brak okresu

napisał/a: sabina2202 2010-10-22 20:57
witam mam 20 lat,zawsze miałam nieregularne miesiaczki,ale ostatnio jest to dziwne ze plamiłam a teraz miesiac czasu minęło i co sie okazało nie dostałam miesiączki co to moze byc,choroba?
napisał/a: aniaoso2 2010-10-22 21:57
a nie miałaś jakiegoś zwiększonego stresu lub może wyjeżdżałaś gdzieś do jakiegoś innego kraju? bardzo często tak się reaguje na zmiany klimatu.

jeśli jednak przyczyna nie leży w tym (i oczywiście wykluczając ciążę) to warto było by się wybrać do lekarza, bo przyczyn może być na prawdę dużo i ciężko jest bez jakichkolwiek badań móc postawić diagnozę.

pozdrawiam
napisał/a: wikam2 2010-10-22 22:06
A co to znaczy nieregularne miesiaczki?
napisał/a: aniaoso2 2010-10-22 22:17
wikam..

a może pojęłabyś się interpretacji moich wyników, bo mi spokoju nie dają??? :(

Jestem kobietą-26 lat. Od jakiegoś czasu mam problem z miesiączką - nieregularna (co 1,5 miesiąca), lub jej brak (np przez 3 m-ce). Dodatkowo mam przebarwienia skóry nad górną wargą oraz wąsik
Oto moje dotychczasowe wyniki badań :

TSH - 3,38 uIU/ml norma 0,27-4,2;
E2 - 200,60 pg/ml norma fAza owulacyjna 85-489, faza lutealna 43-211 (nie wiem w jakiej byłam fazie, gdyż 2 miesiące nie miałam okresu);
Progesteron - 12,3 ng/ml norma faza lut. 1,7-27, owulacyjna 0,8-3;
PRL - 36,06 ng/ml norma 3,4-24,1;
Anty TG 12,6 uIU/ml norma
napisał/a: wikam2 2010-10-23 15:00
Gdybym umiała to bym Ci już dawno pomogła :) Czytałam Twojego posta 2 razy, nie ominęłam go :)
Co moge powiedzieć...na temat TSH i ogólnie tarczycy pytaj w endo.
Hormony płciowe - nie wiem w jakiej fazie je robiłaś...A Ty nie widzisz sama obserwując ciało czy jestes przed czy po owulacji? Prolaktyna jak widać za wysoka. I nie ma znaczenie kiedy ją badałas. Moim zdaniem wskazuje na hiperprolaktynemię. Badałaś prl po obciążeniu? Podwyzszone DHEA wskazuje na nadnerczowe źródło pochodzenia ale jak się ma do tego testosteron w normie...nie wiem :(
Jasne jest, że na Twoje miesiączki wpływa m.in prolaktyna. Poczytaj moze o przysadce mózgowej bo to ona jest "centrum dowodzenia"...Musisz udać się moim zdaniem najlepiej do endokrynologa. Czy endo i gina w jednym. Ja zbyt wiele rzeczy nie wiem abym mogła powiedziec Tobie co Ci dolega. A tak w ogole co mówi Twój lekarz widząc te wyniki?
napisał/a: motylek.2 2010-10-23 15:35
aniaoso2 napisal(a):wikam..

a może pojęłabyś się interpretacji moich wyników, bo mi spokoju nie dają??? :(

Jestem kobietą-26 lat. Od jakiegoś czasu mam problem z miesiączką - nieregularna (co 1,5 miesiąca), lub jej brak (np przez 3 m-ce). Dodatkowo mam przebarwienia skóry nad górną wargą oraz wąsik
Oto moje dotychczasowe wyniki badań :

TSH - 3,38 uIU/ml norma 0,27-4,2;
E2 - 200,60 pg/ml norma fAza owulacyjna 85-489, faza lutealna 43-211 (nie wiem w jakiej byłam fazie, gdyż 2 miesiące nie miałam okresu);
Progesteron - 12,3 ng/ml norma faza lut. 1,7-27, owulacyjna 0,8-3;
PRL - 36,06 ng/ml norma 3,4-24,1;
Anty TG 12,6 uIU/ml norma
napisał/a: motylek.2 2010-10-23 15:36
A dheas jeszcze za wysokie.mOZESZ MIEC ZMIANY OGNISKOWE W POBLIŻU przysadki.podwyzszone DHEAS wymaga dalszych badan zeby okreśslic przyczyne zaburzen lecz nie moizna tylko na nich sie opierac w procesie diagnostycznym.
napisał/a: motylek.2 2010-10-23 15:42
Udaj sie do endokrynologa-ginekologa dostaniesz napewno cos na zbicie prolaktyny.
napisał/a: aniaoso2 2010-10-23 18:10
PRL - podwyzszona powyzej normy , reszta OK.[/quote]

a co z dhea-s??? raczej nie jest w normie :/
napisał/a: aniaoso2 2010-10-23 19:32
Badałaś prl po obciążeniu?
Nie, nie badałam bo mi nie zostało takie badanie zlecone. Miałam jeszcze raz robioną prolaktynę, była niższą co prawda, ale wciąż ponad normę.

A tak w ogole co mówi Twój lekarz widząc te wyniki?[/quote]
Hmmmmmmm mój endokrynolog powiedział, że nie wie o co chodzi. Z tarczycą jest podobno wszystko ok, usg tarczycy w porządku. Tak jak pewnie już wcześniej mówiłam sugeruje, że może to być problem z przysadką.
Nie widziała jeszcze tylko ostatniego wyniku dhea-s bo niestety na wizytę trzeba swoją kolejkę wyczekać ;)

póki co w czwartek mam wizytę u neurologa i postanowiłam że się kajdankami przykuję jeśli nie da mi skierowania na rezonans ;)
a tak na marginesie to rezonans jest bardziej wiarygodny czy tomografia? Bo dostałam też skierowanie na badanie dna oka i okulistka powiedziała, że koniecznie rezonans. Nie tomografia, bo ona podobno nie wykryje jakiś malutkich guzków..

dziękuję...
napisał/a: aniaoso2 2010-10-23 19:37
motylek.2 napisal(a):A dheas jeszcze za wysokie.mOZESZ MIEC ZMIANY OGNISKOWE W POBLIŻU przysadki.podwyzszone DHEAS wymaga dalszych badan zeby okreśslic przyczyne zaburzen lecz nie moizna tylko na nich sie opierac w procesie diagnostycznym.


u endo byłam. stwierdziła, że nie ma konieczności obniżania prolaktyny :/
a w czwartek idę do neurologa i chcę skierowanie na rezonans, bo wszyscy mnie straszą że to mogą być jakieś guzki przysadki lub nadnarczy. a póki tego nie sprawdzę, to nie będę spokojna

dziękuję motylku za zainteresowanie :)
napisał/a: wikam2 2010-10-23 19:53
Ale tych guzków się nie wycina....normalnie się leczy...no jak podwyzszoną prolaktynę. Nie bój się...A w diagnozie potrebny jest też wywiad okulistyczny. Okulista sprawdza pole widzenia czy inne zaburzenia gdyz czasem gzuek moze uciskać na nerw. Przeważnie robi się rezonans - wykrywa guzki juz o wilekośc 1mm.