocy 2 razy i nie da się zadowolić tylko piciem z butelki; czy to możliwe że dziecko przyzwyczaja się i o stałych (mniej więcej) godzinach się budzi? może któraś mama wie jak to zmienić??? dodam, że tata też nie wystarcza, mimo dobrej woli :)


moja tez się budzi,ale co 3g.i przystawiam ją do piersi,godzine przed snem zjada kaszke Bobovita-smaczny sen....
napisał/a: ASHANTI3 2009-01-03 12:02
Sądzę ze nie będzie tutaj złośliwych komentarzy , uważam że wpadłaś na super pomysł , aby zamieścić te przepisy tutaj , gdyż pełno jest tematów co , kiedy , ile , a tu w Twoim temacie jest wszystko . NAPRAWDE SUPER!!!!!!!!!!!
Mam tylko jedno pytanie które przepisy sprawdzałaś??Wiesz mój maluch nie bardzo mógł jeść to co mu gotowałam , bolał go brzuszek , wiec jesteśmy na słoiczkach , ale chce spróbować znowu sama mu ugotować , bo wiem ze tak czasami jest z tymi naszymi maluchami , że potrzebują więcej czasu.
pozdrawiam