PRZEPISY OD 11m-ca

napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:11
KLUSECZKI Z TWAROŻKU [od 11. miesiąca życia]składniki:
1/2 kostki tworożku śmietanowego
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru pusruPrzygotowanie.

jajko umyj. oddziel zółtko od białka. żółtko zetrzyj z cukrem pudrem na pulchną masę, a białko na sztywną pianę. ser wymieszaj delikatnie z pianą i utartym żółtkiem. oraz przesianą przez sito mąką. zagotuj w rondelku wodę. łyżką odcinaj kluseczki i wrzucaj do wody. zagotuj. potem postaw na wolnym ogniu pod przykryciem na około 5 minut. nie doprowadzając do wrzenia. Kluseczki podawaj ze świeżym masełkiem

6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)

Skład:
3 łyżeczki kleiku ryżowego, ½ średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
Przepis:
jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy – wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
½ średniego jabłka, ½ średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis:
owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

6. Bukiet warzyw z jajkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
2-3 gałązki kalafiora, mały ziemniak, ½ marchewki, jajko , 2 łyżeczki masła, ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Przepis:
warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkładamy łyżeczkę masła , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą do ścięcia się. Następnie podrobione warzywa i ścięte jajko układamy na talerzyku z dodatkiem masła, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.

7. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
Skład:
1 jajo, 2 płaskie łyżki masła, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka mleka.
Przepis:
szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzątkiem przez 1 minutę. Gotujemy wodę w garnku. Spodeczek smarujemy masłem i wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Pasta z grochu

• garść ugotowanego grochu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• ząbek czosnku
• pieprz, sól
Ugotowany groch zmiksuj na pastę z rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą i przyprawami. Możesz ta pastę podać samą, na kawałeczku chleba, lub jako dip do maczania warzyw.

Ogórkowa

• chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
• 1 mała marchewka
• ½ pietruszki
• mały kawałek selera
• ½ pora
• koperek
• łyżeczka masła
• ½ ziemniaka
• 1 mały ogórek kwaszony
• woda
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

Gulasz z królika

• 250 g mięsa z królik
• sól
• pieprz
• zioła prowansalskie
• włoszczyzna
• marchewka
• łyżka mąki pszennej
• koperek
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

Ryba z fasolką
• 50 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej
• filet mintaja, dorsza lub morszczuka
• 2 pomidory
• posiekana natka pietruszki
• mały ząbek czosnku w łupince
• sól, pieprz, zioła prowansalskie
• oliwa z oliwek
Filet ugotuj na parze podziel na mniejsze kawałki.

Fasolkę ugotuj - najlepiej na parze. Pokrój na kawałki.

Pomidora sparz wrzątkiem, obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój.

Na patelnię nalej oliwę, połóż ząbek czosnku. Podgrzewaj oliwę na średnim ogniu by przeszła aromatem czosnku. Po wyjęciu czosnku dodaj pomidory, dopraw. Kiedy pomidory zmiękną dodaj fasolkę i rybkę, posyp natką pietruszki.

Bułeczkowe zwierzątka z pastą
- pół piersi kurczaka upieczonej w folii (lub ugotowanej na parze)
- łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta rozmarynu
- łyżeczka masła
- cienka kromeczka miękkiej bułki wrocławskiej
Ugotowanego kurczaka zmiksuj z masłem i rozmarynem na jednolitą masę, dodaj koperek. Pół cienkiej kromeczki bułki posmaruj pastą i nakryj drugą połówką. Za pomocą foremki do ciasteczek wytnij z kanapeczek np. kształt zwierzątka. Włóż do pudełka, dołóż obrane pomidorki koktajlowe. Weź w butelce wodę do popicia odpowiednią dla niemowląt, np. Dobrawa, Nestlé Aquarel, Gerber.

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
– jajko,
– 2 płaskie łyżeczki masła,
– 1 łyżka mleka,
– 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Szczypiorek opłucz i osusz, pokrój. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Spodeczek uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją szczypiorkiem.

Galaretka z soku owocowego
• ¾ szklanki soku
• łyżeczka cukru
• ½ łyżeczki żelatyny
• niewielka ilość wody
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W garnuszku zagotuj wodę rozpuść w niej żelatynę i zagotuj. Dodaj sok, cukier i wymieszaj. Przelej do kompotierek, ostudź i wstaw do lodówki by stężały.

Czerwona galaretka
• ½ szklanki owoców malin i czerwonych porzeczek
• łyżeczka cukru
• ½ łyżeczki żelatyny
• ¾ szklanki wody
Owoce przebierz, opłucz i przetrzyj przez gęste sitko. Do szklanki odlej 4 łyżki wody i namocz w niej żelatynę. W garnuszku zagotuj wodę dodaj cukier i miazgę owocową, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przelej do kompotierek, ostudź i wstaw do lodówki by stężały.

Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym

– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1/2 średniego jabłka,
– 2 łyżki naturalnego jogurtu,
– łyżeczka cukru,
– 1/5 szklanki wody.
Jabłko (najlepiej winne, niezbyt słodkie) starannie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie dodaj uprzednio starte jabłko, kleik ryżowy i wszystko starannie wymieszaj. Wyłóż deser na talerzyk. Możesz w nim zrobić niewielkie zagłębienie, by wlać w nie jogurt naturalny. Podawaj dziecku potrawę łyżeczką. Ten deser będzie mu z pewnością smakował. Możesz wykorzystać to karmienie jako naukę samodzielnego jedzenia.
1 porcja dla malucha = ok. 150 ml
napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:12
chcialabym dodac ze jezli komus nie pasuja skladniki w przepisach to nie dodawajcie ich, albo tych zupek/deserkow nie robcie. przepisy sa z roznych stron internetowych wiec zlosliwe komentarze(na temat przyzadzania) sa zbedne.

P.S. DODAWAJCIE SWOJE PRZEPISY :)
napisał/a: kasica50 2008-11-08 16:44
monykaa moja cora ma 13 mies....mozesz cos polecic z tych przepisow..??robilas cos?
napisał/a: kawi 2012-05-22 23:45
Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za to zestawienie. Na pewno na dniach spróbuję któregoś z tych przepisów.

Dotychczas w pierwszej kolejności zaglądałam na "Jedzonko malucha" po przepisy dla maluchów.
napisał/a: gosik345 2012-07-25 12:30
Polecam zupkę z marchwi i świeżych ziemniaczków gotowaną na kurczaku. Sama pamiętam taką z dzieciństwa, a moja młodsza siostra dzięki niej odzwyczaiła się od gerberów. Kubuś też się nią zajada :)