histamina
napisał/a:
Googlek
2010-11-04 19:29
Witam
Zastanawiam mnie czy jest możliwe aby wynik nakłucia kontrolnego (z histaminą) dał wynik negatywny jesli tak to czym moze to być spowodowane.
Zastanawiam mnie czy jest możliwe aby wynik nakłucia kontrolnego (z histaminą) dał wynik negatywny jesli tak to czym moze to być spowodowane.
napisał/a:
piotrosiama
2010-11-04 20:00
Braniem przed testem leków antyhistaminowych. Wtedy wynik testu jest niemiarodajny.
napisał/a:
smoczyca1
2010-11-04 20:22
Najczęściej spotykam się z interpretacją, że testy zrobione są prawidłowo jeśli różnica pomiędzy kontrolą dodatnią (histamina) a kontrolą ujemną (sól fizjologiczna, fenol) wynosi conajmniej 3mm
Może to mieć miejsce jak reakcja skórna jest blokowana np. lekami antyhistaminowymi
napisał/a:
Astridd
2011-12-28 11:28
http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/leksykon_1/h_1/co_musisz_wiedziec_o_nadmiarze_histaminy_w_organizmie_.html
HIT czyli nietolerancja histaminy. Wrzuciłam w dwóch miejscach na forum ten sam link ale jak się poszuka w necie jest tego sporo informacji. Głównie na stronach obcojęzycznych. To że wiedza z niektórych dziedzin dochodzi do nas z opóźnieniem nie jest powodem aby ją negować. Wolałabym się leczyć u lekarza który wie co to jest HIT a nie takiego który robi na to hasło wielkie oczy.
HIT czyli nietolerancja histaminy. Wrzuciłam w dwóch miejscach na forum ten sam link ale jak się poszuka w necie jest tego sporo informacji. Głównie na stronach obcojęzycznych. To że wiedza z niektórych dziedzin dochodzi do nas z opóźnieniem nie jest powodem aby ją negować. Wolałabym się leczyć u lekarza który wie co to jest HIT a nie takiego który robi na to hasło wielkie oczy.
napisał/a:
Jaro62
2013-01-06 16:05
Histamina znaduje sie w bardzo wielu produktach. Generalnie - w bardzo duzym uproszczeniu - mozna powiedziec, ze duzo histaminy zawieraja potrawy ktore podlegaja procesowie "dojrzewania". Np. histaminowe bomby to stare sery, piwo i inne alkohole, czerwone wino (biale jest OK), kwasne ogorki i kapusta, pomidory, drozdze i drozdzowe produkty, ryby chyba, ze absolutnie swierze (prosto z kutra) albo zamrozone. Najgorsze sa te co leza w supermarketach na lodzie! Truskawki, maliny, czekolada, ocet, soja, itp. Do tego dochodzi cala masa konserwantow i barwnikow w wielu produktach.
Malo histaminy maja produkty swiezo przygotowane, mieso z drobiu, jablka, ziemniaki, absolutnie swieze mieso jest tez ok.
Uczulenie na histamine spowodowane jest tym, ze organizm wytwarza z malo egzymu Diaminoxidase (DAO), ktory histamine u zdrowego czlowieka unieszkodliwia. Problem z unieszkodliwianiem histaminy ma wielu ludzi tyle, ze nie maja z tym duzego problemu. Niektorych po czerwonym winie po prostu bardzo boli glowa, ale to przechodzi.
W Austrii mozny kupic lekarstwo, ktore ten egzym zawiera. Po zazyciu tego lekarstwa (np. przed jakas impreza) mozna jesc produkty z histamina bez objawow.
Niestaty musisz sie nastawic - jesli zeczywiscie masz HIT - na ciagle unikanie okreslonych produktow. Ja nie jestem swiety i lubie sobie pojesc (i nie pogardze czerwonym wytrawnym winem - sama histamina) i nie narzekam. Trzeba troche uwazac co sie je i mozna sie z choroba zaaranzowac.
Pelna liste produktow, kanserwantow i barwnikow ktore nusisz unikac (albo neutralizowac) znajdziesz w internecie.
Powodzenia
Jaro62
Malo histaminy maja produkty swiezo przygotowane, mieso z drobiu, jablka, ziemniaki, absolutnie swieze mieso jest tez ok.
Uczulenie na histamine spowodowane jest tym, ze organizm wytwarza z malo egzymu Diaminoxidase (DAO), ktory histamine u zdrowego czlowieka unieszkodliwia. Problem z unieszkodliwianiem histaminy ma wielu ludzi tyle, ze nie maja z tym duzego problemu. Niektorych po czerwonym winie po prostu bardzo boli glowa, ale to przechodzi.
W Austrii mozny kupic lekarstwo, ktore ten egzym zawiera. Po zazyciu tego lekarstwa (np. przed jakas impreza) mozna jesc produkty z histamina bez objawow.
Niestaty musisz sie nastawic - jesli zeczywiscie masz HIT - na ciagle unikanie okreslonych produktow. Ja nie jestem swiety i lubie sobie pojesc (i nie pogardze czerwonym wytrawnym winem - sama histamina) i nie narzekam. Trzeba troche uwazac co sie je i mozna sie z choroba zaaranzowac.
Pelna liste produktow, kanserwantow i barwnikow ktore nusisz unikac (albo neutralizowac) znajdziesz w internecie.
Powodzenia
Jaro62
napisał/a:
Jaro62
2013-01-06 18:42
Lekarstwo nazywa sie DAOSIN
P.S. oczywiscie musi byc - swieze i rzeczywiscie - sorry, za szybkie palce
P.S. oczywiscie musi byc - swieze i rzeczywiscie - sorry, za szybkie palce