Wiejski stół- a na nim co??
napisał/a:
duszek1
2010-10-19 08:42
ja nie pomogę bo u nas to wygląda tak:
wszystkie wędliny kiełbasy salcesony i kaszanki są nasze bo mamy zabijanie świnki
smalce i pasztety są nasze robi koleżanka mamy i mama
wszystkie grzybki pikle ogórki i inne przetwory są nasze
a ustawienie wszystkiego i dekorację i przygotowanie tego stołu uzgodniliśmy z naszą dekoratorką która jest znajomą i wiele rzeczy mamy dużo taniej albo i nawet gratis (np wypożyczenie podgrzewaczy na kaszanki i bigos i naczynia gliniane...)
napisał/a:
~gość
2010-10-20 10:15
Prawdziwy wiejski chlebek i PODSTAWA żurek i oczywiście to co już wymieniłyście
- swojskie wędlinki
- swojska kiełbasa
- kiszone ogórki
- smalczyk ze szpyrkami
- krupnioki i żymloki ( czyli poza Śląskiem kaszanka i bułczanka )
- pasztety
- śliwki w boczku
Itd
- swojskie wędlinki
- swojska kiełbasa
- kiszone ogórki
- smalczyk ze szpyrkami
- krupnioki i żymloki ( czyli poza Śląskiem kaszanka i bułczanka )
- pasztety
- śliwki w boczku
Itd
napisał/a:
aleida
2010-10-20 10:30
a ja bywałam na weselach gdzie jeszcze oprócz tego wszystkiego co wymieniłyście był jeszcze bimber, śliwowica
napisał/a:
Kamiska1
2010-10-21 18:06
ależ oczywiście! stół wiejski bez bimberku nie miałby smaczku
napisał/a:
juka2
2010-10-26 22:33
u nas furorę zrobił smalec mojej mamy. wszystko inne nie miało znaczenia, bo goście i tak zajadali się chlebem ze smalcem
napisał/a:
duszek1
2010-11-05 13:34
Dziewczyny ja mam pytanie czy któraś z was ma może dojście do bimbru - dobrego i sprawdzonego lub śliwowicy???
Może ktoś jest z gór i u kogoś w rodzinie robią??
Może ktoś jest z gór i u kogoś w rodzinie robią??
napisał/a:
juka2
2010-11-05 22:22
duszek, popytam teścia skąd on załatwiał bimber ;) na pewno dobra śliwowica jest na Słowacji - swego czasu mój ojciec przywoził jej mnóstwo stamtąd i mieliśmy stamtąd na weselu. goście zachwyceni, bardzo smakowała ;)
napisał/a:
ancymonka88
2012-01-26 12:13
to ja pierwsza nie znam się na bimbrze itp ale poradźcie ile bimbru na ok 270 gości?
napisał/a:
anka0611
2012-01-26 12:36
ancymonka88, ja na 100 osób planuję ok 5 litrów to ma być jako dodatek a nie coś czym goście mają się "upijać" przez całą noc :)
napisał/a:
~gość
2012-01-26 12:45
ancymonka88, bimbru to raczej symbolicznie, około 10 litrów maksymalnie
Dużo osób mówiło nam, że nie zejdzie stół wiejski, a tymczasem poszły wszystkie wyroby ze 120 kg świni
Dużo osób mówiło nam, że nie zejdzie stół wiejski, a tymczasem poszły wszystkie wyroby ze 120 kg świni
napisał/a:
~gość
2012-01-26 12:48
A na ile osób było wesele?
anka0611, napisz ile czego będzie u Was. My też będziemy mieli 100 osób:)
napisał/a:
~gość
2012-01-26 12:50
magda m, 120 z dziećmi. I zostało bodajże kilka kiełbasek i trochę kaszanki.