histamina

napisał/a: Googlek 2010-11-04 19:29
Witam
Zastanawiam mnie czy jest możliwe aby wynik nakłucia kontrolnego (z histaminą) dał wynik negatywny jesli tak to czym moze to być spowodowane.
napisał/a: piotrosiama 2010-11-04 20:00
Braniem przed testem leków antyhistaminowych. Wtedy wynik testu jest niemiarodajny.
napisał/a: smoczyca1 2010-11-04 20:22
Googlek napisal(a):Witam
Zastanawiam mnie czy jest możliwe aby wynik nakłucia kontrolnego (z histaminą) dał wynik negatywny jesli tak to czym moze to być spowodowane.

Najczęściej spotykam się z interpretacją, że testy zrobione są prawidłowo jeśli różnica pomiędzy kontrolą dodatnią (histamina) a kontrolą ujemną (sól fizjologiczna, fenol) wynosi conajmniej 3mm
Może to mieć miejsce jak reakcja skórna jest blokowana np. lekami antyhistaminowymi
napisał/a: Astridd 2011-12-28 11:28
http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/leksykon_1/h_1/co_musisz_wiedziec_o_nadmiarze_histaminy_w_organizmie_.html

HIT czyli nietolerancja histaminy. Wrzuciłam w dwóch miejscach na forum ten sam link ale jak się poszuka w necie jest tego sporo informacji. Głównie na stronach obcojęzycznych. To że wiedza z niektórych dziedzin dochodzi do nas z opóźnieniem nie jest powodem aby ją negować. Wolałabym się leczyć u lekarza który wie co to jest HIT a nie takiego który robi na to hasło wielkie oczy.
napisał/a: Jaro62 2013-01-06 16:05
Histamina znaduje sie w bardzo wielu produktach. Generalnie - w bardzo duzym uproszczeniu - mozna powiedziec, ze duzo histaminy zawieraja potrawy ktore podlegaja procesowie "dojrzewania". Np. histaminowe bomby to stare sery, piwo i inne alkohole, czerwone wino (biale jest OK), kwasne ogorki i kapusta, pomidory, drozdze i drozdzowe produkty, ryby chyba, ze absolutnie swierze (prosto z kutra) albo zamrozone. Najgorsze sa te co leza w supermarketach na lodzie! Truskawki, maliny, czekolada, ocet, soja, itp. Do tego dochodzi cala masa konserwantow i barwnikow w wielu produktach.
Malo histaminy maja produkty swiezo przygotowane, mieso z drobiu, jablka, ziemniaki, absolutnie swieze mieso jest tez ok.

Uczulenie na histamine spowodowane jest tym, ze organizm wytwarza z malo egzymu Diaminoxidase (DAO), ktory histamine u zdrowego czlowieka unieszkodliwia. Problem z unieszkodliwianiem histaminy ma wielu ludzi tyle, ze nie maja z tym duzego problemu. Niektorych po czerwonym winie po prostu bardzo boli glowa, ale to przechodzi.
W Austrii mozny kupic lekarstwo, ktore ten egzym zawiera. Po zazyciu tego lekarstwa (np. przed jakas impreza) mozna jesc produkty z histamina bez objawow.

Niestaty musisz sie nastawic - jesli zeczywiscie masz HIT - na ciagle unikanie okreslonych produktow. Ja nie jestem swiety i lubie sobie pojesc (i nie pogardze czerwonym wytrawnym winem - sama histamina) i nie narzekam. Trzeba troche uwazac co sie je i mozna sie z choroba zaaranzowac.

Pelna liste produktow, kanserwantow i barwnikow ktore nusisz unikac (albo neutralizowac) znajdziesz w internecie.

Powodzenia
Jaro62
napisał/a: Jaro62 2013-01-06 18:42
Lekarstwo nazywa sie DAOSIN

P.S. oczywiscie musi byc - swieze i rzeczywiscie - sorry, za szybkie palce