Przepisy od 6 m-ca

napisał/a: monykaa 2008-05-22 17:39
Papka jarzynowa
1 porcja dla malucha = 150 g

Składniki
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury – kropla na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła.

Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek
1 porcja dla malucha = ok. 180 g

Składniki
Warzywa obrane – 90 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
– pół małego jabłka,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki wody.

Sposób przygotowania
Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody.



Marchwianka

Składniki
1. 1 kg marchwi
2. 1 litr wody
3. Szczypta soli

Sposób przygotowania
Marchew oczyść, obierz, z każdej ze stron odkrój po 1/3 (marchew kumuluje azotany, musisz się ich pozbyć). Ugotuj ją w litrze wody, dodaj szczyptę soli. Na początku dawaj do picia tylko wywar, potem – gdy malec poczuje się lepiej – marchew zmiksuj. Podawaj lekko ciepłą.

Pierwszy sok z jabłek
Pierwsze porcje soku dla dziecka to 1-3 łyżeczki.

Składniki
– 1 świeże i dojrzałe jabłko.

Sposób przygotowania
Jabłko świeże i dojrzałe umyj, dokładnie obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce, najlepiej szklanej lub z tworzywa sztucznego (koniecznie z atestem PZH, z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością). Utarte jabłko przełóż na gęste sitko i łyżeczką wyciśnij sok do wyparzonego wrzątkiem porcelanowego kubka.

Krem z brokulow
Składniki:
* 1,5 l wody
* 50 dkg brokułów
* łyżka wywaru z warzyw
* łyżka margaryny słonecznikowej
Przygotowanie:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i pozostawić na 20 min. Następnie przetrzeć przez tarkę. Ponownie przełożyć do garnka, dodać łyżkę rozpuszonej margaryny i wywar z warzyw. Gotować przez 5 min

zupka pychotka
Składniki:
1/2 pietruszki
1 duża marchew
kawałek piersi z kurczaka, lub tez jak kto woli mięso cielęce albo królicze
troszeczke selera
mały ziemniak, szczypta soli
łyżka masła,
2-3 łyżeczki kaszy manny
Przygotowanie:
wszystko tarkujemy włącznie z mięskiem na tarce z malymi oczkami ,i gotujemy przyprawiając szczyptą soli,[może być tez odrobina cukru],gdy wszystko bedzie mięciutkie dodajemy 3 łyżeczki kaszy manny i masło.zupka słodziudka

zupka ze slodkiego ziemniaka
Składniki:
konieczny jest słodki ziemniak (pomaranczowy w srodku- juz do kupienia w wielu sklepach) - 1 duzy
marchewka - 2 duze
piers z kury - jedna pojedyncza
ryz
maslo
vegeta
Przygotowanie:
Zagotowac razem piers z kury, marchewke i słodkiego ziemniaka do miekkosci z lyzeczka maselka i szcypta vegety. Warzywa zmiksowac, a mieso drobno pokroic i dorzucic do warzyw. Ryz zagotowac osobno i dodac do zupki dla nauki gryzienia. Zupa jest wspaniala w smaku tylko niestety obecnosc slodkiego ziemniaka jest niezbedna.
napisał/a: monykaa 2008-05-22 17:41
Zdrowa zupka
Składniki:
5 różyczek brokułów
1/4 ziemniaka słodkiego (kumera)
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
kasza jaglana
Przygotowanie:
Brokuły i ziemniaka ugotować na parze aż zmiękną (nie za długo, żeby nie straciły witamin!). Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek. Osobno ugotować kaszę jaglaną
(3-4 łyżki, zależy jakie lubisz gęste). Ugotowane warzywa i kaszę zmiksować razem z 50 ml wywaru, który mamy z gotowania warzyw. Smacznego:)

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM

- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka

Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

4.INDYK W JARZYNACH

-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

5.KURCZAK Z JABŁKAMI

- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)

Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku

Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.

7.INDYK KALAREPKĄ

- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
napisał/a: monykaa 2008-05-22 17:43
4. Zupa jarzynowa z buraczkiem

Skład:
½ marchwi (30g),
½ ziemniaka (20g),
½ pietruszki (20g),
½ buraka (20g),
łyżeczka świeżego masła ,
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.

Zupka jarzynowa z ryżem

Składniki:
1 ziemniak
1 marchewka
1 łyżeczka ryżu
trochę pietruszki
łyżeczka masła
+ ew żółtko
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż, masło. Wszystko gotować ok.30min.
Calość przetrzeć lub zmiksować.

Zupka fantazja
Składniki:
- 3 marchewki
- mały kawałeczek pietruszki
- mały kawałeczek pora
- 2 duże łyżki olivy z olivek
- 1 duża łyżka drobno pokrojonego koperku
- mały kawałek piersi z indyka lub kurczaka
- kasza manna lub Nestle Sinlac
Przygotowanie:
Marchewke obieramy starannie myjąc-tak samo jak pietruszkę, por,
i koperek. Następnie wszystkie warzywa kroimy na kosteczkę, aby były miękkie po przegotowaniu. Potem wrzucamy do garnka również pierś i koperek wszystko gotujemy do czasu, aż wyczujemy widelcem, że są wystarczająco miękkie. Możemy także podczas gotowania dodać olivę z olivek (zaś dla dzieci nieco starszych około 8 miesiąca życia można także wsypać vegetę ziołową dla bezgluteowców tak około 3 szczypty). Do smaku można dosypać już po zagotowaniu Nestle Sinlac około 4-6 łyżek, albo ewentualnie według gustu dziecka możemy dosypać oczywiście gotując kaszę manne (kaszy manny wsypujemy tyle, aby nieco zagęściła zupkę.

