pewien błonnik, regulator?
napisał/a:
alicia88
2011-03-16 18:58
Nie wiem co o tym myśleć, ale przeczytałam gdzieś, że firma Vitalio produkuje błonnik który reguluje poziom cukru. Czy tylko ten, czy w ogóle każdy błonnik go reguluje? Jak to działa? :-O
napisał/a:
Rupak
2011-03-21 15:47
Nie sądze, żeby ani Vitalio ani jakikolwiek inny błonnik regulował poziom cukru...
napisał/a:
opilek
2011-03-21 19:14
Tak się składa, że błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w diecie diabetyków i rzeczywiście może nie tyle reguluje co stabilizuje poziom cukrów we krwi. I chodzi tu o każdy błonnik nie tylko ten Vitalio
napisał/a:
alicia88
2011-03-22 11:50
Przydatne info, moja koleżanka cierpi na cukrzycę, mogę jej polecić błonnik?
napisał/a:
opilek
2011-03-22 13:54
Oczywiście jak najbardziej, ponieważ w cukrzycy dieta ma tak samo ważne znaczenie jak leki. Jednak jak we wszystkim należy znać umiar, zbyt duża dawka błonnika może dawać działania niepożądane w postaci wzdęć, bólów brzucha, zaparć itp. Dlatego jeśli ktoś je dużo produktów bogatych w błonnik to nie ma potrzeby dokładać go jeszcze w postaci tabletek.
napisał/a:
djfafa
2011-03-22 15:07
Wiesz sądze że jak koleżanka choruje na cukrzycę to dokładnie wie co może jeść a co nie, przynjamniej powinna.
napisał/a:
Rupak
2011-03-27 15:51
Co do stabilizacji to sie zgodze.
napisał/a:
Bannik
2011-04-04 18:03
Trzeba pamiętać, że jedynym powodem, dla którego producent wypuszcza jakiś produkt jest chęć zarobienia na nim. A żeby na nim zarobić, trzeba go sprzedać, a żeby sprzedać - trzeba przekonać potencjalnego klienta, że właśnie ten produkt jest mu potrzebny i w dodatku jest lepszy od konkurencyjnych. Stąd mamy "wielowitaminki" na zdrowe serce, wit. C i rutozyd na jesienne przeziębienia, oscillococcinum na całe zło i błonnik regulujący poziom cukru.
Do tej pory nie udało się potwierdzić korzystnego wpływu błonnika zażywanego jako suplement diety na przewód pokarmowy, a jednocześnie udowodniono takie działanie w przypadku błonnika zawartego w żywności. Nikt nie wie z czego to wynika, czekamy na dalsze badania.
Osobiście zgadzam się z przedmówcami w sprawie "regulacji cukru", chodzi konkretnie o wolniejsze trawienie i wchłanianie cukrów.
Na pewno nie zaszkodzi, jeśli będziemy zażywać z umiarem, chociaż lepiej po prostu zjeść czasem produkty naturalnie bogate w błonnik.
Do tej pory nie udało się potwierdzić korzystnego wpływu błonnika zażywanego jako suplement diety na przewód pokarmowy, a jednocześnie udowodniono takie działanie w przypadku błonnika zawartego w żywności. Nikt nie wie z czego to wynika, czekamy na dalsze badania.
Osobiście zgadzam się z przedmówcami w sprawie "regulacji cukru", chodzi konkretnie o wolniejsze trawienie i wchłanianie cukrów.
Na pewno nie zaszkodzi, jeśli będziemy zażywać z umiarem, chociaż lepiej po prostu zjeść czasem produkty naturalnie bogate w błonnik.
napisał/a:
kumpelkanaszelkach
2011-07-08 21:40
Vitalio jest jeszcze bezglutenowe - polecane dla osób z celiakią
osobiście nie jadłam, ale trochę się rozpisują o tym znajomi z innego forum o celiakii
osobiście nie jadłam, ale trochę się rozpisują o tym znajomi z innego forum o celiakii
napisał/a:
ewelinasz1
2011-11-07 08:36
błonnik należy spożywać z pokarmów spożywczych, nie jest konieczna suplementacja (błonnik znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych - chlebie, kaszach, warzywach i owocach, a także roślinach strączkowych), dla osób z cukrzycą zalecane jest spożywanie warzyw w większej ilości, ponieważ zawierają węglowodany złożone
napisał/a:
wikam2
2011-11-07 09:16
Ale zwracaj uwagę na daty postów.