Czy powinnam się zgłosić do lekarza

napisał/a: Skadi 2013-02-04 08:46
Dzień dobry
Od wielu lat zmagam się z nadwagą, kilogramy czasami znikają, a potem wracają. Ostatnimi czas ( jakieś 2 lata) mimo dość restrykcyjnego jedzenia ciągle tyję. Zainteresowała się dieta Montignaca, która opiera się spożywaniu produktów o niski indeksie glikemicznym. Stosuje ja ponad 2 miesiące, bez żadnych efektów, a nawet mam 2 kilogramy więcej. Zaczęłam więc weryfikować teorię w praktyce, mierząc sobie cukier. O ile jem posiłki z dużą ilością warzyw, to cukier po takim posiłku nie jest wysoki (max 140). Jednak po śniadaniu, np po pełno zbożowych płatkach z chudym mlekiem, bez cukru dodatków itp miałam cukier 205. Po takich samych płatkach z owocami ponad 190, po owsiance z otrąb 180, po komosie ryżowej z mlekiem i suszonym owocami 250. Wczoraj sobie pofolgowałam i zjadłam paczkę słonych paluszków i jakieś pól opakowania suszonych fig- cukier 340. Cukier mierze w pól godziny po posiłku. Dodam jeszcze, że na czczo zawsze mam wartości pomiędzy 87-96, a w godzinę po posiłku cukier już zawsze jest w normie. Czy powinnam się martwić takimi skokami cukru po posiłku? Interesuje mnie tez , dlaczego podaje się jako typowy objaw cukrzycy chudnięcie, skoro 90% cukrzyków ma nadwagę lub otyłość?
napisał/a: Metka 2013-02-04 19:14
Nie mierzy się cukru pół godziny po posiłku!!!! Cukier się mierzy DOKŁADNIE 2 godziny po posiłku, ani wcześniej, ani później! Pomiary po pół godziny nie mają żadnej wartości diagnostycznej bo tego po prostu się nie robi. Gdybyś miała cukrzycę to i po 2 godzinach cukier byłby wysoki. Poza tym - jakim glukometrem mierzysz? Bo z tego co zdążyłam przetestować niektóre modele zawyżają znacznie.
O ile te pomiary do 200-250 pół godziny po posiłku, szczególnie na niektórych glukometrach, można uznać za w miarę "ludzkie" dla osoby zdrowej tak 340 już nie... Tyle tylko, że z glukometrami to różnie bywa, znam przypadki, kiedy zdrowej osobie sprawny glukometr potrafił pokazać wynik 550 tylko dlatego, że nie do końca czyste ręce miała ;) No ale cóż, ja tu nie jestem od wróżenia z fusów.
Tak czy inaczej - możesz pomierzyć ten cukier przez parę dni 2 godziny po posiłku, jeśli dalej będzie wysoki wybierz się do lekarza, który powinien zlecić Ci badanie krzywej cukrowej (tylko też najlepiej byłoby gdyby było ono z krwi żylnej a nie z glukometru)

A co do chudnięcia i otyłości w cukrzycy - jest kilka typów cukrzycy, najbardziej znane to typ 1 i typ 2.
W cukrzycy typu 1 mamy do czynienia ze zniszczeniem komórek trzustki wydzielających insulinę a w konsekwencji z niedoborem lub brakiem insuliny. Bez insuliny organizm nie jest w stanie czerpać energii z glukozy, więc szukając innych źródeł zaczyna spalać zgromadzoną tkankę tłuszczową - wtedy chudniemy, jest to jeden z objawów nieleczonej cukrzycy typu 1.
W cukrzycy typu 2 mamy do czynienia z insulinoopornością, tzn. że trzustka wydziela insulinę, ale działa ona zbyt słabo, by obniżyć prawidłowo poziom cukru, więc organizm wytwarza jej coraz więcej. Nadmiar insuliny sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej... A poza tym otyłość sprzyja wystąpieniu insulinooporności a co za tym idzie - cukrzycy typu 2. Osoby szczupłe również mogą zachorować na cukrzycę typu 2, ale mają na to znacznie mniejsze "szanse"
napisał/a: Skadi 2013-02-04 23:15
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Wszędzie jest napisane, że glikemia o dowolnej porze dnia nie powinna być wyższa niż 200, a skoro o dowolnej, to czemu nie pól godziny po posiłku ;) Mój glukometr jest dość wiekowy, należał do mojej babci ( od strony mamy) Mój tata też choruje na cukrzycę, więc jak zobaczyłam takie wyniki, to się trochę wystraszyłam. Zmierzę jeszcze kilka razy, na ile mi wystarczy pasków- kończą się.
napisał/a: Metka 2013-02-05 13:31
Skadi napisal(a):Wszędzie jest napisane, że glikemia o dowolnej porze dnia nie powinna być wyższa niż 200, a skoro o dowolnej, to czemu nie pól godziny po posiłku ;)

Owszem, jednak nie ma co na siłę szukać momentu kiedy ten cukier jest najwyższy, bo po pierwsze jak już pisałam glukometry są różne, po drugie to dopiero wzrost poziomu cukru jest bodźcem do produkcji insuliny, więc cukier pół godziny po posiłku może co najwyżej świadczyć o przeholowaniu z węglowodanami... to normalne, że w tak krótkim czasie nie ma wystarczającej ilości insuliny do tego, by ten cukier unormować...

Idź do lekarza, niech Ci zleci krzywą cukrowo-insulinową, to się powinno wyjaśnić... bo na podstawie tych Twoich wyników nie da się nic powiedzieć więcej niż to, żeby nie mierzyć po pół godziny ;)
napisał/a: cukierekstm 2013-02-26 17:24
hej zgadzam się z tobą w 100% , poniewaz choruję na cukrzycę typ 1 juz 13 lat . :)