Proszę o interpretację

napisał/a: Brokuła 2014-01-30 22:01
Miałam dziś robione testy skórne. Oto wynik:
kontrola ujemna 0
histamina 7-7
dorsz 0
mleko kr. 0
kakao 0
owoce cyt. 0
mąka pszenna 0
orzech włoski 0
o. ziemny 0
mięso kurze 0
wieprzowina 0
białko jaja kurzego 0
żółtko jaja kurzego 0
orzech laskowy 0
pomidor 0
napisał/a: Peter 2014-01-31 11:21
Brak alergii na w/w alergeny.
napisał/a: Brokuła 2014-01-31 17:41
Peter napisal(a):Brak alergii na w/w alergeny.



Zauważyłam, że im więcej zjem białka tym gorszą mam biegunkę. Lekarz odmówił wykonania badań w kierunku nietolerancji pokarmowej. Zatem, czy zwykłe badanie kału zdiagnozuje nietolerancję?
Lekarz na innym forum twierdzi, że w moim przypadku nietolerancja pokarmowa może być spowodowana jedynie helicobacterem, ponieważ nie stwierdzono Zespołu złego wchłaniania. Co pan o tym sądzi i czy w takim razie po eredykacji helicobactera nietolerancja zniknie?
Proszę o odpowiedzi i dziękuję.
napisał/a: Peter 2014-02-03 12:36
Moim zdaniem lekarz bezpodstawnie odmówił badania na nietolerancję. Objawy są, wyniki dotychczasowych badań nie wykazały alergii. Tak więc jest podejrzenie nietolerancji. Lekarz winien dokończyć diagnostykę.
Nietolerancja pokarmowa może mieć różnorakie podłoże. Helicobacter pylori to jeden z czynników. Innym to drożdżyca, czy inne patogeny naruszające równowagę flory jelit. Także stres jest czynnikiem predysponującym. Ja powiem tak, gdyby eradykacja H. pylori spowodowała ustąpienie objawów chorobowych (wspomnianej nietolerancji - to na razie podejrzenie), to byłby strzał w dziesiątkę. Innymi słowy ten lekarz może zagrać w toto-lotka :)
Oczywistym jest, że H. pylori nie jest pożądany i warto się go pozbyć.
napisał/a: Brokuła 2014-02-18 09:40
Proszę o interpretację wyniku:

ph 6,4 - wartości ref. 6,7 - 7,2 komentarz L
cukry redukujące 0% - wartości ref. 0 - 1,4 %
skrobia w kale pojedyncza - wartości ref. ujemna
tłuszcz całkowity w kale nieobecny
interpretacja wyniku: norma: poniżej 60 wpw
napisał/a: Peter 2014-02-20 15:19
Obniżone pH. Może to wskazywać na dietę powodującą zakwaszenie lub obecność drożdżaków, które zakwaszają środowisko swoimi metabolitami.
Można ewentualnie sprawdzić poziom amylazy we krwi, ale nie sądzę, by te pojedyncze ziarna skrobi sugerowały jakiś problem z trzustką, ale sprawdzić nie zawadzi.
napisał/a: Brokuła 2014-02-20 18:08
Peter napisal(a):Obniżone pH. Może to wskazywać na dietę powodującą zakwaszenie lub obecność drożdżaków, które zakwaszają środowisko swoimi metabolitami.
Mam helicobacter, czy to też mogło zakwasić organizm?

Od dłuższego czasu żywię się głównie warzywami dlatego, że najmniej mi szkodzą tzn. nie powodują biegunek. Chciałabym przejść na dietę całkowicie warzywną, Może mi pan podpowiedzieć jakich warzyw jeść najwięcej i jakie witaminy stosować w tej sytuacji?
Mam jeszcze dwa pytania:
Po pierwsze gastroskopia wykazała nieprawidłowe wchłanianie jelitowe, czy to może być skutkiem zakwaszenia?
Po drugie jestem zarejestrowana na badanie w kierunku alergii pokarmowej na dodatki do żywności. Czy biorąc pod uwagę mój wynik badania kału jest możliwość obecności tej alergii?
napisał/a: Peter 2014-02-21 14:52
Większość warzyw jest ok. Tylko w przypadku diety warzywnej trzeba dostarczać też właściwą ilość tłuszczu (oczywiście tego pozytywnego) oraz białka. To zapewniają orzechy, migdały, groch, fasola.
Zespół złego wchłaniania to bardzo szeroki problem. Włącznie z celiakią. Tutaj wymagana szeroka diagnostyka. To sprawa dla gastroenterologa.
Kwestia alergii jest zawsze kwestia otwartą. Nie ma badań jednoznacznie wykluczających alergię.