Rdza w piekarniku

napisał/a: ja2688 2018-10-05 11:37
Witam
Mam takie małe pytanko, mianowicie zauważyłam rdzę w piekarniku ( nie wiem jak długo już tam jest) i normalnie użytkowałam go. Czy w takiej sytuacji ta rdza bądź jej opary podczas pieczenia mogą wpłynąć na moje oraz moich bliskich zdrowie? Jeśli tak to w jaki sposób ( jakie badania) mogę zrobić żeby coś wyszło.
napisał/a: jolkanowak3 2018-10-17 11:57
Rdza może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Spróbuj wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną.
edissonka
napisał/a: edissonka 2019-05-10 14:52
soda oczyszczona, cytryna i gorący ocet robią na prawdę cuda, jeżeli chodzi o rdze :d na spokojnie myślę, że możesz spróbować zalać sodę oczyszczoną gorącym octem. będzie trochę syczeć, ale to znaczy, ze działa :)
MaSiwka
napisał/a: MaSiwka 2019-07-30 08:58
Może to nie jest rdza tylko zlepiony i przypalony tłuszcz? Bardzo często wygląda to podobnie. Rdzę czyścimy środkami kwaśnymi, dobrze sprawdzą się środki mające w składzie kwas sulfamidowy - niektóre odkamieniacze (np takie do czajników) mają go w składzie. Jeżeli to jednak tłuszcz to szukaj środków zasadowych, które emulgują tłuszcz, ewentualnie dobre mleczko do kuchni.
napisał/a: KrystynaM 2019-08-01 10:26
Myślę jednak, że najbardziej sprawdzi się już wspomniana soda...
napisał/a: Renfri 2019-08-01 10:41
Jezeli nadal ci sie nic nie stalo to raczej nie, ale tak czy naczej wyczysc piekarnik.