zamarynowany kurczak... co z nim?

napisał/a: ~flower" 2007-09-12 09:22
Użytkownik "Konrad Kosmowski" napisał w wiadomości
> ** San.Francisco wrote:
>
> >> Ale jakby? go nie marynowa? to np. makaron z kurczakiem w bulionie to
> >> ciekawa opcja. W sensie w stylu azjatyckim - wietnamskim. Taka jedna
micha
> >> "zupki" robi za ca?e danie. ;) No i poza ugotowaniem wywaru to jest to
danie
> >> banalne.
>
> > Daj przepis, sprawdze wkrotce ;)
>
> Nie wiem na ile to wietnamskie i oryginalne ale ja robię tak (na 2l
wywaru):
>
> Wywar:
> - "gorsze" części z drobiu, korpus, skrzydełka, szyjki, żołądki,
wątróbki -
> raczej bez tłuszczu i skóry, ok. 1,5kg
> - umyta i niedbale pocięta średnia marchewka
> - pół niewielkiego selera umytego i niedbale pociętego
> - mały por pocięty (również niedbale)
> - średnia niedbale (a jak) pocięta cebula
> - kilka gwiazdek anyżu
> - kawałek imbiru, pocięty (niedbale) w plasterki, nawet obierać nie trzeba
> - kilka (niedbale) rozgniecionych ząbków czosnku

Azjaci to pewnie jeszcze kurczaka niedbale zabijają, o ile w ogóle używają
niedbale nieżywego

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII

napisał/a: ~flower" 2007-09-12 09:35
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." napisał w wiadomości
>
> Le mercredi 12 septembre 2007 ŕ 00:19:02, dans
vous écriviez :
>
> > ** San.Francisco
wrote:
>
> >>> Ca?ego zamarynowa?e?? Respect.
>
> >> [cut]
>
> >> No chodzi przeciez o filety z kurczaka (piersi kurczaka).
>
> > A tak, nie chciało mi się sięgać po kryształową kulę. No przecież to
oczywiste,
> > że mówiąc kurczak mamy na myśli filety z niego.
>
> Dla mnie tez to bylo jasne - w zadnym przypadku to nie mogly byc (na
> przyklad) nozki.

Ja jeszcze wywnioskowałem że nie był to barani żołądek.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII

napisał/a: ~R@blinka" 2007-09-12 11:47
San.Francisco pisze:

> Macie jakie pomysly?
> Mysle cos o sosie smietanowym, ale tego duzo (tzn. duzo przepisow), a w
> dodatku smietana jest tlusta ;P

Może to?

KURCZAK WĘDZONY

1 kurczak
1 łyżeczka majeranku
200 ml wody
1 łyżeczka anyżku
1 łyżeczka bazylii
szczypta tymianku
sól

Do wędzenia:
2 garście gotowanego ryżu
2 łyżeczki liści herbacianych
1 łyżeczka cukru
3 pędy szczypioru wraz z młodą cebulą

Kurczaka posolić od wewnątrz i z zewnątrz, natrzeć go
majerankiem i tak przygotowanego trzymać przez 1 dzień w
lodówce. Do garnka wlać wodę, wsypać anyżek, bazylię,
tymianek i po zawrzeniu, gotować 10 minut. Włożyć kurczaka
(w całości) i dusić pod przykryciem do miękkości, nie
zapominając o przewróceniu na drugą stronę.
W celu wędzenia blachę do pieczenia lub żelazny garnek
wyłożyć folią aluminiową. Na niej ułożyć gotowany ryż,
liście herbaciane, cukier oraz młodą cebulę ze szczypiorem i
wymieszać wszystkie składniki. Na wierzchu położyć kurczaka,
wstawić na ogień, a gdy folia się nagrzeje przykryć pokrywką
i trzymać garnek już na małym ogniu. Kiedy mieszanka ułożona
na folii mocno zbrązowieje, kurczak jest gotowy. Po upływie
10 minut pokroić go na kawałki i ułożyć na dużym półmisku.
Podawać z sosem majonezowym rozcieńczonym kefirem z
dodatkiem natki pietruszki.
napisał/a: ~kaskA 2007-09-12 13:42
prosze o podbicie watku m. basset na filety z bialym winem
nie moge znalezc...
napisał/a: ~San.Francisco" 2007-09-12 16:57
Sie podziele info, co dzisiaj zrobilem:

kurczak ze szpinakiem

1) marynowany kurczak wedruje do curry (zolte zwykle proszek)
2) na patelni na oleju wedruje lyzeczka pasty curry czarno-czerwonej "HOT"
3) podsmazam paste
4) wrzucamy kurczaka (pokrojony w paseczki)
5) smaze bez przykrycia na maksymalnym ogniu, az bedzie dobre (ciagle
mieszajac, by sie nie przypalilo)

wykladam kurczaka na makaron al-dente kokardka i polewam pysznym szpinakiem
z feta* ;)
Na koniec posypane parmezanem (startym).
Calkiem smaczne i inne;)

*
1) mrozony szpinak z worka/z puszki/jaki tam macie do garnka z odrobina
masla
2) grzejemy az zacznie troche skwierczec
3) dodajemy zeszklona cebule (jak kto lubi i ile kto lubi)
4) dodajemy pol fety light
5) dodajemy przyprawy (co kto lubi, ja lubie np. galke muszkatulowa)
6) mieszamy
7) dodajemy duuuuuuuzooo czosnku. Ja go uwielbiam ;P
8) mieszamy i odstawiamy



napisał/a: ~Aicha" 2007-09-12 23:57
Użytkownik "San.Francisco" napisał:

> marynowany kurczak wedruje do curry
> lyzeczka pasty curry czarno-czerwonej "HOT"
> wrzucamy kurczaka (pokrojony w paseczki)
> smaze bez przykrycia na maksymalnym ogniu
> wykladam kurczaka na makaron al-dente kokardka
> mrozony szpinak
> zeszklona cebule (jak kto lubi i ile kto lubi)
> pol fety light
> przyprawy (co kto lubi, ja lubie np. galke muszkatulowa)
> duuuuuuuzooo czosnku. Ja go uwielbiam ;P

Czy to jeszcze kuchnia fusion czy już pomieszanie z poplątaniem? ;)

--
Pozdrawiam - Aicha