P.S. Po przegotowaniu wszystkich warzyw+olivy+piersi i przed dosypaniem kaszy manny lub Nestle Sinlaku przcieramy wszystko przez sitko razem z piersią lub bez w zależności od wieku dziecka. Jeśli jest ono starsze i ma około 8 mieśięcy tak jak moje śmiało można tylko mięsko pokroić. Przetartą Masę mięsno-warzywną odstawiamy na bok a pozostały tłuszczyk-rosołek gotujemy dodając kaszy manny, aby uzyskała odpowiedią konsystencję. Po zakończeniu wszystkich tych czynności łączymy masę mięsno-warzywną z rosołkiem i kaszą manna. Mieszamy i gotowe. Jedzenia starcza na 4-5 dni.

Przecier ryzowo-miesny z jabłkiem

1srednie jabłko
1lyzeczka masla
3lyzeczki kleiku ryzowego
15g piersi kurczaka
20ml wody

Jabłko obieramy pozostawiając miąższ,wkladamy do wrzasku az do rozgotowania. W tym czasie przygotowywujemy mieso, po ugotowaniu drobmno siekamy. Do rozgotowanego miesa dodajemy jabłko, kleik i maslo. Wszytsko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.




Zupa jarzynowa z cielecia i kleikiem

½ malej marchwi
Maly ziemniak
½ pietruszki
2lyzeczki kleiku ryzowego
Lyzeczka świeżego masla
120ml wody
20g surowego miesa cielecego

Warzywa myjemy, obieramy, pluczemy. Mieso cielece czyścimy z blon i wkladamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i miesa, wszystko miksujemy . po dodaniu masla ponownie gotujemy .

Zupa marchewkowa

½ średniej marchwi
Maly ziemniak
Lyzeczka oliwy lub świeżego masla
2 plaskie łyżeczki kleiku ryzowego
100g wody

Warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, nastepnie kroimy drobno w kostke. Wkladamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej sokolo 30min. Miękkie ugotowane warzywa pocieramy przez sito lub miksujemy. Nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwe i mieszamy.


Przecier z jabłek

100g jabłek –slodkich i soczystych
½ łyżeczki cukru
2lyzeczki wody (10ml)

Jabłka myjemy i obieramy oraz zcieramy na tarce. Mieszamy z przegotowana woda oraz cukrem.


Przecier z malin


½ szkl malin
2 lyzeczki kleiku ryzowego

Miękkie dojrzale owoce pluczemy wrzatkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryzowy delikatnie mieszając.


Sok marchewkowo-jablkowy

Srednia marchew
Srednie jabłko

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i pluczemy. Nastepnie scieramy na tarce (jabłko jedynie miąższ). Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.


Budyn mleczny

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej



Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Kisiel z Bobo Fruta

• 100 ml soku typu bobofrut
• czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka cukru (nie jest konieczna)
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Deser mocno pomarańczowy
• 1 marchewka
• kawałek dyni
• 3 łyżki kaszki kukurydzianej
• woda


W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj. Możesz dodać odrobinę cukru, miodu lub melasy (syrop z buraków do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Możesz podać jako samodzielne danie lub z serkiem czy naturalnym jogurtem dla malucha po 12 miesiącu.
napisał/a: monykaa 2008-05-22 17:47
chcialabym dodac ze jezli komus nie pasuja skladniki w przepisach to nie dodawajcie ich, albo tych zupek/deserkow nie robcie. przepisy sa z roznych stron internetowych wiec zlosliwe komentarze(na temat przyzadzania) sa zbedne.

P.S. DODAWAJCIE SWOJE PRZEPISY :)
napisał/a: ~niuniek 2009-02-02 11:50
Deser jabłkowo bananowy

-1 jabłko
-1 średni dojrzały banan

Jabłko umyj,obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Banana obierz, pokrój na drobne kawałki i zmiksuj. Dodaj jabłko i wymieszaj.

Ja swojego malca nie nadążałam karmić bo tak mu smakowało.
napisał/a: agnkel 2009-02-22 09:50
http://przepisydladzieci.webpark.pl/6.htm

znalazłam fanją stronkę z przepisami dla dzieciaków
napisał/a: Renia24usa 2009-05-19 19:29
mamuski powiem wam ze wspaniale przepisy....
przy okazji skorzystalam...
napisał/a: emila3000 2009-05-19 22:53
watpie zeby sol i vegeta byly odpowiednimy przyprawami dla polrocznego dziecka... przeciez mozna zrobic fajna zupke bez nich... napewno bedzie duzo zdrowasze, a dzieko nie ma spaczonego smaku zeby potrzebowalo solenia potraw...
napisał/a: jozefinkaz 2009-05-20 09:22
ja mojej pannie też nie przyprawiam dań, tylko zioła, ale nawet jak przepis jest fajny to nie trzeba brać go dosłownie, i nieciekaweelementy z niego można ominąć :)