pewien błonnik, regulator?

alicia88
napisał/a: alicia88 2011-03-16 18:58
Nie wiem co o tym myśleć, ale przeczytałam gdzieś, że firma Vitalio produkuje błonnik który reguluje poziom cukru. Czy tylko ten, czy w ogóle każdy błonnik go reguluje? Jak to działa? :-O
napisał/a: Rupak 2011-03-21 15:47
Nie sądze, żeby ani Vitalio ani jakikolwiek inny błonnik regulował poziom cukru...
napisał/a: opilek 2011-03-21 19:14
Tak się składa, że błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w diecie diabetyków i rzeczywiście może nie tyle reguluje co stabilizuje poziom cukrów we krwi. I chodzi tu o każdy błonnik nie tylko ten Vitalio
alicia88
napisał/a: alicia88 2011-03-22 11:50
pakus napisal(a):Tak się składa, że błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w diecie diabetyków i rzeczywiście może nie tyle reguluje co stabilizuje poziom cukrów we krwi. I chodzi tu o każdy błonnik nie tylko ten Vitalio

Przydatne info, moja koleżanka cierpi na cukrzycę, mogę jej polecić błonnik?
napisał/a: opilek 2011-03-22 13:54
Oczywiście jak najbardziej, ponieważ w cukrzycy dieta ma tak samo ważne znaczenie jak leki. Jednak jak we wszystkim należy znać umiar, zbyt duża dawka błonnika może dawać działania niepożądane w postaci wzdęć, bólów brzucha, zaparć itp. Dlatego jeśli ktoś je dużo produktów bogatych w błonnik to nie ma potrzeby dokładać go jeszcze w postaci tabletek.
djfafa
napisał/a: djfafa 2011-03-22 15:07
luizjana napisal(a):
pakus napisal(a):Tak się składa, że błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w diecie diabetyków i rzeczywiście może nie tyle reguluje co stabilizuje poziom cukrów we krwi. I chodzi tu o każdy błonnik nie tylko ten Vitalio

Przydatne info, moja koleżanka cierpi na cukrzycę, mogę jej polecić błonnik?


Wiesz sądze że jak koleżanka choruje na cukrzycę to dokładnie wie co może jeść a co nie, przynjamniej powinna.
napisał/a: Rupak 2011-03-27 15:51
pakus napisal(a):Tak się składa, że błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w diecie diabetyków i rzeczywiście może nie tyle reguluje co stabilizuje poziom cukrów we krwi. I chodzi tu o każdy błonnik nie tylko ten Vitalio

Co do stabilizacji to sie zgodze.
napisał/a: Bannik 2011-04-04 18:03
Trzeba pamiętać, że jedynym powodem, dla którego producent wypuszcza jakiś produkt jest chęć zarobienia na nim. A żeby na nim zarobić, trzeba go sprzedać, a żeby sprzedać - trzeba przekonać potencjalnego klienta, że właśnie ten produkt jest mu potrzebny i w dodatku jest lepszy od konkurencyjnych. Stąd mamy "wielowitaminki" na zdrowe serce, wit. C i rutozyd na jesienne przeziębienia, oscillococcinum na całe zło i błonnik regulujący poziom cukru.
Do tej pory nie udało się potwierdzić korzystnego wpływu błonnika zażywanego jako suplement diety na przewód pokarmowy, a jednocześnie udowodniono takie działanie w przypadku błonnika zawartego w żywności. Nikt nie wie z czego to wynika, czekamy na dalsze badania.
Osobiście zgadzam się z przedmówcami w sprawie "regulacji cukru", chodzi konkretnie o wolniejsze trawienie i wchłanianie cukrów.
Na pewno nie zaszkodzi, jeśli będziemy zażywać z umiarem, chociaż lepiej po prostu zjeść czasem produkty naturalnie bogate w błonnik.
napisał/a: kumpelkanaszelkach 2011-07-08 21:40
Vitalio jest jeszcze bezglutenowe - polecane dla osób z celiakią
osobiście nie jadłam, ale trochę się rozpisują o tym znajomi z innego forum o celiakii
napisał/a: ewelinasz1 2011-11-07 08:36
błonnik należy spożywać z pokarmów spożywczych, nie jest konieczna suplementacja (błonnik znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych - chlebie, kaszach, warzywach i owocach, a także roślinach strączkowych), dla osób z cukrzycą zalecane jest spożywanie warzyw w większej ilości, ponieważ zawierają węglowodany złożone
napisał/a: wikam2 2011-11-07 09:16
Ale zwracaj uwagę na daty postów.