Hipoglikemia. I co dalej?

napisał/a: Aerial 2010-02-12 16:32
Witam.

W młodości byłam dość otyłym dzieckiem. Mój cukier wynosił ponad 100 na czczo. W rodzinie na cukrzycę chorują dwie osoby: dziadek i wujek. Po ostatnim tłustym czwartku, gdy zjadłam kilka pączków, miałam lekki napad - trzęsłam się, nie mogłam usiedzieć w miejscu, ani poprawnie się wysłowić. Dziś rano poszłam więc do przychodni zbadać sobie cukier. Wynik nieco przeraził pielęgniarkę, wynosił 35 (test robiony był na czczo). Oczywiście jestem już umówiona na kolejną wizytę w przyszłym tygodniu. Dodam tylko, że nie mam zbyt wielu oznak niedoboru cukru we krwi, czasami trzęsą mi się ręce, jest mi zimno w dłonie oraz stopy i bolą mnie oczy. Nie mam jednak zawrotów głowy, nie mdleję, nie boli mnie głowa.

Jakie mogą być najbardziej prawdopodobne przyczyny tak niskiego poziomu cukru? Co powinnam jeść, aby poziom cukru wzrósł? Jaki jest prawidłowy poziom cukru dla niespełna szesnastoletniej dziewczyny?