PRZEPISY OD 9m-ca

napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:04
Wiosenna - bomba witaminowa

* mała kalarepka
* różyczka kalafiora
* ćwiartka młodej kapusty
* skrzydełko z kurczaka
* dwa ziemniaczki
* przyprawy do smaku

Wszystkie warzywa pokroić, dodać do wywaru ze skrzydełka, gotować przez pół godziny na wolnym ogniu i jeżeli wszystko będzie już ugotowane -rozdrobnić i podawać dziecku .

Zupka z fasolka

1/2 kalarepki
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 małe ziemniaczki
kilka fasolek szparagowych
kawałek piersi z indyka
koperek
natka pietruszki
masełko lub oliwa z oliwek

Zagotować 300ml wody. Wrzucić drobno pokrojone warzywa, mięsko i część koperku. Gotować do miękkości (ok. 20min.) następnie dodać łyżeczkę masełka lub oliwki i zmiksować. Posiekać drobno świeży koperek i natkę i dodać do gotowej zupki.

Koperkowa z lanymi kluseczkami

ZUPKA
1/2 marchewki,
1/2 ziemniaczka,
1/2 pietruszki,
świeży koperek,
malutkie udko kurczaka,
200 ml wody
KLUSECZKI:
pół jajka,
1/4 kubeczka mleka,
trochę mąki i szczypta soli

Starannie umyte warzywa obrać , pokroić w małą kosteczkę i dodać do gotującego się udka. Po 30 min wyjąć udko, obrać mięsko, drobniutko pokroić i dodać do zupy razem z posiekanym koperkiem. Na gotującą się jeszcze przez ok 5 min zupkę zrobić lane kluszeczki.

Krupnik BARTUSIA

3 skrzydełka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
3 łyżki kaszy krupczatki
1 kostka rosołowa

Skrzydełka ugotować z warzywami. Wsypać kaszę i pogotować jeszcze chwilę.Doprawić do smaku :) Pychotka


Kaszka z jabłkiem
– 3 łyżeczki kaszki ryżowej,
– jabłko,
– łyżeczka oliwy z oliwek lub masła,
– ok. 90 g wody.
Jabłko umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na szklanej lub plastikowej tarce. Wodę zagotuj. Dodaj starte jabłko, kaszkę i masło. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywcza kaszki będzie wyższa, jeśli dodasz żółtko lub kawałek ugotowanego chudego mięsa, np. z kurczaka (10–15 g na porcję).
1 porcja = 150 g
Przysmak z gruszki
– dojrzała gruszka,
– 2 łyżeczki soku jabłkowego.
Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i przetrzyj przez sitko lub zmiksuj wraz z sokiem jabłkowym. Podawaj natychmiast, póki nie ściemnieje.
Porcja dla dziecka = 2 łyżki musu.

Budyń bez mleka

butelka soczku owocowego dla niemowląt,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego,
łyżka wody.

soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.


Zupa z brokułów

100ml wody,
łyżka ugotowanych brokułów,
łyżka nestle sinlac,
łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.

brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.


Surówka z jabłka i marchewki

• słodkie jabłko
• marchewka
• łyżeczka cukru
• łyżka oliwy z oliwek
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj.

Kisiel jablkowy
• 1 jabłko
• 100 ml wody mineralnej
• czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka cukru (nie jest konieczna)
• szczypta cynamonu

W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Jabłko umyj i wrzuć do wrzątku. Dodaj cukier i cynamon. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z jabłkiem. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Domowy kisielek
- gęsty soczek owocowy dla dzieci,
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- woda.
Wymieszaj mąkę z zimną wodą. Podgrzej sok. Gdy będzie się już gotował, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj 2–3 minuty, nie przerywają mieszania. Do kisielku możesz dodać kilka mrożonych owoców.
napisał/a: monykaa 2008-05-22 18:05
chcialabym dodac ze jezli komus nie pasuja skladniki w przepisach to nie dodawajcie ich, albo tych zupek/deserkow nie robcie. przepisy sa z roznych stron internetowych wiec zlosliwe komentarze(na temat przyzadzania) sa zbedne.

P.S. DODAWAJCIE SWOJE PRZEPISY :)
napisał/a: Aleksk21 2008-06-08 23:11
Sos do makaonu z pomidorow i serka Mascarpone
lyzka oliwy z oliwek
jedna cebulka szalotka drobno siekana
zabek czosnku zmiazdzony
400g pomidorow z puszki posiekanych
lyzka pasty pomidorowej
lyzeczka octu(balsamicznego)
pol lyzeczki cukru
pol lyzeczki ziol mieszanych
3 lyzki serka Mascarpone
Rozgrzac olej i smazyc na nim cebulke i czosnek.Dodac reszte skladnikow oprucz sera i gotowac na srednim ogniu 15 minut. Po ugotowaniu zrobic puree i dodac ser. Podawac z makaronem

Filet rybny z warzywami
lyzka masla
por 60g (pociac na drobne kawalki)
posiekana marchew (125g)
1/4 szklanki brokul pocietych
1/4 szklanki groszku zielonego
150g ryby
2/3 szklanki mleka
natka pietruszki, lisc laurowy
3 lyzeczki masla
lyzka maki
1/3 szklanki utartego sera Edamskiego lub cheddar
Roztopic lyzke masla i smazyc na nim por. Dodac marchew, zalac woda i gotowac pod nakryciemprzez 10 minut. Dodac brokuly i gotowac 5 minut. Dodac groszek i dolac wody jesli trzeba i gotowac jeszcze 5 minut.
W miedzyczasem wlozyc w rondelek rybe, mleko i przyprawy.Gotowc do chwili gdy ryba bedzie gotowa. Przyprawy wyrzucic, zachowac mleko i rybe.
Roztopic reszte masla na patelce, dodac make i gotowac minutke. Partiami dodac mleko od ryby mieszajac trzepaczka az sie zagotuje i i zgestnieje. Zdjac z ognia i dodac ser aby sie roztopil.
Warzywa odsaczyc i dodac do sosu, dodac tez rozdrobniona rybke. Mozna zrobic puree lub rozdrobnic.
napisał/a: kajusia51 2008-06-10 16:06
Pasta z kurczaka na kanapki

-pól piersi kurczaka upieczonej w folii lub ugotowanej na parze
-ćwierć ugotowanego selera
-mały kawałek ugotowanego pora
-łyżeczka posiekanej natki pietruszki
-szczypta rozmarynu
-szczypta soli
-pół łyżeczki oliwy
-pół łyżeczki soku z cytruny
Miso pokroic na kawałki i zmikoswac razem z warzywami, doprawic sokiem z cytyny, oliwa i sola

Krem z cukinii

-pół cukinii
-pół nieduzej cebui
-lyzeczka oleju
-szczypta soli
-szczypta gałki muszkatałowej

cukinie umyj (nie obieraj) pokroj w kostke zalej wrzatkiem (wody powinno byc tyle zeby przykrywala cukinie) gotowac pod przykryciem do miekkosci
cebule obrac i posiekac, podsmazyc na oleju by stala sie szklista, dorzucic do cukini
gotowac jeszcze przez kilka minut, zmiksowac i doprawic