Czy jajka mają wpływ na płodność?

napisał/a: pcnewbie 2011-11-28 22:54
Pytanie jak w temacie. Krąży sporo plotek na ten temat i nie wiem jak jest naprawdę. Planuję rozpocząć dietę ze zwiększoną ilością białka, w związku z czym planuję jeść około 3 jajek dziennie. Zastanawiam się czy mi to nie zaszkodzi. Czytałem też trochę nt. cholesterolu i wyczytałem, że wbrew powszechnej opinii, cholesterol zawarty w jajkach nie jest groźny. Z góry dziękuję za pomoc ;)
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-11-29 07:34
Właśnie to plotki. Możesz śmiało jeść 3 jajka dziennie.
napisał/a: Andzrej 2011-11-29 20:29
oczywiście wiejskie
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-11-29 20:33
Jak ma możliwość kupna, to bezapelacyjnie.
Jako ciekawostkę dodam że od mniej więcej 15 lat zjadam około 20 jaj tygodniowo.
napisał/a: delinka79 2011-11-30 18:28
a cholesterol badałeś?
napisał/a: czybit161 2011-11-30 18:34
Bez 4 jajek śniadanie dla mnie nie istnieje :P i tak od ponad 3 lat :))) Popieram djfafe nie mają wpływu na cholesterol.
napisał/a: delinka79 2011-11-30 18:42
białko owszem na cholesterol nie ma wpływu ale żółtko jest bombą cholesterolową , max. 2 żółtka na tydzień to bezpieczny poziom , zwłaszcza jeśli w rodzinie dochodziło do wczesnych zawałów , są choroby układu krążenia to musisz uważać bo jesteś predysponowany genetycznie
napisał/a: czybit161 2011-11-30 18:56
Tak w ramach wyjaśnień bo konkretnie się nie odniosłem do wiedzy, której nie posiadam :P
Cholesterol skacze, gdy jemy sporo żółtek i do tego spożywamy dużo węglowodanów w swojej diecie. Natomiast przy niskim spożyciu węgli można żółtek wcinać w opór :)))
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-11-30 19:53
delinka79 napisal(a):białko owszem na cholesterol nie ma wpływu ale żółtko jest bombą cholesterolową , max. 2 żółtka na tydzień to bezpieczny poziom , zwłaszcza jeśli w rodzinie dochodziło do wczesnych zawałów , są choroby układu krążenia to musisz uważać bo jesteś predysponowany genetycznie


Zalecenia te mogą dotyczyć wyłącznie osób z podwyższonym poziomiem TG czy LDL ale to również temat kontrowersyjny.
Zdrowe osoby mogą jeść do woli:

Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników – genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Prawie 80% cholesterolu (ok.700-800mg) produkujemy sami, głównie w wątrobie (50%), skórze (30%), jelitach (15%), a także w nadnerczach, mięśniach szkieletowych i mózgu (5%). Oprócz tego cholesterol jest dostarczany z pokarmem, z czego w europejskiej diecie ok. 1/3 przypada na jaja.

Jednak najważniejszym argumentem przemawiającym na to, że wypowiedziana wojna może okazać się mitem jest obecność w jajkach cennej lecytyny „pogromcy tłuszczu”, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Lecytyna, w której skład wchodzi również cholina dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy także w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.


Źródło: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/wszystko-o-jajach.html


Obaleniem popularnego żywieniowego mitu mogą pochwalić się angielscy naukowcy z University of Surrey. Okazuje się, że ilość zjadanych jaj nie wpływa na poziom cholesterolu.

Uczeni przeanalizowali wyniki kilkunastu badań dotyczących jajek i cholesterolu. Wynikało z nich, że zalecenie jedzenia najwyżej trzech jajek w tygodniu jest nieuzasadnione. Jajek można jeść tyle ile chcemy, tym bardziej, że są ważnym składnikiem właściwej diety.


Źródło: http://styl-zycia.ekologia.pl/zdrowa-zywnosc/Naukowcy-obalili-mit-dotyczacy-cholesterolu,7378.html

oraz:
http://kopalniawiedzy.pl/jajka-jaja-cholesterol-Bruce-Griffin-6785.html
napisał/a: delinka79 2011-11-30 21:20
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=14725&_tc=2CFC92E1A90D41B9BDE83096075B0EF5

http://www.kardiolo.pl/jedno_zoltko_zawiera_wiecej_cholesterolu_niz_caly_posilek_zlozony_z_fastfoodow.htm
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-11-30 21:26
Pierwszy link z 2003 roku, badanie które obiegło cały świat medyczny i obaliło mit szkodliwości jajek (i puki co nikt go nie zakwestionował) jest z 2009 roku.

A drugie cytuje to o czym ja napisałem. Cytat z Twojego linku: Znajdują się tam również odniesienia i komentarze do dwóch innych rozległych badań, które wykazały, że jajka są nieszkodliwe dla zdrowych osób.

http://www.kardiolo.pl/jedno_zoltko_zawiera_wiecej_cholesterolu_niz_caly_posilek_zlozony_z_fastfoodow.htm
napisał/a: delinka79 2011-12-01 07:08
jaka dasz gwarancje autorowi postu ze nie skoczy mu cholesterol , ze nie ma obciazen gentycznych itd ?